کد خبر : 698292 تاریخ : 1404/2/23 - 01:56
عبدالرضا داوری، تحلیلگر و فعال سیاسی در گفت‌وگو با ستاره صبح تشریح کرد: پذیرش محدودیت غنی سازی برای دستیابی به توافق / تصمیم نظام توافق است عبدالرضا داوری ضمن اشاره به خطوط قرمز ایران و آمریکا در جریان مذاکرات گفت: جمهوری اسلامی پذیرفته در بحث عدم تولید سلاح هسته ای اعتماد سازی کند، اما اعلام کرده غنی سازی را تعطیل نمی کند.

ستاره صبح، فائزه صدر: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا، پس از یک هفته تأخیر روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت در مسقط، پایتخت عمان برگزار شد. دور اول، دوم و سوم این مذاکرات درباره موضوع هسته ‌ای و رفع تحریم ‌ها بود که به ترتیب در مسقط (۲۳ فروردین ‌ماه)، رم (۲۷ فروردین ‌ماه) و مسقط (۶ اردیبهشت‌ ماه) برگزار شد. با وجود اینکه در ابتدای امر از روندی که طی می‌‌شد بوی توافق به مشام می‌‌رسید، اما در ادامه تضاد‌ها و اختلافات دو طرف نمود پیدا کرد. این مذاکرات برخلاف میل اپوزیسیون برانداز، تندروهای داخلی و خارجی و اسرائیل در جریان است، از این رو هر وقفه‌ای در روند مذاکره شائبه دخالت، سنگ اندازی و کارشکنی این گروه‌ها را مطرح می‌کند. ستاره صبح در گفت‌وگو با عبدالرضا داوری، تحلیلگر و فعال سیاسی به بررسی روند مذاکرات پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

عبدالرضا داوری ضمن اشاره به خطوط قرمز ایران و آمریکا در جریان مذاکرات گفت: جمهوری اسلامی پذیرفته در بحث عدم تولید سلاح هسته‌ای اعتماد سازی کند، اما اعلام کرده غنی سازی را تعطیل نمی‌کند. ایران می‌گوید هر روشی که موجب اعتماد سازی آژانس و آمریکایی‌ها باشد انجام خواهد داد، به عبارتی ایران محدودیت‌ها را می‌پذیرد و این قدم برای دستیابی به توافق است اما ایران می‌گوید تعطیل شدن غنی سازی را نمی‌پذیرد حرفی که از روز اول گفته شده و جزو خطوط قرمز بوده و هست.
وی در ادامه افزود: تیم مذاکره کننده ترامپ در دوره جدید اهل بلوف است و مرتبا این ویژگی را در مصاحبه‌ها و اظهار نظر هایشان از آنها می‌بینیم. اطرافیان ترامپ در دولت دوم اش بیش از آن که شخصیتهایی سیاسی باشند به پوکر باز‌ها می‌مانند و در هر فرصتی بلوف می‌زنند تا طرف مقابل را عقب نگه دارند. دولت اول ترامپ از این دولت فعلی سیاسی تر بود، تیم فعلی کاخ سفید بیشتر تاجر مسلک هستند. ترامپ یک روز با سر و صدای زیاد تعرفه می‌گذارد و روز دیگر تعرفه‌ها برداشته می‌شود و با حداقل پوشش رسانه‌ای تصمیم جدیدی اعمال می‌شود. این شیوه؛ سیاسی نیست، بلکه بازیهایی کاسبکارانه است.
این فعال سیاسی رفتار آمریکا در جریان مذاکرات را اینطور تحلیل کرد: رفتار های ترامپ نشان می‌دهد که اهدافی کوتاه مدت تعریف کرده و حرکتی می‌کند و براساس دستاورد موقتی اش گام بعدی را بر می‌دارد. به نظر می‌رسد در مورد ایران و مذاکرات هم الگوی رفتاری این تجار آمریکایی همین باشد. آمریکایی‌ها چند هفته اظهار نظر مثبت داشتند و اخیرا با توجه به فضایی که آن امواج رسانه‌ای مثبت ایجاد کرده بود، حرفهایی ضد و نقیضی از جنسی دیگر زدند که این اظهارات هم مأموریت دارد فضای دیگری ایجاد کند.
