تلاش گروه 1+5 درباره برجام
احیای گـام به گـام
اشاره: بعد از گذشت دو ماه و نیم از ریاست جمهوری بایدن نشست وین اولین نشست با حضور نمایندههای ایران و آمریکاست. چنانچه توافقی در این نشست بین گروه 4+1 با ایران از یکسو و با آمریکا از سوی دیگر انجام شود، میتوان انتظار داشت که بخشی از تحریمهای ایران برداشته شود و ایران به بخشی از تعهدات برجامی برگردد . شواهد و قرائن نشان میدهد که اروپا و ایالات آمریکا به دنبال نوعی توافق اولیه با ایران هستند. بنابراین ایران باید از فرصت پیشآمده برای کاهش گامبهگام تحریمها استفاده کند. به گفته معاون اول، برخی وزرا، رئیسجمهور، برخی از اعضای کابینه و همچنین اتاق ایران و چین و تحلیلگران، توافق با آمریکا میتواند امکان فروش نفت ایران را دوباره فراهم و بخشی از پولهای بلوکهشده ایران را آزاد کند. این دو اتفاق میتواند بر اقتصاد وزندگی مردم تأثیر مثبت داشته باشد. در عالم سیاست انعطاف و همکاری نتیجه میدهد و برخوردهای افراطی برای کشور و مردم هزینه ایجاد میکند. مردم در انتظارند که بدانند خروجی نشست برجام، ماندن این توافق است یا رفتن آن. نکته قابلتأمل این است که در روزهای گذشته که زمزمه بازگشت آمریکا به برجام شنیدهشده قیمت دلار کاهشیافته و این موضوع به دلالها و مافیای ثروت لطمه زده است.گزارش پیش رو به اخبار این موضوع و تحلیل پیرامون آن میپردازد:
معنای نشست وین
باوجود تأکید مسئولان دو طرف، بر غیرمستقیم بودن مذاکرات بین واشنگتن و تهران، حضور دو کشور در این نشست اولین اتفاق از این نوع در دوره ریاست جمهوری بایدن محسوب میشود، که به معنای نتیجه دادن تلاشهای بینالمللی برای نزدیک کردن بین ایران و آمریکا است و نشان میدهد دو طرف بالاخره قصد دارند تنشها را کاهش دهند. مذاکرات مذکور بر دو موضوع متکی است، اول مربوط به تعهدات هستهای که ایران متعهد به اجرایان خواهد بود و دوم، تحریمهایی که ایالاتمتحده و اتحادیه اروپا اقدام به رفعان خواهند کرد. چین و روسیه، بهاضافه دو طرف اصلی یعنی تهران و واشنگتن برای تعدیل در این موضوع تلاش میکنند.
تهران تلاش میکند از استراتژی دولت جدید آمریکا که باعث نگرانی چین و خشم روسیه و درنهایت نزدیکی چین و ایران شده و با اجرای سند همکاری 25 ساله بین دو کشور به اوج خود رسیده، برای سوق دادن آمریکاییها به سمت تغییر اولویتهایش استفاده کند.
انتظارت ایران
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه ایران در گفتوگو با پرس تی وی تأکید کرد: همانطور که بارها به روشنی گفتهشده است، هیچ طرح گامبهگامی مطرح نیست و سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران برداشته شدن همه تحریمهای آمریکاست اعم از آنهایی که ترامپ پس از خروج از برجام مجدد اعمال و یا ابتداها برقرار کرد و همچنین تحریمهایی که تحت هر عنوان دیگری اعمال کرد.سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: بدیهی است این رفع تحریمها باید مؤثر بوده و مورد راستی آزمایی توسط ایران قرار گیرد.
موضع آمریکا
یک منبع آگاه از سیاستهای آمریکا در قبال پرونده هستهای میگوید: آمریکاییها واقعاً به دنبال بازگشت مستقیم به توافق هستهای هستند و اجرای گام موقتی تحت عنوان «حداقل در مقابل حداقل» را در نظر دارند.یک منبع دیگر تصریح میکند که اگر دولت بایدن به این نتیجه برسد که مذاکره در مورد بازگشت کامل به توافق زمان زیادی میطلبد، یک تصمیم معتدلتر میگیرد و احتمالاً واشنگتن راههای دیگری برای کاهش مشکلات اقتصادی ایران مانند هموار کردن راه دریافت وام از صندوق بینالمللی پول یا تسهیل رسیدن کالاهای انسانی به این کشور، در پیش میگیرد. به گفته یک دیپلمات غربی، دریافت وام از صندوق بینالمللی پول، میتواند اثرگذار باشد. هفتاد نماینده جمهوریخواه و هفتاد نماینده دموکرات طی نامهای به وزیر خارجه آمریکا، خواستار مذاکراتی برای یک توافق گستردهتر و قاطعتر با ایران شدند، اما بایدن میگوید به دنبال بازگشت به توافق ۲۰۱۵ است تا از این طریق مسیری برای مذاکره در خصوص تعهداتی محکمتر هموار شود.
لینک کوتاه:
http://www.setaresobh.ir/fa/main/detail/72489/