کد خبر : 685620 تاریخ : 1403/9/18 - 01:29
هوای آلوده و کشنده گروه اجتماعی: وارونگی هوا همراه با آلودگی هوا تنفس در شهرهای صنعتی و پرجمعیت تهران، اصفهان، کرج، مشهد، همدان و ... را سخت و دشوار کرده است. به گفته یک مقاوم سازمان محیط‌زیست مازوت سوزی در 3 نیروگاه‌ که قبلاً متوقف‌شده بود دوباره آغازشده است. آلودگی هوا تا فردا ادامه دارد.

سرپرست معاونت محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست مازوت سوزی در نیروگاه‌هایی که مازوت‌سوزی در آن‌ها ممنوع شده بود را تأیید و گفت: محیط‌زیست از دستگاه‌های متخلف شکایت می‌کند.
محمدجعفر قائم پناه در حاشیه جلسه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا با حضور در جمع خبرنگاران گفت: بعضی نیروگاه‌ها ناگزیر برای تأمین برق و جلوگیری از خاموشی از مازوت استفاده می‌کردند. رئیس‌جمهور دستور داد که به دلیل آلودگی خاص ایجادشده در مناطق اراک، کرج و اصفهان که ناشی از مازوت سوزی در حدود ۱۶ میلیون تن است و باعث آلودگی هوا و بیماری می‌شود، مازوت سوزی در این سه نیروگاه متوقف شود.
اما یک ماه پس از گذشت این موضوع دیروز خبر آمد که مجدد مازوت سوزی در نیروگاه‌هایی که مازوت‌سوزی در آن‌ها ممنوع شده بود، انجام‌شده است.
صدیقه ترابی سرپرست معاونت محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست ضمن تأیید این موضوع از انجام اقدام قضائی علیه وزارتخانه‌های متخلف خبر داد و گفت: منابع ثابت آلاینده در این سه شهر تأثیر زیادی بر آلودگی هوا می‌گذارند که نیروگاه‌ها در این زمینه سهم قابل‌توجهی دارد، به‌ویژه در نیروگاه شازند اراک که کاملاً مشخص شد، دی‌اکسید کربن موجود در هوا ناشی از سوختن مازوت است بنابراین مصوب شد که این سه نیروگاه که نزدیک به مراکز جمعیتی هستند، امسال مازوت نسوزانند. ۱۴ نیروگاه در کشور از نوع بخاری هستند و امکان مازوت‌سوزی دارند. کل ظرفیت سوخت این سه نیروگاه در مقابل کل نیروگاه‌های که امکان مازوت‌سوزی دارند، حتی زمانی که با حداکثر ظرفیت کار کنند، کمتر از ۵ درصد است بنابراین انتظار داشتیم این مصوبه که دستور رئیس‌جمهوری را به همراه داشت و آقای قائم پناه به‌عنوان رئیس کارگروه ملی آلودگی هوا آن را اعلام کرد، امسال رعایت شود که نشد.

تنفس در هوا آلوده
بر اساس داده‌های شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، از ابتدای سال جاری تا ۱۶ آذرماه چهار روز هوای ناسالم (برای همه) و ۷۸ روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس در تهران ثبت شد. ۳۰ خردادماه غلظت آلاینده ازن به ۱۵۶ رسید و اولین روز هوای ناسالم پایتخت رقم خورد. دومین روز نیز ۷ تیرماه بود که ازن با ثبت میانگین ۱۷۱ آلاینده بود. با افزایش سرمای هوا ذرات معلق کوچک‌تر از ۲.۵ میکرون بار دیگر به آلاینده شاخص هوای پایتخت تبدیل شد و ۲۷ آبان با قرار گرفتن روی عدد ۱۵۲ اولین روز هوای ناسالم پاییزی را برای تهرانی‌ها رقم زد. با تداوم پایداری هوای تهران، روز جمعه بار دیگر هوا در شرایط ناسالم و میانگین شاخص ۱۵۴ ثبت شد.
سال گذشته تهرانی‌ها هوای آلوده‌تری را تا ۱۶ آذرماه تنفس کرده بودند، به‌گونه‌ای که طی این بازه زمانی میانگین هوای پایتخت طی ۶۴ روز در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس و ۱۰ روز در شرایط ناسالم برای همه قرارگرفته بود.
گفتنی است که شاخص کیفیت هوا (AQI) به شش دسته اصلی تقسیم‌بندی می‌شود. بر اساس این تقسیم‌بندی از عدد صفرتا ۵۰ هوا «پاک»، از ۵۱ تا ۱۰۰ هوا «قابل‌قبول یا متوسط»، از ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا «ناسالم برای گروه‌های حساس»، از ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا «ناسالم»، از ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا «بسیار ناسالم» و از ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا «خطرناک» است.

شرایط اضطراری هوا
عباس شاهسونی، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: هوای تهران در آستانه شرایط ناسالم قرار دارد و تداوم این وضعیت می‌تواند سلامت عمومی را تحت تأثیر قرار دهد. روز گذشته بیش از ۹۰ درصد ایستگاه‌های شهر تهران شاخص کیفیت هوا بالاتر از ۱۵۰ را رد کردند و در وضعیت ناسالم برای همه گروه‌ها قرار دارند. ایستگاه‌های مناطق ۱۹ و ۲۰ در آستانه شرایط بسیار ناسالم هستند. سازمان هواشناسی پیش‌بینی کرد تا روز دوشنبه افزایش غلظت آلاینده ذرات معلق کوچک‌تر از دو و نیم میکرون وجود دارد. دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اعلام وضعیت شرایط اضطرار کرده و درخواست تشکیل کارگروه شرایط اضطرار کرده است.

افزایش بیماری‌ها
شاهسونی هشدار داد و گفت: افزایش قابل‌توجه بیماری‌های قلبی و عروقی یا ریوی و مرگ زودرس در بیماران قلبی و سالمندان و افزایش قابل‌توجه علائم تنفسی در کل جمعیت رخ می‌دهد. لذا افراد مبتلابه بیماری‌های قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان باید از هرگونه فعالیت فیزیکی خارج از منزل اجتناب و افراد دیگر نیز باید از فعالیت‌های طولانی و سنگین خارج از منزل اجتناب کنند. گروه‌های آسیب‌پذیر ازجمله کودکان، زنان باردار، بیماران تنفسی و قلبی به‌خصوص افرادی که مبتلابه آسم هستند و سالمندان سعی کنند تا حد امکان در فضای باز تردد نکنند و در صورت ضرورت از ماسک‌های مناسب و استاندارد استفاده کنند. وضعیت پایداری هوا تا دوشنبه ادامه دارد.

بارش باران از فردا
صادق ضیائیان، رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت مخاطرات وضع هوا سازمان هواشناسی کشور به ایلنا گفت: سامانه‌ بارشی از اواخر روز یکشنبه وارد کشور می‌شود و بیشترین تأثیر آن روز دوشنبه است؛ این موج که مناطق مختلفی از کشور را تحت تأثیر قرار می‌دهد چندان قوی نیست و حجم بارش‌ها سنگین نخواهد بود. استان‌های تهران، البرز، قزوین، استان‌های ساحلی دریای خزر و بعضی از استان‌های غربی کشور می‌توانند تحت تأثیر بارش‌های حاصل از عبور این موج قرار بگیرند. بارندگی در تهران روز دوشنبه آغاز می‌شود و در همان روزبه پایان می‌رسد.