کد خبر : 739083 تاریخ : 1404/4/21 - 03:42
میر قاسم مؤمنی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاست خارجی در گفت و گو با ستاره صبح: ایران زیر بار مذاکره مستقیم نمی‌رود/ ایران نباید در دام اخبار انحرافی و بازی‌های رسانه‌ای غرب بیفتد میر قاسم مؤمنی با ترسیم بدبینی و بی اعتمادی حاکم بر فضای مذاکرات در این رابطه گفت: حاکمیت ایران شرایط خاصی را تجربه کرد و نمی‌تواند به سخنان مقامات آمریکا، اسرائیل، اتحادیه اروپا و حتی مقامات آژانس بین المللی انرژی اتمی اعتماد کند. حداقل آنچه در ظاهر و در برابر دوربین‌ها اعلام می‌کنند برای ایران قابل اعتنا نیست.
ستاره صبح - فائزه صدر: سید عباس عراقچی در یادداشتی که به زبان انگلیسی در روزنامه فاینشنال تایمز منتشر کرد، از پیام‌ آمریکایی‌ها برای از سرگیری مذاکرات خبر داد. عراقچی در این متن آورده است: «ایران برای مذاکره آمادگی دارد، اما بعد از حمله آمریکا به ایران این مذاکرات مشروط به تغییر رفتار آمریکا است.» ستاره صبح در گفت‌وگو با میر قاسم مؤمنی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاست خارجی به بررسی شرایط مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

میر قاسم مؤمنی با ترسیم بدبینی و بی اعتمادی حاکم بر فضای مذاکرات در این رابطه گفت: حاکمیت ایران شرایط خاصی را تجربه کرد و نمی‌تواند به سخنان مقامات آمریکا، اسرائیل، اتحادیه اروپا و حتی مقامات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعتماد کند. حداقل آنچه در ظاهر و در برابر دوربین‌ها اعلام می‌کنند برای ایران قابل اعتنا نیست.
وی افزود: تجربه جنگ 12 روزه نشان داد قدرت نظامی، دفاعی و تهاجمی برای کشوری مثل ایران در جغرافیای خاورمیانه و در برابر دشمنی چون اسرائیل ضرورت است و با توجه به ادعای آمریکا در رابطه با از بین بردن توان هسته‌ای ایران، پس در صورت از سر گیری مذاکرات، این بار ایالات متحده توان موشکی ایران را هدف مذاکره قرار خواهد داد.
این تحلیلگر سیاسی با اشاره به احتمال اقدام مجدد نتانیاهو برای ماجراجویی و آغاز حملات مجدد اسرائیل به خاک ایران گفت: دشمنی اسرائیل و جمهوری اسلامی قابل حل‌وفصل نیست و اسرائیل نشان داد از حمله به ایران ابایی ندارد، پس باید توان نظامی خود را برای مقابله با آن‌ها آماده نگه داریم. این وضعیت در تضاد با هدف آمریکا از مذاکره با ایران قراردارد.
وی در این رابطه افزود: آتش بس و حتی صلح به معنی اتمام تنش ایران و اسرائیل نیست. اگر از این دشمن سرتا پا مسلح و مجهز به توان نظامی به روز جهان غافل شویم، باز از غفلت ما سوء استفاده خواهد شد و توطئه‌های طرح ریزی شده علیه ایران، اجرا خواهند شد.
مؤمنی با تحلیل سخنان ضد و نقیض رئیس‌جمهور آمریکا خاطرنشان کرد: ترامپ در تمام سخنرانی‌هایش خود و ایده‌هایش را از موضع قدرت مطرح می‌کند به این معنی که می‌خواهد نشان بدهد من هستم که زمان مذاکره را تعیین می‌کنم! یا هر وقت من بخواهم آمریکا با ایران مذاکره می‌کند! یا من هستم که ایران را وادار کرده‌ام پای میز مذاکره بیاید! وی در ادامه اضافه کرد: سخنان آقای عراقچی هم نشان دهنده این است که مذاکراتی در پیش است که ظاهراً ایران نمی‌خواهد درباره‌اش بزرگنمایی شود و اعتراضاتی از سوی تندروها یا انتظاراتی در طیفی دیگر در داخل ایجاد شود. به عقیده من اگر در شرایط کنونی و با توجه به مواضع دو طرف، مذاکره انجام شود بی نتیجه خواهد بود. مؤمنی گفت: هدف ترامپ از مذاکره، دیکته کردن آن چیزی است که نتانیاهو در دیدار اخیرش از وی خواسته است. مسئولین کشور زیر بار چنین مذاکراتی نخواهند رفت. به ویژه که ترامپ خواستار مذاکرات مستقیم است.

این استاد علوم سیاسی با تاکید بر برقرار بودن امکان گفت‌وگوی ایران و غرب گفت: ارتباط همیشه بوده و هست در تمامی دوران‌ها کانال‌های ارتباطی بین جمهوری اسلامی و کاخ سفید وجود داشت. زمانی عمان و در دوره‌ای اتحادیه اروپا این مسیر ارتباطی را برقرار می‌کرد. گاهی عراق، قطر و امارات این نقش را عهده دار شدند. حتی سعودی‌ها نیز به عنوان کانال ارتباطی دو کشور ایفای نقش کرده است. امروز ترکیه به عنوان میانجی عمل می‌کند. ارتباط وجود دارد و پیام می‌آید و می‌رود، آنچه مهم است تصمیم گیری است که در نهایت بر عهده سران نظام است. وی افزود: اگر مذاکراتی بین ایران و آمریکا شکل بگیرد قطعاً در مورد موضوع یا موضوعاتی حیاتی صحبت خواهد شد. شکی نیست که آنچه در آینده نزدیک توسط سران نظام مورد بحث، بررسی و در نهایت تصمیم گیری قرار می‌گیرد به سرنوشت نظام و آینده کشور مرتبط است. مسائل ما با اسرائیل و حامیان غربی‌اش به طور مستقیم با حاکمیت کشور گره خورده و اهمیت بالایی دارد.

این کارشناس سیاست خارجی در ادامه یادآور شد: اگرچه رئیس‌جمهور آمریکا علاقه به خودنمایی و جوسازی رسانه‌ای دارد، اما سرنوشت ایران موضوعی مهم‌تر و فراتر از نیاز یک رهبر کم تجربه غربی به دیده شدن در رسانه‌های جهانی است. ایران نباید در دام اخبار انحرافی و بازی‌های رسانه‌ای غرب بیفتد. شرایط حساس است و هر حرکتی نادرستی می‌تواند معادل افتادن در تله و به معنی اشتباهی بزرگ و جبران ناپذیر باشد. میر قاسم مؤمنی در پایان سخنان خود متذکر شد: من نه تنها مخالف مذاکره نیستم، بلکه همیشه از گفت‌وگو با هدف دفاع از حقوق ملت و کسب منافع ملی استقبال کرده‌ام. اما مواضعی که در گفت‌وگو های احتمالی ایران و آمریکا در آینده نزدیک اتخاذ می‌شوند از جهت حساسیت و اهمیت، از تعیین کننده ترین تصمیمات جمهوری اسلام در 47 سال گذشته خواهند بود.