ستاره صبح-
واکنش روسای قوه مجریه و مقننه
انتخاب «جو بایدن»، نامزد حزب دموکرات در ایالاتمتحده به عنوان رئیسجمهور جدید این کشور، موجب شد تا در کشورمان چهرههای سیاسی و مسئولان طراز اول دولتی و دیگر قوای نظام به اظهارنظر پیرامون این انتخاب بپردازند. اظهاراتی که البته خود حاکی از یک دوقطبی سیاسی در ایران است و نشان از اختلافنظر بنیادین میان مسئولان و چهرههای سیاسی نسبت به تحولات جهانی و پیرامون کشورمان دارد. در شرایطی که دولتیها و حامیانشان نسبت به انتخاب بایدن ابراز خوشحالی میکنند و این رخداد را سرآغاز دوباره بازگشت به برجام و گسترش روابط با جهانیان تفسیر میکنند، اما مخالفان دولت همچنان بر پاشنه مبارزه همهجانبه با ایالاتمتحده، فارغ از آنکه چه دولت و سیاستهایی در این کشور جاری باشد، مشغولاند. در همین زمینه علیرضا معزی، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهوری در حساب کاربری خود در توییتر با اشاره به بخشهایی از اظهارات حسن روحانی در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت نوشت: «رئیسجمهور روحانی: اینک فرصتی برای دولت آینده آمریکاست که اشتباهات دولت گذشته را جبران کند و با احترام به قواعد جهانی، به مسیر پایبندی به تعهدات بینالمللی بازگردد... ایران، همواره به تعهدات خود در صورت رعایت مسئولانه از سوی همه اطراف تعهد، پایبند بوده و تعامل سازنده با جهان را راهبرد خود میداند». در مقابل واکنش مثبت و صریح رئیسجمهور، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی واکنش نسبتاً مبهمی از خود نشان داده و در صفحه توییتر خود به ذکر آیاتی از سوره «نازعات» که اشاره به سرکشی و عبرتآموزی سرنوشت فرعون دارد، اشاره کرده است. موضوعی که تا اندازهای قابل تأمل است؛ چراکه زمان چندان زیادی تا پایان دولت حسن روحانی باقی نمانده و به نظر میرسد رئیس مجلس تلاش دارد نگاهی دوپهلو نسبت به روی کار آمدن دموکراتها در ایالاتمتحده و چشم اندازه مناقشات میان ایران و آمریکا از خود به نمایش بگذارد.
دولت جدید آمریکا در عمل خود را ثابت کند
در ادامه واکنش مثبت دولتیها به انتخاب جو بایدن در آمریکا، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان که نقش مهمی در به سرانجام رساندن برجام داشت، در پیامی توییتری نوشت: «مردم آمریکا نظر خود را اعلام کردند و اکنون دنیا نظارهگر است که آیا رهبران جدید، روش مخرب، ضدقانون و قلدرمآبانه رژیم در حال رفتن را کنار خواهند گذاشت و چندجانبه گرایی، همکاری و احترام به قانون را برخواهند گزید یا خیر؟ این اقدام و عمل است که بیش از همه چیز مهم است. سابقه ایران: عزتمداری، منافع ملی و دیپلماسی مسئولانه». روشن است که انتظار دیگری از وزیر خارجه کشورمان نمیرود. او فردی است که علیرغم به سرانجام رساندن توافقنامه بینالمللی برجام، توانست دیدگاهها نسبت به روابط دوجانبه با ایالاتمتحده را تا اندازهای تغییر دهد. موضوعی که از همان آغاز به کام دلواپسان خوش نیامد و آنها تلاش کردند با تخطئه تلاش تیم وزارت خارجه در بهبود روابط ایران با جهانیان، کشور را به انزوای جهانی بکشانند. اتفاق تلخی که در دوران چهار ساله دونالد ترامپ به وقوع پیوست و شاهد پیامدهای آن تاکنون بوده و هستیم.
