لادن عباسیان، رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران در خصوص بیماران مبتلا به HIV به ایلنا گفت: طبق آخرین آمار سال گذشته، میزان تعداد بیمارانی که شناسایی شدهاند، حدود ۲۵ هزار نفر بودند و تعداد بیمارانی که تخمین زده میشود، مبتلا به HIV باشند ۴۵ هزار نفر است؛ یعنی بیش از ۵۰ درصد بیمارانی که تخمین زده میشود، مبتلا به HIV هستند را شناسایی کردهایم، اما وقتی که بیماران شناسایی میشوند، معمولاً با توجه به برنامههای کنترل HIV، برنامههای موفقی در ایران هستند، این بیماران مراجعه میکنند و به مراکز ارجاع میشوند و تحت درمان قرار میگیرند و بار ویروسیشان به صفر میرسد.
رفتارهای جنسی پرخطر وی افزود: در حال حاضر مهمترین معضل، فاصله بین تخمین و میزان موارد بیمارانی است که شناسایی شدهاند. این فاصله، بهخصوص در مردانی که رفتارهای جنسی پرخطر دارند، بیشتر است. طبق آخرین آمار سال گذشته، موارد جدیدی که شناسایی شدند، ۷۳ درصدشان بین سنین ۲۰ تا ۴۵ سال بودند. نکته دیگر اینکه بیماران مبتلا به ایدز، اکثرشان سابقه اعتیاد تزریق داشتند، ولی طبق آخرین آمار سال گذشته، مواردی که جدید شناسایی شدهاند، ۶۵ درصد کسانی بودند که از طریق رفتار جنسی پرخطر مبتلا شدهاند. فردی که مبتلا به ویروس HIV میشود، ممکن است حتی تا ۱۰ سال علامت نداشته باشد، لذا اگر کسی تصور میکند که رفتارپرخطر داشته است به رغم اینکه علامتی ندارد، توصیه میشود به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری مراجعه کند و تست انجام دهند. متأسفانه HIV هنوز یک بار انگ اجتماعی زیادی در جامعه دارد. اما نکته مهم این است که در این مراکز مشاوره، عملاً تست به صورت محرمانه انجام میشود. یعنی حتی فرد میتواند اسمش را نگوید و کد ملیاش را هم ندهد و فقط تست بدهد. ایدز قابل درمان است. ویروس در خونشان به صفر میرسد. این بیماران باید تا آخر عمر خود دو قرص استفاده کنند یعنی حتی از درمان فردی که دیابت دارد و تا آخر عمرش انسولین مصرف میکند، راحتتر است. هرچه زودتر بیماری تشخیص داده شود، سلولهای ایمنی کمتر تخریب میشود و این برای سلامت فرد بهتر است.
پیشگیری عباسیان گفت: افراد باید بدانند که پایبندی به یک رابطه و تعهد به داشتن یک رابطه مهمترین مسئله برای جلوگیری از بیماری است. نکته دیگر این که اگر احیاناً شریکهای جنسی متعدد دارند، در ارتباطهایشان حتماً از وسایل پیشگیری استفاده کنند. اگر هم حدس میزنند مبتلا به ویروس HIV شدهاند، مراجعه کنند و داروی پیشگیری دریافت کنند. وی در ادامه اظهار داشت: داروهای ویروس HIV در داروخانهها موجود نیست و در مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری موجود است و از طریق وزارتخانه در اختیارشان قرار میگیرد. اکثر داروها ایرانی هستند، اما داروهای خارجی هم وجود دارد. در مراکز مشاوره، کمپها و زندانها کیت تشخیص وجود دارد. این کیتها سریع هستند یعنی یک سوزن به انگشت بیمار زده میشود و ظرف یک ربع جواب داده میشود و به صورت محرمانه انجام میشود. عباسیان بیان داشت: اگر بیمار سریع مراجعه کند و درمان مؤثر بگیرد، عملاً چون تکثیر ویروس متوقف میشود، یک عمر طبیعی خواهند داشت. معمولاً بیماران هر سه ماه یکبار ویزیت میشوند تا دچار بیماریهای عروقی، چربی و فشار بالا نشوند و بیماران مبتلا به HIV تا آخر عمر تحت نظر هستند.