ستاره صبح-
بالاخره چه کسی قرار است رئیسجمهور بعدی آمریکا باشد؟ ما هنوز هم جواب به این سؤال را نمیدانیم زیرا آرای لازم برای دستیابی به ریاست جمهوری به نفع دونالد ترامپ یا جو بایدن بهطور کامل محاسبه نشده است. شمارش ادامه دارد و تعداد زیادی آرای پستی در انتخاباتی که در شرایط همهگیری بیماری کرونا برگزارشده همراه با قوانین ایالتهای مختلف در مورد نحوه شمارش آنها به این معنی است که اگر نتیجه نهایی نزدیک باشد روند شمارش آرا و دستیابی به نتیجه نهایی طولانیتر است. و همینطور هم بوده است.
تشکیک در نتایج
در شرایطی که بحثوجدلهای انتخاباتی بالاگرفته است، بایدن به پیروزی امید دارد. در همین حال دونالد ترامپ هم در توییتی دموکراتها را به تلاش برای سرقت آرا متهم کرده است. او در واشنگتن در جمع حامیانش گفت: من با اعلام آرای پستی، دادگاه را پیشبینی میکردم. ما این انتخابات را بردیم، هدف ما در حال حاضر تضمین این پیروزی است، ما میخواهیم قانون اجرا شود، به دیوان عالی میرویم و میخواهیم رأیگیری پایان یابد. تا آنجا که به من مربوط است ما پیروزیم. اما جو بایدن، در یک نشست خبری گفته: «همه آرا شمرده میشوند و من و کاملا هریس احساس خوبی درباره روند فعلی داریم شک نداریم برنده اعلام خواهیم شد. آرامشمان را حفظ کنیم. دموکراسی گاهی نیاز به صبر دارد و ثمره این صبر را ۲۵۰ سال با نظامی از حکمرانی که جهان به آن رشک میورزند، دیدهایم. در آمریکا، رأی قداست دارد و هیچچیز و هیچکس غیر از اراده رأیدهندگان نمیتواند رئیسجمهور ایالاتمتحده را انتخاب کند».
آرای الکتورال
تا این لحظه، بیشترین رأی به نفع جو بایدن به صندوقها ریخته شده اما این آرا تعیین نمیکند که چه کسی رئیسجمهوری میشود. در عوض، یک نامزد برای رسیدن به مقام ریاست جمهوری ایالاتمتحده، باید اکثریت آرا را در نظامی به نام کالج یا مجمع انتخاباتی به دست آورد که در آن هر یک از ایالتهای تشکیلدهنده این کشور تعداد معینی رأی، تقریباً بهتناسب جغرافیایی و جمعیتی خود، در اختیار دارد. هر نامزدی که اکثریت آرای یک ایالت را به دست آورد، همه آرای آن ایالت را در کالج انتخاباتی به خود اختصاص میدهد (بهجز ایالتهای نبراسکا و ماین که پیچیدگی خود را دارد). مجموع آرا در این نظام انتخاباتی ۵۳۸ رأی الکتورال است و کسی که ۲۷۰ رأی به دست آورد برنده انتخابات است.
فرآیند طولانی
رسیدن به این نتیجه تا حدی به نحوه شمارش آرا در هر ایالت و ترتیب شمارش انواع مختلف رأی (بهعنوانمثال رأی پستی) مربوط میشود. مسئله این است که در کشوری که هیچ نهاد مرکزی مانند کمیسیون ملی نظارت بر انتخابات وجود ندارد، هر ایالتی طبق قوانین خود عمل میکند که باعث پیچیدگی و کندی کار میشود. اگر آقای بایدن علاوه بر میشیگان، نوادا ، آریزونا و ویسکانسین را به دست آورد ، ۲۷۰ رأی لازم را دارد اما آقای ترامپ به آرای پنسیلوانیا و پیروزی در سه ایالت از جورجیا ، کارولینای شمالی ، نوادا یا آریزونا نیاز خواهد داشت. اما آقای ترامپ اعتراضات حقوقی چندی را مطرح کرده است: 1. بازشماری آرا در ویسکانسین. 2. تلاش برای متوقف کردن شمارش آرا در میشیگان زیرا جمهوریخواهان میگویند که شفافیت لازم وجود نداشته است. 3. اعتراض به مهلت قانونی دریافت و شمارش آرای پستی در پنسیلوانیا (سه روز بعد از انتخابات). 4. به چالش کشیدن آرای پستی و غیرحضوری در جورجیا. بهاستثنای پنسیلوانیا که دیوان عالی قبلاً احتمال بازبینی قوانین محلی را عنوان کرده، تحلیلگران معتقدند که بیشتر این اعتراضات به تعداد کمی آرا مربوط است که ممکن است درنتیجه نهایی تغییری ایجاد نکند.
