پیام فیض/ کارشناس ارشد ارتباطات: روابط عمومی چیست؟ پرسشی رایج که در دنیای پرهیاهوی تبلیغات برای بسیاری از مدیران، کارمندان و حتی عموم مردم ایجاد شده است. زیرا اینگونه پنداشته میشود که واحد روابطعمومی در سازمانها به روال گذشته تنها وظیفه دارد بنری چاپ کند و آن را در ورودی سازمان نصب کند تا روی آن بنویسد: مقدمتان گلباران! روابط عمومی نهتنها یک واحد سازمانی، بلکه یکی از مهمترین ارکان ارتباطی هر نهاد موفق است. زیرا در دنیای امروز روابط عمومی از یکک کارگذار تبدیل به یک سیاستگذار شده است. در این یادداشت، به تعریف روابط عمومی، نقشها و وظایف آن در سازمانها و شرکتها خواهیم پرداخت و نگاهی میاندازیم به اهمیت روابط عمومی در عصر دیجیتال. البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که تعاریف فوق تنها بخش کوچکی از کارکردهای روابط عمومی محسوب میشود; زیرا در تعاریف تکمیلی باید ازعلم جامعهشناسی گرفته تا استفاده از ابزارهای موتورهای جستوجوگر، آگاه بود.
روابط عمومی، فرایند مدیریت ارتباطات بین سازمان و مخاطبانش است. این ارتباط میتواند میان سازمان و مشتریان، رسانهها، نهادهای دولتی، سرمایهگذاران یا حتی کارکنان باشد. روابط عمومی تلاش میکند تصویری شفاف، مثبت و قابلاعتماد از سازمان در ذهن مخاطب ایجاد کند. به طور کلی ایجاد حسن نیت بین سازمان و تمام ذینفعان آن، تعریف روابط عمومی در دنیای امروز است.
وظایف کلیدی یک روابط عمومی موفق شامل موارد ذیل میشود:
تبلیغات معمولاً پولی و یکطرفه است، اما روابط عمومی بر گفتوگو، تعامل و اعتمادسازی تاکید دارد. هدف روابط عمومی تنها دیدهشدن نیست؛ بلکه درک شدن و اعتبار یافتن است.
روابط عمومی بهعنوان چهره اجتماعی سازمان، در ساخت و تثبیت برند بسیار مؤثر است. اگر سازمانی بتواند ارتباطی صادقانه، مستمر و دوسویه با مخاطبانش برقرار کند، اعتماد به آن برند افزایش مییابد.
در زمان بروز بحران، مانند اخبار منفی، نارضایتی مشتری یا خطای سازمانی، روابط عمومی نقشی حیاتی دارد. با انتشار سریع اطلاعات دقیق، جلوگیری از شایعات و پاسخگویی شفاف، میتوان از آسیب به برند جلوگیری کرد.
با گسترش شبکههای اجتماعی و رسانههای دیجیتال، روابط عمومی نیز دچار تحول شده است. امروزه PR باید بر تولید محتوای آنلاین، مدیریت اعتبار دیجیتال، پاسخگویی به نظرات و استفاده از اینفلوئنسرها تمرکز داشته باشد.
حال شاید پرسشی مطرح شود; که اگر فردی بخواهد به عنوان یک کارشناس روابط عمومی فعالیت کند، چه مهارتهایی را برای آغاز به کار باید داشته باشد؟ این مهارتها شامل این موارد میشود:
حالا که با بخشی از کارکردها و مفاهیم اولیه روابط عمومی و نقش بیبدیل آن در رشد، اعتبار و ثبات سازمانها آشنا شدیم، وقت آن رسیده است که به جایگاه روابط عمومی در جامعه و تفکر مدیران، نگاهی دوباره بیندازیم. آیا آنچنان که در کسبوکارهای جوامع توسعه یافته به این مسئله توجه میشود، در ایران هم مهم ارزیابی میشود؟ پاسخ این پرسش را بهتر است مخاطبان فهیم پایگاه خبری ستاره صبح بدهند.
این یادداشت با هدف ارتقای دانش و کارکردهای اولیه روابط عمومی، توسط "پیام فیض" کارشناسارشد ارتباطات نگاشته شده و در صورت بازنشر در وبسایت رسمی یا پلتفرمهای محتوایی، لطفاً با ذکر منبع و نام نویسنده صورت گیرد.