مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: مطالعهای که در انستیتو تحقیقات تغذیه در ایام کرونا انجام دادیم نشان داد که به دلیل تبعات اقتصادی کرونا و افزایش قیمت مواد غذایی و تورم میزان مصرف شیر و لبنیات حدود ۳۰ درصد در سفره مردم کمتر شده و یا حذفشده است. زهرا عبداللهی، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در گفتوگو با ایلنا درباره مصرف شیر و لبنیات در کشور گفت: بهطورکلی مصرف شیر و لبنیات در برنامه غذایی ایرانیان همیشه کمتر از مقدار توصیهشده بوده است؛ یعنی مطالعات بررسی مصرف غذایی خانوارهای کشور که توسط انستیتو تحقیقات تغذیه در کشور انجامشده، همیشه نشان داده است که مردم کمتر از مقدار توصیهشده شیر و لبنیات مصرف میکنند. او افزود: دلیل این مسئله همانطور که گفتم اول به دلیل افزایش قیمت است که در حال حاضر قیمتها بیشتر شده است و دلیل دوم آگاهیهای پایین مردم در مورد اهمیت مصرف شیر و لبنیات است. عبداللهی در توضیح اهمیت مصرف کافی شیر و لبنیات گفت: شیر و لبنیات یکی از گروههایی اصلی غذایی است و کارشناسان و متخصصان تغذیه توصیه میکنند همه افراد در هر گروه سنی، روزانه باید حداقل ۲ واحد از گروه شیر و لبنیات مصرف کنند. منظور از یک واحد شیر و لبنیات، یک لیوان شیر و یا به همان اندازه ماست و یا در حدود ۵۰ گرم پنیر است.
اهمیت مصرف لبنیات
او افزود: شیر و لبنیات مهمترین منبع کلسیم و فسفر است که برای رشد استخوانی و سلامت و استحکام استخوان و دندان برای همه گروههای سنی، مخصوصاً در کودکان زیر ۵ سال و نوجوانان که دوره رشد را پشت سر میگذارند، لازم است و همین طور از پوکی استخوان جلوگیری میکند. کسانی که با کمبود دریافت کلسیم مواجه هستند شانس پوکی استخوان که باعث شکستگیهای خودبهخودی استخوان در آنها میشود، بیشتر است. عبداللهی گفت: در حال حاضر پوکی استخوان یکی از مشکلات عمده در جامعه ماست و هزینههای زیادی را بر بخش بهداشت و درمان تحمیل میکند و در حال حاضر با این وضعیت قیمت شیر و لبنیات بسیار افزایش پیداکرده است و این مشکلات بیشتر خواهد شد. از طرفی مصرف آن در رشد قدی کودکان تأثیر فراوانی دارد و برای رشد استخوانهای طولی مهم است.
کاهش شیوع بیماریها با مصرف لبنیات
او افزود: از طرفی همه مطالعات نشان داده است که در جوامعی که مردم در آن شیر و لبنیات بهاندازه کافی میخورند، شیوع فشارخون بالا و بیماریهای قلبی و عروقی کمتر است، زیرا کلسیم موجود در این ماده غذایی به کنترل فشارخون و تنظیم آن کمک میکند.
کیفیت محصولات لبنی
عبداللهی در ارتباط با وضعیت کیفیت شیر و لبنیات تولیدشده در کارخانهها گفت: شیر و لبنیات که به صورت صنعتی تولید میشوند به این دلیل که دارای مجوزهای بهداشتی سازمان غذا و دارو هستند و کنترل آنها به صورت منظم پایش و نظارت میشود، از نظر پایین آمدن کیفیت شیر مشکلی در ارتباط با آنها وجود ندارد. تا حدودی آگاهیهای پایین و تبلیغات نادرستی که وجود دارد، مردم را نسبت به مصرف شیرهای پاستوریزه بیاعتماد میکند و تصور میکنند که شیرهای تولیدشده به صورت صنعتی کیفیت کافی را ندارند و یا این تصور غلط به وجود میآید که شیرهای فرادما دارای مواد نگهدارندِ هستند. او افزود: درحالیکه اصلاً اینگونه نیست و مردم باید بدانند که شیرهایی که فرادما هستند و قابلیت نگهداری طولانی دارند، اتفاقاً کیفیت بهتری دارند و علت ماندگاری آنها این است که در شرایط خلأ بستهبندی میشوند و به همین دلیل ماندگاری بالایی دارند. از طرفی تبلیغاتی که برای لبنیات سنتی میشود مردم را بیشتر به سمت شیر و لبنیات سنتی سوق میدهد. درحالیکه شیری که پاستوریزه شده نباشد، میتواند آلودگیهای مختلف داشته و احتمال بروز تب مالت را بالا ببرد.
اختصاص یارانه برای مصرف شیر و لبنیات
عبداللهی در پاسخ به این سؤال که با توجه برخی پیشبینیها مبنی بر احتمال افزایش ۶۰ درصدی قیمت شیر و لبنیات، چه پیشنهادهایی از سوی دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت برای افزایش مصرف شیر و لبنیات توصیهشده است، گفت: باید برای شیر و لبنیات یارانه تخصیص داده شود که مردم به خصوص دهکهای درآمدی پایین قادر به خرید و مصرف شیر و لبنیات باشند، در سالهای گذشته یکی از پیشنهادها و درخواستهای وزارت بهداشت بوده و هست. اما متأسفانه چندان جدی گرفته نشده و در شرایط فعلی که ممکن است افزایش قیمت شیر و لبنیات در سالهای آینده تا ۶۰ درصد باشد و حتماً از سفره تعداد بیشتری از مردم حذف میشود، در نظر گرفتن یارانه به هر شکلی که میتواند یارانه نقدی، بن کارت و غیره باشد، به خصوص برای دهکهای درآمدی پایین باید عملی شده و اجرا شود. وی افزود: یکی از پیشنهادها اولویت دار و مهم این است که اعتبارات موردنیاز طرح شیر مدرسه تأمینشده و اجرا شود. زیرا به خصوص در حال حاضر که قیمت شیر بسیار بالا رفته است، حداقل با اجرای این برنامه کودکان میتوانند حداقل یک وعده شیر را در مدارس مصرف کنند.