کد خبر : 698026 تاریخ : 1404/2/9 - 01:33
احسان موحدیان، کارشناس مسائل بین الملل و قفقاز در گفت و گو با ستاره صبح عنوان کرد: تلاش ایران و آذربایجان برای عادی ‌سازی روابط | کریدور زنگزور باعث تنش در روابط دو کشور است احسان موحدیان در رابطه با سفر رییس جمهور ایران به جمهوری آذربایجان گفت: نمی توان این سفر را به طور مستقیم به ماجرای مذاکرات ربط داد، چرا که سیاست همسایگی که در زمان دولت سیزدهم پیگیری می شد، شیوه خوبی برای ارتباط با همسایگان بود.

ستاره صبح، فائزه صدر: روز گذشته مسعود پزشکیان به دعوت رئیس‌ جمهور آذربایجان همراه با هیئتی رسمی عازم باکو شد. این سفر در یکی از حساس ترین دوره های سیاست خارجی ایران انجام می‌گیرد. درحالیکه گفت‌وگو برای توافق بین طرف ایرانی و آمریکایی در جریان است و اسرائیل به عنوان مخالف توافق، به تحرکات منفی و کارشکنی خود ادامه می‌دهد؛ رئیس‌جمهور ایران مهمان جمهوری آذربایجان است، کشوری که در میان همسایگان ایران بهترین روابط را با اسرائیل دارد، تاجاییکه بنیامین نتانیاهو، میهمان بعدی الهام علی اف است. ستاره صبح درباره این سفر با احسان موحدیان، کارشناس مسائل بین‌الملل و قفقاز گفت‌وگو داشته که در ادامه می‌خوانید:


موحدیان افزود: متأسفانه در آن دوره روابط ایران و همسایگانش مطلوب و رضایت بخش نبود. خوشبختانه دولت چهاردهم نیز به سیاست همسایگی توجه دارد. این سفر را باید در راستای تلاش برای بهبود روابط با همسایگان تحلیل کرد.
موحدیان با تشریح دلایل تنش میان دو همسایه گفت: پس از جنگ دوم قره ‌باغ گاه تنش ‌ها بین دو کشور افزایش یافته است. سفر پزشکیان به باکو نقش مهمی در تعیین روند آینده روابط دو کشور خواهد داشت.
وی در این رابطه اضافه کرد: جمهوری اسلامی دغدغه‌هایی درباره منطقه قفقاز دارد. این نگرانی‌ها باید با زبان دیپلماسی و به دور از تنش حل شود. به ویژه اینکه آذربایجان همسایه مسلمان و شیعه ما است. این کشور بخشی از ایران فرهنگی است. مسائل میان ایران و آذربایجان باید با سیاست همسایگی حل‌وفصل شود.
کارشناس حوزه قفقاز با اشاره به حضور اسرائیل پشت مرزهای شمال غرب ایران گفت: نگرانی ایران از آذربایجان بخاطر حضور اسرائیل در این کشور است. به ویژه در سال های اخیر شیطنت‌ها از این حوزه تشدید شده است. هویت سازی و تمدن سازی جعلی برای آذری های ایران و آذربایجان نیز بین دو کشور مطرح است.
وی افزود: همکاری اقتصادی و همکاری در حوزه کریدور باید شکل بگیرد. مسئله انتقال گاز روسیه به ایران که از مسیر جمهوری آذربایجان محقق می‌شود برای ایران مهم است. کریدور ارس یک بحث جدی است تا آذربایجان بهانه‌ای برای اشغال جنوب ارمنستان، ایجاد کریدور جعلی زنگزور و خفگی ژئوپولتیک ایران نداشته باشد. کریدور زنگزور باعث تنش در روابط ایران و آذربایجان شده است. این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به مشترکات میان ایران و آذربایجان یادآور شد: در حوزه تبادلات فرهنگی و دیپلماسی عمومی، هر دو کشور ظرفیت بالایی برای همکاری دارند. همکاری های رسانه‌ای میان تهران و باکو از جمله این ظرفیت‌ها است. وی گفت: مرز زمینی دو کشور 5 سال است به بهانه کرونا بسته است . چرا که ادامه داشتن این وضعیت موجب دوری مردم و بسط پیدا کردن روایت های تحریف شده درباره ایران خواهد شد.
موحدیان اظهار داشت: ایران و آذربایجان برای عادی ‌سازی روابط تلاش می‌کنند و تلاش‌ های دیپلماتیک و تماس‌ های سطح بالا ادامه دارد. آذربایجان سفارت خود در تهران را بازگشایی کرده و روابط اقتصادی و تجاری بین دو کشور ادامه دارد.
احسان موحدیان در پایان سخنان خود گفت: روند مشترک ساخت سد قیز قلعه‌ سی بر روی رودخانه ارس، توسط ایران و آذربایجان، از جمله مواردی است که پیوند های میان دو همسایه را محکم می‌کند. روابط ایران و آذربایجان، متفاوت از روابط ایران با سایر همسایگان اش است و به بسط توافقات، پیمان‌ها و همکاری های مشترک نیاز دارد.