کد خبر : 739072 تاریخ : 1404/4/20 - 01:07
عراقچی: شکل و قالب این گفت‌و‌گو‌ها ممکن است بسته به شرایطی، تغییر کند/ هر نوع همکاری منطقه‌ای برای مذاکره باز است وزیر امور خارجه در گفت‌وگو با روزنامه فرانسوی لوموند درباره مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا تصریح کرد: شکل و قالب این گفت‌وگوها ممکن است بسته به شرایطی، تغییر کند.

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه درباره آینده مذاکرات با ایران توضیحاتی ارائه کرد.

سؤال: پس از بمباران‌های آمریکا، آیا حاضر به ازسرگیری مذاکرات با ایالات متحده هستید؟

عراقچی: ایران همواره تمایل اصولی خود را برای مذاکره بر پایه احترام متقابل نشان داده است. طرف مقابل ما [ایالات متحده] یک توافق چندجانبه و بین‌المللی را زیر پا گذاشت [با خروج یک‌جانبه از برجام در سال ۲۰۱۸]، در میانه مذاکرات حریم هوایی ما را نقض کرد، و به تأسیسات ما حمله کرد. این حملات می‌توانستند به فاجعه‌ای زیست‌محیطی و انسانی منجر شوند که نه تنها ایمنی و سلامت مردم ایران، بلکه جمعیت‌های منطقه را برای سال‌ها تهدید کند.

دیپلماسی یک مسیر دوطرفه است، و این ایالات متحده بود که مسیر گفت‌وگو را رها کرد و به اقدام نظامی متوسل شد. بنابراین، ضروری است که مسئولیت این خطاها پذیرفته شود و نشانه‌ای روشن از تغییر رفتار ارائه شود. باید تضمین شود که در آینده، در جریان مذاکرات، ایالات متحده دست به حمله نظامی نزند.

سؤال: آیا در روزهای آینده مذاکراتی برنامه‌ریزی شده است؟

در حال حاضر، تبادلات دیپلماتیک از طریق برخی کشورهای دوست یا میانجی در جریان است. شکل و قالب این گفت‌وگوها ممکن است بسته به شرایطی که پیش‌تر به آن اشاره شد، تغییر کند. گفت‌وگو همواره در محور سیاست خارجی ایران قرار داشته و دارد، و شما در تاریخ حتی یک نمونه نخواهید یافت که ایران این اصل را نقض کرده باشد.

سؤال: نظر شما درباره پیشنهاد تشکیل کنسرسیومی میان کشور شما و برخی کشورهای منطقه برای ایجاد برنامه‌ای هسته‌ای غیرنظامی چیست؟

عراقچی: ایران همواره از ایده‌هایی که بر پایه همکاری بین‌المللی و منطقه‌ای و شفافیت استوار باشند، استقبال کرده است؛ هرچند موفقیت‌ها در این مسیر اندک بوده‌اند. برای نمونه، می‌توانید به همکاری ایران و فرانسه در شرکت فراماتوم در دهه ۱۹۷۰ اشاره کنید. دولت فرانسه فعالیت‌های ایران در فراماتوم را مسدود کرد و همچنین سود سهام ایران را نیز بلوکه نمود. همکاری ایران و آلمان در همان دوران نیز با سرنوشتی مشابه روبه‌رو شد.

با این حال، هر نوع همکاری منطقه‌ای برای مذاکره باز است. تنها شرط ما این است که حقوق و منافع ملت ایران نادیده گرفته نشود. ایران بارها اعلام کرده است که آماده گفت‌وگو و همکاری با هر کشور مسئول، به‌ویژه همسایگان خود، برای توسعه فناوری هسته‌ای صلح‌آمیز خود می‌باشد.

سؤال: آیا ایران آماده است غنی‌سازی اورانیوم را کنار بگذارد؟ در صورت دستیابی به توافق، تا چه سطحی حاضر به کاهش آن هستید؟

عراقچی: ما غنی‌سازی اورانیوم را بر اساس حقوق خود در چارچوب معاهده عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای (NPT) انجام می‌دهیم و همواره اعلام کرده‌ایم که هیچ‌گونه هدف نظامی نداریم. حتی اکنون، پس از آنکه مورد حمله قرار گرفتیم، از سیاست رسمی خود در زمینه تسلیحات هسته‌ای عدول نکرده‌ایم؛ این سیاست مبتنی بر فتوایی دینی است که تولید، انباشت و استفاده از سلاح‌های کشتار جمعی را غیرانسانی و غیراسلامی می‌داند.

سطح غنی‌سازی بر اساس نیازهای ایران تعیین می‌شود. در توافق برجام، سطحی تک‌رقمی [۳.۶۷٪] برای غنی‌سازی در نظر گرفته شد. بعدها، وقتی کشور تأمین‌کننده یعنی آرژانتین به تعهدات خود در مورد راکتور تحقیقاتی تهران (که برای تولید دارو و رادیوداروها استفاده می‌شود) عمل نکرد، ما به‌منظور تأمین این نیاز، غنی‌سازی را تا سطح ۲۰٪ افزایش دادیم. سپس به ۶۰٪ رسیدیم تا نشان دهیم تهدید و فشار راه‌حل نیست.