کد خبر : 698275 تاریخ : 1404/2/22 - 04:20
نرگس اسفندیاری- کنشگر اجتماعی تراژدی ‌سقوط در چاه کشاورزی حادثه تلخ سقوط چند نفر در چاه آب به دنبال امورات کشاورزی و منطقه کوهنانی لرستان در روز جمعه ۱۹ اردیبهشت باعث درگذشت ۸ نفر از هم‌وطنان لرستانی شد. این حادثه دل مردم لرستان و ایران را به درد آورد. وقوع این حوادث دردناک، زنگ خطری برای همه است که با خطرات پنهان اطرافمان آشنایی کافی نداریم.

بر اساس گزارش‌ها گفته می‌شود، یکی از اهالی روستا به دنبال کارهای کشاورزی در چاه مرگ سقوط می‌کند و سایر اعضای خانواده به‌طور پیاپی برای نجات او وارد چاه می‌شوند و همگی جان می‌بازند!
بر اساس آمار ۷۵ درصد سوانح کشاورزی به دلیل عدم آشنایی با ماشین‌آلات و ادوات کشاورزی است. اتفاقاتی که در حوادث تراکتور و ماشین‌آلات رخ می‌دهد، اغلب در مزارع و نقاط دوردست بوده که از مراکز درمانی وامداد فاصله زیادی دارند. کمبود نیروهای امداد و نجات در اطراف روستاها و مزارع منجر به افزایش خسارت به مجروحین و صدمه دیدگان می‌شود. یک چاه کشاورزی با عمق ۵۰ متر به دلیل نبود ایمنی و نظارت، تبدیل به چاه مرگ شد و مردان چند خانواده را به کام مرگ فروبرد.
این ضایعه سنگین و غمبار خانواده‌های قربانیان و ایران را داغدار کرد. کشاورزانی که درراه کمک و فداکاری به یکدیگر جان باختند. آن‌ها جلوه‌ای از ایثار، همبستگی، شرافت و مردانگی و انسان‌دوستی هستند.
کارگرانی که برای فعالیت‌های کشاورزی وارد چاه می‌شوند، باید قبل از ورود به چاه نکات ایمنی کار را رعایت کنند. آن‌ها باید قبل از ورود به چاه از وجود گازهای سمی یا نبود اکسیژن درون آن اطمینان حاصل کنند و از افراد متخصص و باتجربه کمک بگیرند. استنشاق گازهای دهانه چاه روش مناسبی برای برسی وضعیت چاه نیست. غلظت گازهای سمی چاه ممکن است باعث مسمومیت و بی‌هوشی فرد در ابتدای چاه شود و فرد به داخل چاه سقوط کند.
عدم وجود بو نیز دلیل کافی برای ورود به چاه نیست. برخی از گازهای سمی درون چاه فاقد رنگ و بو هستند و فرد با استنشاق آن‌ها دچار مسمومیت می‌شود. مسمومیت‌های این دسته از گازهای سمی نیز ناگهانی است. یعنی فرد بعد از ورود به چاه و استنشاق گاز دچار ضعف، خفگی و مسمومیت می‌شود و دیگر برای او امکان خروج از چاه و درخواست کمک از دیگران وجود ندارد. مسمومیت با گازهای سمی ارتباطی با توان جسمی فرد ندارد. حتی قوی‌ترین افراد ازنظر جسمی نیز با تنفس گاز سمی دچار مسمومیت و مرگ می‌شوند.
در این‌گونه چاه‌ها، گازهایی مانند سولفید هیدروژن (H2S) یا دی‌اکسید کربن (CO2) می‌توانند به‌صورت نامرئی و بدون بو یا با بویی گمراه‌کننده حضورداشته باشند. این گازها سنگین‌تر از هوا هستند و در ته چاه تجمع پیدا می‌کنند. فقط چند نفس از چنین گازهایی کافی است تا فرد دچار بیهوشی یا مرگ شود.
مهم‌ترین نکته‌ای که مردم باید بدانند این است که در این مواقع، ورود افراد دیگر به داخل چاه بدون تجهیزات تخصصی نه‌تنها کمکی نمی‌کند، بلکه فقط تعداد قربانیان را بیشتر می‌کند.
غم این واقعه دل‌خراش، اندوه فقر و محرومیت از امکانات اولیه بر دل‌وجان مردم سنگینی می‌کند.
امیدواریم صاحبان مشاغل کشاورزی و ... با کسب مهارت و تجربه شاهد چنین اختلافات تلخی نباشند.