وی اضافه کرد: مسئله سلاح هسته‌ای و ایران از نظر فنی برای آمریکا و آژانس حل شده است. حصول یک بحث فنی در حیطه مأموریت آژانس است و این حوزه تا اینجا قابل رصد و بررسی بود. عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای بهانه آمریکا برای توافق با ایران است، فراموش نکنیم که ما سال‌ها باب گفت‌وگو را بسته بودیم و طرف مقابل به دنبال فرصت بود.
داوری پیش بینی خود درباره نتیجه مذاکرات را اینطور ابراز کرد: تلقی من این است که توافق صورت گرفته و کار تمام است. وقتی ایران جلسه بعدی را تعیین می‌کند و از کار کارشناسی صحبت می‌شود یعنی درباره کلیات سیاسی توافق شده و جزئیات فنی محل بحث خواهد بود. برخلاف آنطور که تبلیغ می‌شود گفت‌وگو درباره جزئیات نمی‌تواند یک توافق کلی را از بین ببرد. توافق در دسترس است.
وی در این رابطه تاکید کرد: نظام تصمیم گرفته که توافق کند از این رو به تندروها میدان داده نشد وگرنه در مقاطع دیگری که در سطوح عالی نظام با مذاکره همدلی وجود نداشت و مسئولین عالی رتبه هم نظر نبودند، دیدیم که تندروها دست بازی داشتند و هر کاری دلشان می‌خواست کردند. تندرو‌ها امروز فهمیده‌اند که میدانی برایشان وجود ندارد مگر چند ستون در سایت‌ها و روزنامه هایشان که ان را فقط همفکران خودشان می‌خوانند.
این تحلیلگر سیاسی با اشاره به کارشکنی تندرو‌ها یادآور شد: تنها ترس من از این است که تندرو‌ها در آن سوی مرز بازی را به هم بزنند. یعنی طرف آمریکایی یا اسرائیلی مرتکب اشتباه شود. در این صورت عقلانیت در ایران هم به حاشیه رانده می‌شود. به طور مثال فکر کنید اسرائیل حمله‌ای غافلگیرانه به ایران بکند و همین حمله کافی است تا زبان بسته تندرو‌ها باز شود و خواستار خروج ایران از مذاکرات شوند. ماجرای نام همیشه زنده خلیج فارس، تندرو‌ها در ایران بهانه پیدا کردند و برخی خواستار خروج از مذاکرات شدند.
وی خاطرنشان کرد: اگر آمریکا با همین فرمان جلو برود و افسار اسرائیل را محکم در دست داشته باشد، خطری مذاکرات و توافق را تهدید نمی‌کند. شرایط امروز مذاکرات از دوران برجام بهتر است. حتی وقتی دولت آمریکا طی 10 روز به یکباره ادبیات اش را در قبال ایران و مذاکرات عوض کرد و سعی کرد روی ایران عملیات روانی جدیدی را اجرا کند، باز هم شرایط از زمان برجام بهتر بود.
عبدالرضا داوری در پایان گفت‌وگو متذکر شد: وقتی مذاکره کننده بعد از گفت‌وگو‌ها در مصاحبه با رسانه‌ها اعلام می‌کند: «مذاکرات خوب و دلگرم کننده‌ای بود.» این حرف بیهوده و بازی رسانه‌ای نیست چون حرفی که از زبان یک سیاستمدار ارشد خارج می‌شود مسئولیت آفرین است پس حرفی غیر قابل اثبات نمی‌زنند بلکه واقعا فضا در این دوره مثبت و مسیر توافق هموار است.