دفتر چند رسانه بینالمللی در غزه ویران شد
حمله اسرائیل به رکن چهارم دموکراسی
اشاره: (مصطفا صباغ، روزنامهنگار) – آگاهی و دسترسي آزاد به اطلاعات و اخبار، يکی از حقوق اساسي افراد در جامعه است؛ به همین دلیل رسانهها را که اخبار و اطلاعات را بدون محدودیت به اطلاع عموم مردم میرسانند، رکن چهارم دموکراسی مینامند. یک هفته پس از اوجگیری حملات خونین اسرائیل به نوار غزه، ارتش اسرائیل این بار رکن چهارم دموکراسی را هدف گرفت و روز شنبه ۲۵ اردیبهشت (۱۵ مه)، برج یازده طبقه الجلا در نوار غزه را که محل استقرار دفاتر شبکه خبری تلویزیونی الجزیره، خبرگزاری آسوشیتدپرس و چند رسانه بینالمللی دیگر بود، بمباران و ویران کرد. ارتش اسرائیل مدعی شده بود که این برج مورداستفاده نیروهای حماس بوده و پیش از بمباران یک ساعت برای تخلیه آن فرصت داده بود. خبرگزاری فرانسه گزارش داده که شاهد مکالمه تلفنی مالک برج بوده که در آن به نماینده ارتش اسرائیل التماس میکرده که ۱۰ دقیقه بیشتر فرصت بدهد خبرنگاران وسایل و تجهیزات خود را از ساختمان خارج کنند که با مخالفت ارتش اسرائیل مواجه شده است. خبرگزاری آسوشیتدپرس در اطلاعیهای گفته که با این حمله، «جهان کمتر از قبل از وقایعی که در غزه اتفاق میافتد، خبردار میشود.» گری پرویت، مدیرعامل این خبرگزاری هم در واکنش به بمباران این ساختمان توسط اسرائیل در بیانیهای نوشت: «ما از حمله به دفتر خبرگزاریها در غزه شوکه و وحشتزده شدهایم.» شماری از خبرنگاران شبکه تلویزیونی الجزیره نیز گفتهاند که هدف از این حمله جلوگیری از پوشش خبری حملات اسرائیل به غزه بوده است. گفتنی است دولت آمریکا پسازاین واقعه از رژیم اسرائیل خواست تا امنیت خبرنگاران را حفظ کند. جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در توئیتی نوشت: «ما مستقیماً با اسرائیل در این مورد گفتوگو کردیم که تضمین سلامت و امنیت خبرنگاران و رسانههای مستقل، مهمترین مسئولیت است.» بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل نیز در تماسی با جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا گفته است که «اسرائیل تلاش میکند تا آسیبی به غیرنظامیان نرسد.» جو بایدن همچنین برای نخستین بار در دوران ریاستجمهوریاش با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین تلفنی گفتوگو کرد. دفتر ریاست جمهوری فلسطین این گفتوگو را «مهم» خواند، اما از اعلام جزئیات بیشتر خودداری کرد.
جنگندههای اسرائیل در ادامه حملات هوایی به غزه، ساختمان محل استقرار دفتر شبکه خبری الجزیره و خبرگزاری آسوشیتدپرس را بمباران کردند و فروریختند. اسرائیل مدعی شده که این ساختمان چندطبقه محل استقرار تجهیزات حماس بوده اما صاحب ساختمان این موضوع را رد کرده است. همزمان تلاشهای دیپلماتیک برای پایان دادن به موج جدید خشونتها با ورود فرستاده ویژه آمریکا تشدید شده است.
جلسه شورای امنیت
رئیسجمهور آمریکا درباره این موضوع با نخستوزیر اسرائیل صحبت و درباره خشونتها در غزه ابراز «نگرانی عمیق» کرده است. همچنین جو بایدن با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین هم تماس گرفته است. فرستاده آمریکا هم در تلاشی برای کاهش تنش وارد تلآویو شده است. هادی عمرو قرار است در گفتوگوهایی با مقامهای اسرائیلی، فلسطینی، و مقامهای سازمان ملل شرکت کند. به گفته دیپلماتهای آمریکایی او بر نیاز به آرامشی پایدار تأکید خواهد کرد. بنیامین نتانیاهو ادعا کرده که «همچنان باقدرت» به حملات راکتی واکنش نشان دهد. مقامهای بهداشتی غزه میگوید که حملات هوایی اسرائیل در ساعات نخست یکشنبه باعث مرگ حداقل سه نفر در آنجا شد. در مقابل فلسطینیها با شلیک راکت به تلآویو باعث فرار مردم بهسوی پناهگاهها شدند. قرار بوده است شورای امنیت سازمان ملل روز یکشنبه جلسهای در این مورد داشته باشد.
