کد خبر : 685749 تاریخ : 1403/9/24 - 02:55
پایان ارز چند نرخی از امروز حسین محمودی اصل، اقتصاددان می‌گوید: پس از مدت‌ها تلاش و تذکر و با تأخیر فراوان، توزیع رانت کاهش پیدا می‌کند. به اعتقاد او، تنها راه حذف کسری بودجه و کاهش تورم در شرایط فعلی حذف رانت است.
گروه اقتصاد: نرخ ارز نیمایی از امروز به تاریخ می‌پیوندد و بازار توافقی آغاز به کار می‌کند. بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد «با راه‌اندازی بازار ارز معاملات تجاری، صادرکنندگان در سامانه نیما می‌توانند با نرخ توافقی معاملات خود را انجام دهند.» این یعنی شکل‌گیری بازار یکپارچه ارز که از امروز دیگر ارز چند نرخی وجود ندارد و مبنا قیمت ارز عرضه و تقاضا در بازار است. بر اساس اعلام بانک مرکزی، از اول بهمن‌ماه هم شرکت‌های پتروشیمی، پالایشی، فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآورده‌های نفتی هم‌ارز خود را در بازار توافقی عرضه می‌کنند.

حکمرانی اقتصاد
عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد در کانال تلگرامی درباره دیدار اخیر خود با اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشت: «مشکل اصلی اقتصاد، شیوه مدیریت و حکمرانی اقتصادی است.
نمود حکمرانی در ناترازی، کسری بودجه‌های سالانه و تورم بالا تداوم‌بخش است. اصلاح یک‌باره ناترازی‌ها نه امکان پذیر و نه ضروری است. مشخص کردن ناترازی عمده و اصلاح تدریجی آنها می‌تواند مسیر حرکت از یک تعادل دربرگیرنده رشد پایین و تورم بالا به یک تعادل بهتر را هموار کند.
اولویت با اصلاح چند ناترازی است که زمینه‌ساز بازگشت اقتصاد به مسیر تعادل را فراهم خواهد کرد. این اصلاحات الزاماً قیمتی نمی‌تواند باشد. اصلاح اقتصاد نیاز به زمان دارد. به‌جای تغییرات ناگهانی و شوک‌آور، باید به‌تدریج مشکلاتی مثل کسری بودجه، نا ترازی‌ها و دخالت بیش‌ازحد دولت در اقتصاد را حل کنیم. برای بهبود اقتصاد، علاوه بر حذف رانت‌ها، می‌بایست فضای کسب و کار را رقابتی و با بهبود تعاملات بین‌المللی، انتظارات را مدیریت کرده و بستر را برای سرمایه‌گذاری جذاب کنیم. امید است با برنامه‌های در دست اقدام، اقتصاد ملی پیش‌بینی پذیر شده و سرمایه‌های بیشتری برای تأمین رشد اقتصادی به کار گرفته شود.»

حذف رانت
حسین محمودی اصل، اقتصاددان می‌گوید: پس از مدت‌ها تلاش و تذکر و با تأخیر فراوان، توزیع رانت کاهش پیدا می‌کند. به اعتقاد او، تنها راه حذف کسری بودجه و کاهش تورم در شرایط فعلی حذف رانت است.

کنترل بازار ارز
وحید شقاقی، اقتصاددان به خبر آنلاین می‌گوید: دولت و بانک مرکزی باید یک برنامه روشن زمان‌بندی‌شده و باثبات برای سیاست‌های ارزی کشور داشته باشد. در سال‌های اخیر بانک مرکزی مکرراً سیاست‌های ارزی و مواجهه خود را با بحث دلار تغییر داده است. این موضوع فعالان اقتصادی را گیج می‌کند و پیش‌بینی‌ناپذیر را کاهش می‌دهد و اختلال در اقتصاد را زیاد می‌کند. مشکل این است که کسی دلار بازار آزاد را گردن نمی‌گیرد. چنین مواجهه‌ای خطرناک است؛ به‌خصوص زمانی که تحریم هستیم. دولت باید یک برنامه روشن برای مهار و ثبات ارزی و مدیریت ارز داشته باشد. اگر بازار آزاد را مهار نکنند، بازارهای دیگر پیرو بازار آزاد ارز حرکت می‌کنند. بازار آزاد ارز، راهبر سایر بازارهای ارزی است. قیمت دلار در بازار آزاد حدود ۷۴ هزار تومان است. زندگی و سفره مردم با نرخ بازار آزاد تعیین می‌شود؛ نمی‌توانیم به آن توجه نکنیم. بر این اساس، دولت اول باید نرخ بازار آزاد را بپذیرد و دوم برای مدیریت بازار آزاد دلار برنامه داشته باشد.

۶ راهکار تنظیم بازار
شقاقی شهری می‌گوید: اول، حکمرانی ریال و مدیریت سخت‌گیرانه ریال در اقتصاد کشور مهم است. دوم، کنترل حساب سرمایه. سوم، مدیریت واردات و کاهش کسری‌های تجاری غیرنفتی است. چهارم، مبارزه سخت‌گیرانه با قاچاق و واردات غیررسمی است. پنجم، نظارت هوشمند بر مصرف منابع ارزی کشور است. ششم، نظارت هوشمند بر نظام توزیع در بازار کالاست. ما اگر نتوانیم بازار آزاد دلار را کنترل کنیم، تورم سال آینده بالای ۴۵ درصد خواهد شد. اگر تورم بالا رود، دوباره دلار بالا می‌رود. باید این دورهای باطل را متوقف کنیم. وی متذکر می‌شود: او لا باید دولت یک برنامه ثبات ارز طراحی کنیم و دوم این‌که، باید دلار بازار آزاد را بپذیرد و به این مسئله ورود کند. سوم این‌که تدابیر و الزامات و اقدامات عاجل و سخت‌گیرانه داشته باشد تا حداقل دلار بازار آزاد وارد اعداد غیرواقعی نشود و در حد تعادل خود حفظ شود و از مسیر تعادلی خارج نشود.