کد خبر : 698164 تاریخ : 1404/2/16 - 00:57
مناقشه بی پایان بر سرحجاب/ ادامه ارسال پیامک برای زنان بی‌حجاب گروه اجتماعی: اولین بار لایحه حجاب از سوی قوه قضاییه تهیه و پس از تصویب در دولت سیزدهم (خرداد 1402 ) با عنوان « لایحه حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب» به مجلس یازدهم ارسال شد. تندروها این لایحه را کافی ندانستند و دست به کار شدند و نسخه دوم لایحه را در آذر همان سال در دستور کار قرار دادند.
شگفت آنکه کمیسیون حقوقی مجلس مواد لایحه را از ۱۵ ماده به ۷۰ ماده افزایش داد و برای اولین بار مردان نیز زیر تیغ مجازات و جریمه‌ قرار گرفتند. کمیسیون نام لایحه را به «لایحه حمایت از خانواده» از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب تغییر داد. در اقدامی عجیب مجلس تصمیم گرفت لایحه را به جای رسیدگی در صحن علنی مجلس آن را به کمیسیون اصل ۸۵ قانون اساسی ارجاع داد. این لایحه در شورای نگهبان تصویب شد، اما با روی کار آمدن دولت پزشکیان و مقاومت او این قانون تشخیص داده شد که قابلیت اجرا ندارد. اما در روزها و هفته‌های گذشته ابتدا پیامک‌های هشدارآمیز توسط ستاد امربه‌معروف و نهی از منکر ارسال شد و بعد پیام‌هایی از سوی نهادهای دیگر برای بانوان بی‌حجاب ارسال شد. رئیس مجلس خبرگان رهبری گفت: با وضع قانون، جرائم زنان با حجاب و مالیات آنها بخشیده شود . سخنگوی دولت هم بیکار ننشست و گفت: دولت لایحه اصلاحی حجاب را به مجلس ارسال خواهد کرد. نکته قابل تأمل اینکه تمام طرح‌ها و برنامه‌ها درباره رعایت حجاب تاکنون نتیجه معکوس داده و مهم‌تر اینکه این اقدامات بی‌حجابی را بیشتر کرده است! معلوم نیست عده‌ای چرا نمی‌خواهند مناقشه بر سر حجاب پایان گیرد و پوشش اختیاری شود.

لایحه جدید حجاب
فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت به سؤالاتی درباره معرفی گزینه وزارت اقتصاد، رفع حصر میرحسین موسوی و زهرا رهنورد، تعیین تکلیف قانون انتصاب افراد در مشاغل حساس و پس گرفتن لایحه حفظ کرامت زنان پاسخ داد و گفت: از آنجایی که هدف اصلی دولت حفاظت از زنان در برابر خشونت است و آنچه تصویب‌شده و موردبررسی قرارگرفته بود با ذات آن مغایرت داشت، دولت تصمیم به استرداد این لایحه گرفت. لایحه جدیدی در این رابطه نوشته خواهد شد.

تغییر لایحه حمایت از زنان
خانم بهروز آذر گفت: متأسفانه، بررسی این لایحه در مجلس با رویکرد غیر قضائی منجر به تغییرات ماهوی در متن لایحه دولت شد، حتی نام آن نیز تغییر کرد. موضوع خشونت در آن کمرنگ شد و از ذات اصلی‌اش که حفاظت و حمایت از زنان در برابر خشونت است، دور شد امیدواریم مجدداً لایحه‌ای که بتواند خشونت علیه زنان را کاهش دهد، به تصویب مجلس برسانیم؛ زیرا افراد به‌گونه‌ای قربانی خشونت می‌شوند که صدایی از آن‌ها درنمی‌آید و موارد خشونت‌های خانگی و خشونت‌ زیاد است.

تخفیف مالیاتی و بخشودگی جرائم رانندگی برای حجابان
محمدعلی موحدی کرمانی رئیس مجلس خبرگان رهبری درباره حجاب گفت: در خصوص مسئله حجاب قوانینی تصویب کنیم که برای افراد محجبه امتیار قائل شود، از جمله تخفیف مالیاتی و بخشودگی جرائمی مانند جرائم رانندگی تعلق بگیرد، این امتیاز باعث می‌شود افراد به سمت حجاب تشویق شوند.

عقب‌ماندگی قوانین
نگاه به زن در شاکله قوانین معاصر سنتی باقی‌مانده، چنانکه در احکام قضائی می‌بینیم که مردان می‌توانند مطابق قانون مبتنی بر فقه، زنان را برای رفتن به سفری برای ارتقاء علمی دانشگاهی یا مثلاً شرکت در ورزش‌های قهرمانی ممنوع کنند. این تعارضی که بین تحولات به زن و بحران عقب‌ماندگی قوانین وجود دارد. اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه کشور و نایب‌رئیس دوم مجلس خبرگان رهبری در نشستی با اصحاب رسانه درباره عقب‌ماندگی قوانین حقوقی زنان گفت: حوزه ناظر به نیازها و شرایط زمان و مکان که امام نیز به آن توجه داشتند تولیدات بسیاری به عرصه آمده و امری ضروری است. در فقه نیز شاهد پی‌ریزی ابواب جدید هستیم. فقه تربیت و ۲۰ قلمروی جدید در عرصه فقهی در حال شکل‌گیری است. ما در مباحث موردنیاز جامعه و پرسش‌های جدید شاهد افراط‌وتفریط هستیم. ندیدن نیازها و عناوین جدید و عناوین ثانویه و تطورات زمان که مطابق با آن‌ها در منابع و متون نسخه داریم، ندیدن این نسخه‌های جدید و پاسخ‌های نو، یک‌راه غلط‌ است که باید از آن پرهیز شود. تلاش بزرگان حوزه‌های فقهی این است که امور حقوقی را بازخوانی کنند و به پرسش‌های جدید در حوزه‌های کلامی و فکری پاسخ دهند. ما شاهد تقدم و تأخیر و احیاناً چالش‌ هستیم که باید آن را با صبوری تحمل کرد. حوزه باید با نگاه عقلانی و اجتهادی به مقوله‌های جدید بپردازد و به آن پاسخ دهد.