حمله به ساختمان رسانهها
ارتش اسرائیل میگوید قبل از حمله با مالک ساختمان جلا تماس گرفته و به او هشدار داده که تا یک ساعت دیگر ساختمان هدف قرار میگیرد. ساختمان جلا بزرگترین بنایی بوده که در حملات اخیر اسرائیل تخریبشده است. پیشازاین اتفاق در یکرشته حمله اسرائیل به یک اردوگاه آوارگان در غزه به گفته مقامهای فلسطینی دستکم ۱۴ نفر از اعضای یک فامیل کشته شدند. از یک خانواده ۷ نفری فقط یک کودک ۵ ماهه و پدر او زنده ماندهاند. یک مقام رسمی فلسطینی گفته زنان و کودکان کشتهشده هنگام حمله در خانه خود در اردوگاه مخیم شاطی در غرب شهر غزه بودند. نیروهای فلسطینی در واکنش شماری راکت بهسوی شهر بئرشبع در استان جنوبی اسرائیل پرتاب کردند. اسرائیل گفته یک نفر براثر حملات حماس کشتهشده است. از زمان آغاز موج جدید خشونتها در روز دوشنبه و در حملات اسرائیل، حداقل 181 نفر در غزه کشتهشدهاند. در اسرائیل نیز در اثر پرتاب راکت نیروهای فلسطینی بیش از ۱۰ نفر کشتهشدهاند.
تماس جو بایدن با نتانیاهو
بعد از حمله به ساختمان محل استقرار رسانهها، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل تلفنی صحبت کردند. بایدن نگرانی «عمیق» خود را از خشونتها در غزه اعلام کرد. او همچنین خواستار حمایت از روزنامهنگاران در غزه شد. در مکالمه سران آمریکا و اسرائیل، نتانیاهو به بایدن گفته افراد حاضر در ساختمان که ارتباطی با گروه حماس ندارند، ساختمان را ترک کرده بودند. بایدن همچنین برای اولین بار بعد از ریاست جمهوری به محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین تلفن زده و بر ضرورت توقف حملات حماس به خاک اسرائیل تأکید کرده است.
چه اتفاقی افتاد؟
جواد مهدی، مالک ساختمان به رسانهها گفته برخلاف ادعای اسرائیل در این ساختمان تجهیزات نظامی شاخه امنیتی حماس وجود نداشته و فقط دفتر دو شبکه خبری و شرکتهای تجاری بهعلاوه ۶۰ آپارتمان مسکونی در ساختمان بوده است. کاخ سفید به اسرائیل گفته که باید مراقب امنیت خبرنگاران باشد. خبرگزاری فرانسه گزارش داده که شاهد مکالمه تلفنی مالک برج جلا بوده که در آن به نماینده ارتش اسرائیل التماس میکرده که ۱۰ دقیقه بیشتر فرصت بدهد خبرنگاران وسایل و تجهیزات خود را از ساختمان خارج کنند که با مخالفت ارتش اسرائیل مواجه شده است. شماری از خبرنگاران شبکه تلویزیونی الجزیره گفتهاند که هدف از این حمله جلوگیری از پوشش خبری حملات اسرائیل به غزه بوده است. هلا محیالدین، مجری تلویزیون انگلیسی الجزیره متعلق به دولت قطر نوشته «تلویزیون الجزیره خاموش نخواهد شد. به شما تضمین میدهیم.» خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس هم اعلام کرده که از این اتفاق بهتزده شده است. این خبرگزاری گفته اسرائیل اطلاع داشته که در آن ساختمان مراکز خبری و خبرنگاران فعالیت دارند. آسوشیتدپرس در اطلاعیهاش گفته که با این حمله، «جهان کمتر از قبل از وقایعی که در غزه اتفاق میافتد، خبردار میشود.» در مناطق اشغالی هم درگیریها میان یهودیان و عربها در شهرهای متعددی ادامه داشته است. شماری از معترضان در شهرهای مختلف جهان ازجمله لندن در حمایت از فلسطینیان تجمع کردند و خواستار توقف حملات اسرائیل به غیرنظامیان در غزه شدند.
لینک کوتاه:
http://www.setaresobh.ir/fa/main/detail/75133/