کد خبر : 698120 تاریخ : 1404/2/14 - 03:10
توافق در برزخ / تقابل ایران و آمریکا بر سر غنی سازی گروه سیاسی:اولین دور مذاکرات ایران و آمریکا روز 23 فروردین ،دور دوم 30 فروردین و دور سوم روز 6 اردیبهشت برگزار شد. دو طرف از مذاکرات راضی بودند.این اتفاق انتظارات تورمی را پایین آورد و قیمت دلار از 105 هزار تومان به حدود 80 هزار تومان پایین آمد.
قیمت سکه و طلا هم روند نزولی به خود گرفتند،اما قرار بود دور چهارم مذاکرات انجام شود و قبل از آن مذاکرات بین ایران و تروئیکای اروپا روز جمعه گذشته در رم انجام شود تا ایران بتواند از فکر اروپا آگاه شود. اروپا این مذاکرات را نپذیرفت و وزرای خارجه فرانسه و انگلیس هشدار دادند که اگر ایران با آمریکا توافق نکند آنها در فعال کردن مکانیزم ماشه تردید نخواهند کرد. بدتر اینکه ترامپ به کشورها و کمپانی های نفتی اولتیماتوم داد که اگر از ایران نفت خریداری کنید علاوه بر تحریم حق ندارید در اقتصاد آمریکا سرمایه‌گذاری کنید. روز گذشته صدای مقامات ایران بلند شد و گفتند زیر فشار و تهدید مذاکره نمی‌کنیم و اگر مذاکره نتیجه نداشته باشد ادامه اش چه سودی می‌تواند داشته باشد.کیهان نوشت: ترامپ در 100 روز اول، 182 مورد تحریم علیه ایران وضع کرده است.شرایط به گونه‌ای است که ایران بیش از آمریکا به توافق نیاز دارد.

پرسش این است که اگر توافق نشود چه خواهد شد؟
از آنجا که نئوکان‌ها یا تندرو‌ها در کنار ترامپ قرار دارند و این گروه با اسرائیل همسو و همنوا هستند، عدم توافق می‌تواند پیامد ناگوار تحریم یا جنگ داشته باشد.تحلیلگران بر این عقیده‌اند که ایران و آمریکا به توافق نیاز دارند و ترامپ که در چنبره تندرو‌ها قرار گرفته بر این عقیده است که با ایران بهتر است توافق کند تا جنگ.با این وجود ایران می‌گوید قصد کنار گذاشتن غنی سازی را ندارد آمریکا هم می‌گوید ایران باید غنی سازی را کنار بگذارد، اگر این خواسته از دو طرف ادامه دار باشد معنایش این است که «بگرد تا بگردیم»، «بجنگ تا بجنگیم» که برای هر دو طرف خطرناک است. روز گذشته بازار به مذاکرات واکنش منفی نشان داد.قیمت دلار و طلا افزایش یافت و شاخص بورس 61 هزار واحد سقوط کرد.وقتی رفتار بازار این چنین است احتمال بازار دریافته که توافق صورت نخواهد گرفت

ایران رویکرد فشار و تهدید را نمی‌پذیرد
وزارت امور خارجه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: ایران ضمن تاکید بر تعهد به مسیر دیپلماسی و اعلام آمادگی برای ادامه مذاکرات، رویکرد‌های مبتنی بر تهدید و فشار را که همگی بر خلاف اصول منشور ملل متحد و حقوق بین‌الملل بوده، برنمی‌تابد. ادامه این رفتار‌های غیر قانونی هیچ تغییری در مواضع منطقی، مشروع و مبتنی بر حقوق بین‌الملل ایران ایجاد نخواهد کرد.

رضایی: برای هر سناریویی آماده هستیم
محسن رضایی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: درخصوص مذاکرات با ایران جدیت و اراده خود برای مذاکره و توافق را نشان داده است. اما ترامپ و تیم او متأثر از نتانیاهو و نئوکان‌ها هنوز در سردرگمی و آشفتگی به سر می‌برند.ایران برای هر سناریویی آماده شده است. رویارویی با ایران عواقب هولناکی برای آمریکا دارد.

لاریجانی: اگر منافع کشور تأمین نشود دلیلی برای ادامه مذاکره وجود ندارد
مذاکره‌ای که در حال انجام است شاید به نتیجه برسد، شاید هم نرسد اما بستگی دارد که چقدر انصاف و عقلانیت وجود داشته باشد.علی لاریجانی عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلت نظام در برنامه‌ی از فلسفه مطهری تا فلسفه مذاکرات؛ گفت‌وگو پیرامون مسائل روز کشور و مذاکرات گفت: مسئله مذاکره یا غیرمذاکره و این امور بر اساس منافع ملی کشور، موضوعی است که نیازمند توجه و دقت نظر است. نه این مسئله حسن ذاتی دارد و نه قبح ذاتی. وقتی شما فکر می‌کنید که کشور می‌تواند از طریق مذاکره منافع خود را تأمین کند، بنابراین باید اقدام به مذاکره نمایید. اما اگر منافع کشور تأمین نشود، دلیلی برای ادامه مذاکره وجود ندارد.

اگر همزمان با مذاکره تهدیدات منجر به اقدامی شود بهای آن را خواهید پرداخت
ابراهیم عزیزی رئیس کمیسیون امنیت ملی در پاسخ به تهدیدات وزیر دفاع آمریکا و رفتارهای متناقض نوشت: اگر همزمان با مذاکره، تهدیدات شما منجر به اقدامی شود که مغایر منافع ملی و امنیت ایران اسلامی شود، این شما هستید که در زمان و مکانی که ما انتخاب می‌کنیم بهای آن را خواهید پرداخت.