کابوس نظرسنجیها
اکنون به نظر میرسد که نظرسنجیهایی که در مورد نتیجه این انتخابات انجامشده بود کل تصویر گرایشهای مردم آمریکا را برای ما بازگو نکرد و بسیاری از ناظران احتمال نمیدادند که رقابت چنین نزدیک باشد. در اکثر قابلتوجه نظرسنجیهای منتشرشده در رسانهها، جو بایدن بافاصله زیادی از دونالد ترامپ جلو بود. رابرت کاف ، رئیس بخش آمار بیبیسی میگوید هنوز خیلی زود است که بگوییم این انتخابات کابوس نظرسنجی بوده است یا نه. به گفته او، نظرسنجیهای نهایی ملی نشان داده بود که آقای بایدن حدود هشت درصد از آقای ترامپ پیش است و در ایالتهایی که هیچیک از دو حزب اصلی بهطور سنتی آرای آنها را به خود اختصاص نمیدهد هم آقای بایدن با اختلاف اندکی کمتر پیش بود. برخی از کارشناسان گمان میکنند بخشی از مردم آمریکا حتی در نظرسنجیها شرکت نمیکنند زیرابه مؤسسات اعتماد ندارند و اکثر این افراد احتمالاً از طرفداران آقای ترامپ بودهاند. خود آقای ترامپ هم نظرسنجیها را مردود دانسته و رسانههای همگانی را به جوسازی متهم کرده بود. اولویتهای رأیدهندگان نیز ممکن است کمی اشتباه ارزیابیشده باشد. درحالیکه نظرسنجیها و رسانهها شیوع ویروس کرونا را بهعنوان موضوع اصلی این انتخابات مطرح میکردند، نظرسنجی انجامشده توسط موسسه تحقیقات ادیسون نشان داد که تعداد بهمراتب بیشتری از رأیدهندگان (یکسوم کل) مسائل اقتصادی را مسئله اصلی خود میدانستند و اقتصاد پیام اصلی دونالد ترامپ در این انتخابات بود. همچنین، ترکیب رأیدهندگان آقای ترامپ نیز کمی متنوعتر از آن بود که تصور میشد و طبقاتی به او رأی دادند که نظرسنجیها انتظار نداشتند.
ماجرا در یک خط
دونالد ترامپ بهتر از حد انتظار عمل کرد و جو بایدن در ایالتهای کلیدی و رقابتی که آرا را با سرعت شمارش میکنند پیروز نشده است، این به معنای عدم اطمینان بیشتر در مورد نتیجه نهایی است و انتظار برای اعلام نتیجه چند ایالت مهم است.
چند موضوع مهم
* در انتخابات کنگره، احتمالاً حزب دموکرات بار دیگر کنترل مجلس نمایندگان را در دست خواهد گرفت، اما ممکن است اکثریت سنا را به دست نیاورد. * مردی که در اکتبر در اثر ابتلای به ویروس کرونا درگذشت بهعنوان نماینده مجلس ایالتی در داکوتای شمالی انتخابشده است. * سارا مک براید پس از پیروزی در انتخابات در ایالت دلاور، اولین عضو تراجنسی کنگره در آمریکا خواهد بود. * برای مصرفکنندگان ماریجوانا، آریزونا، مونتانا، نیوجرسی و داکوتای جنوبی صحنه پیروزی نهایی بود زیرا در همه این ایالتها مصرف پزشکی و تفننی این مادهقانونی شد. * ایالاتمتحده بالاترین میزان مشارکت در انتخابات در یک ۱۲۰ سال گذشته را ثبت کرده است.