پایان دوران جنگطلبان آمریکایی
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری نیز در توییتر نوشت: «سرانجام با اعلام نتیجه انتخابات آمریکا، دوران ترامپ و تیم ماجراجو و جنگطلب او به پایان رسید. نقض معاهدههای بینالمللی از محیط زیست تا تحریمهای اقتصادی و ضد انسانی علیه ملت ایران و حمایت از تروریسم و نژادپرستی، شاکله سیاستهای ترامپ بود. ملت ایران که با مقاومت در مقابل سیاست فشار حداکثری ترامپ ایستاد، رنجهای ناشی از اخلال گسترده در معیشت خود، عدم دسترسی بیماران به دارو و ترور سردار سلیمانی عزیز را فراموش نخواهد کرد. امیدوارم شاهد تغییر سیاستهای مخرب آمریکا و بازگشت به قانون و تعهدات بینالمللی و احترام به ملتها باشیم». علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی هم در توییتی نوشت: «پایان ترامپ، شگفتی نیست، حکم مقدر تاریخ است. بیشتر مردم آمریکا بر کارنامه سراسر ناکامیِ تفکری که قلدری و زورگویی را حلال مشکلات میدانست، مهر مردودی زدند. آیا دولت منتخب این درک را دارد که زیر قاب عکس او در کاخ سفید به جای عبارت چهل و پنجمین رئیسجمهور بنویسد: عبرت آیندگان».
تهیه فهرستی از تعهدات آمریکا به ایران
سعید خطیب زاده پیرامون پیروزی بایدن گفت: منتظر اقدامات عملی رئیسجمهور آمریکا هستیم. سخنگوی وزارت خارجه گفت: فهرستی از موارد پاسخگویی رئیسجمهور جدید آمریکا پیرامون تعهدات به ایران آماده شده که بایدن باید جبران مافات کند، آمریکا چارهای جز احترام و بازگشت به مسیر قانونمداری ندارد. خطیب زاده در برنامه «منطهران» بخش عربی شبکه العالم، آمریکا را ناقض برجام دانست و گفت: آمریکا در موضع شرط گزاری برای ایران نیست، آنها میلیاردها دلار به ملت ایران خسارت زدند. وی تصریح کرد: آمریکا باید توبه و جنگ اقتصادی علیه ما را متوقف کند، تفاوت بین اردوگاه بایدن و ترامپ آشکار است، اما نظارهگر اقدامات عملی هستیم. سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: میز مذاکرات برجام پابرجاست و برای همه جا هست اگرچه مسیر سخت است.
سریال تکراری تحریمها
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: «رئیسجمهور جدید آمریکا اول باید از ملت ایران بخاطر تحریمهای اخیر عذرخواهی کند و سپس خسارتهای اقتصادی حاصل از تحریم را جبران کند». محسن رضایی در یادداشتی در اینستاگرام نوشت: «خوشبینی دولتهای گذشته نسبت به امریکا و اروپا، بارها به ملت ایران آسیب زده است. سریال چهل ساله سیاست «تحریم و برداشتن تحریم» از سوی دولتهای امریکا و خوشخیالی برخی از دولتمردان ایران طی چهل سال گذشته فرصتهای اقتصاد ملی ما را از بین برده است. دولتی در امریکا آمده ایران را تحریم کرده و دولت دیگری میآید و آن را در کاغذ برمیدارد. سریال کاغذی و قهرمان بازی عدهای در ایران و امریکا با شکست برجام کاملاً آشکار شده است؛ بنابراین از سویی رئیسجمهور جدید آمریکا باید در اولین فرصت کلیه تحریمها را بردارد، از ملت ایران به خاطر اقدامات گذشته عذرخواهی کند، خسارات اقتصادی ناشی از تحریمها که به ملت ایران وارد شده را جبران کند و از سوی دیگر نباید منتظر برداشتن تحریمها بمانیم، بلکه با استفاده از تواناییهای خود و قوی شدن در اقتصاد، فرهنگ و تقویت امنیت در داخل و جبهه مقاومت در منطقه از دیوار نیمه ویران امریکا که در مقابل ملت ایران قرار دارد، بپریم». همچنین سردار حسن حسنزاده، فرمانده سپاه حضرت سیدالشهدا (ع) استان تهران در ارتباط با نتیجه انتخابات آمریکا گفت: «انتخابات آمریکا نشان داد ایران بهترین نظام دموکراسی جهان را دارد و دموکراسی در آمریکا فقط شعار است». روزنامه کیهان نیز در صفحه اول خود در روز گذشته آورد: «پیروز انتخابات هر که باشد آمریکا بازنده است... قیمت ارز را 8 برابر کردند باز هم آدرس آمریکا را میدهند».