کد خبر : 739098 تاریخ : 1404/4/21 - 18:59
عراقچی: درهای دیپلماسی هیچ وقت بسته نیست/ ما هیچ توافقی که در آن غنی‌سازی وجود نداشته باشد، نخواهیم داشت سید عباس عراقچی بعد از ظهر شنبه در نشست با سفرا و کارداران و روسای نمایندگی‌های خارجی در تهران گفت: در هر راه حل مذاکراتی حقوق مردم ایران در موضوع هسته‌ای از جمله حق غنی سازی باید مورد احترام باشد. ما هیچ توافقی که حق غنی سازی برای ایران نداشته باشد نخواهیم داشت.

وی افزود: برای غنی سازی قربانی‌های زیادی داده شده و برای آن جنگ علیه ما تحمیل شد. اگر مذاکراتی شکل بگیرد موضوع مذاکره فقط هسته‌ای خواهد بود، در مقابل رفع تحریم‌ها و هیچ موضوع دیگری مشمول مذاکره نخواهد شد.

او در ادامه بیان کرد: ایران توانمندی‌های نظامی و دفاعی خود را در هر شرایطی حفظ خواهد کرد و برای دفاع است و موضوع هیچ مذاکره‌ای نخواهد بود.

عراقچی گفت: ما همواره آماده گفت‌وگو در خصوص برنامه هسته‌ای خود بوده‌ایم و در آینده هم خواهیم بود، ولی طبیعی است باید اطمینان حاصل شود که اگر دوباره مذاکراتی شروع شد توسط آمریکا یا کشورهای دیگر به جنگ کشیده نخواهد شد.

وزیر خارجه خطاب به سفرا و رؤسای نمایندگی‌های خارجی مقیم تهران با بیان اینکه همه شما می‌دانید که ما در حال مذاکره بودیم که اسرائیل با هماهنگی آمریکا، این از نظر ما قطعی است که آمریکا از روز اول در این حملات شرکت داشته است، به ایران حمله کرد و بعد خود آمریکا وارد این حمله شد، اظهار داشت: در حقیقت آمریکایی‌ها به میز مذاکره خیانت کردند و به دیپلماسی خیانت کردند و اکنون اگر به دنبال از سرگیری مذاکرات هستند باید اطمینان حاصل شود که مجددا چنین کاری صورت نخواهد گرفت.

رئیس دستگاه دیپلماسی بیان کرد: آمریکایی‌ها با حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، یک راه‌حل مذاکره شده را سخت‌تر و پیچیده‌تر کردند. از روز اول همه معتقد بودند که برنامه هسته‌ای ایران راه‌حل نظامی ندارد و بعد از جنگ اخیر ثابت شد که راه‌حل نظامی وجود ندارد و برنامه هسته‌ای ایران از طریق بمباران و حمله نظامی از بین نخواهد رفت.

عراقچی ادامه داد: این یک تکنولوژی و علم است که ایران به آن دست یافته و علم و تکنولوژی را از طریق بمباران و حمله نظامی نمی‌توان از بین برد.

وی گفت: اما برای اطمینان از صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران، امکان رسیدن به راه‌حل‌های مذاکره شده وجود دارد، همانطور که در گذشته وجود داشت و یک بار هم انجام شد. ما در سال ۲۰۱۵ به یک توافقی بین ایران و کشورهای ۱+۵ رسیدیم که براساس آن توافق کشورهای ۱+۵ یعنی آمریکا، سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان و روسیه و چین (اعضای دائم شورای امنیت به اضافه آلمان، قانع شدند برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است و صلح‌آمیز باقی خواهد ماند و این نتیجه دیپلماسی بود و همه دنیا این دستاورد دیپلماسی را جشن گرفت و هم پذیرفتند که دیپلماسی می‌تواند کارساز باشد و مشکلات بسیار پیچیده را حل کند.

عراقچی افزود: آن بار هم آمریکا بود که به آن توافق و دیپلماسی خیانت کرد و از آن توافق خارج شد و نتیجه آن چیزی شد که الان می‌بینید.

رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: هیچ راهی جز بازگشت به دیپلماسی و یک را‌ه‌حل‌ مذاکره شده و توافق شده وجود ندارد. تجربه اخیر و جنگ اخیر نیز این را ثابت کرد.

عراقچی افزود: ایران کماکان آمادگی دارد از مسیر دیپلماسی این اطمینان را ایجاد کند ولی قبل از آن طرف‌های مقابل ما هستند که باید در ما ایجاد اطمینان کنند که خواهان دیپلماسی هستند و نه اینکه دیپلماسی پوششی باشد برای مقاصد و اهداف دیگری که دارند.

طبق گزارش ایران‌پرس، عراقچی که به سؤالات برخی از خبرنگاران پاسخ می‌داد، در ادامه گفت: درهای دیپلماسی هیچ وقت بسته نیست. در هر شرایطی امکان اعمال دیپلماسی و رسیدن به اهداف از آن طریق وجود دارد، البته ما این کار را با حواس جمع و با اعتماد به نفس کامل انجام می‌دهیم. ما یک جنگ قهرمانانه را با یک مقاومت بسیار عالی از سر گذراندیم و تردیدی نیست که جمهوری اسلامی ایران و مردم ایران پیروز این جنگ بودند و کسی که پیروز است و پرچمش بالاست، طبعاً ترسی از مذاکره ندارد و بهترین زمان مذاکره هم زمانی است که شما با موفقیت یک حمله نظامی را پشت سر گذاشته‌اید.

وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سؤال که «چرا اتحادیه اروپا مکانیزم اسنپ‌بک را به عنوان ابزار استفاده می‌کند؟»، گفت: اروپایی‌ها در طول چند ماه گذشته و به خصوص در روزهای اخیر اشارات مکرری به امکان استفاده از اسنپ بک و بازگرداندن قطع‌نامه‌های گذشته شورای امنیت با لغو قطع‌نامه ۲۲۳۱ داشتند اما معتقد هستم که این بزرگترین اشتباهی است که اروپایی‌ها می‌توانند انجام دهند، تقریبا مشابه اشتباهی که آمریکایی‌ها در حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران انجام دادند که موضوع هسته‌ای را به مراتب سخت‌تر و پیچیده‌تر و حل کردن آن را سخت کردند. اسنپ بک هم همین نقش را خواهد داشت و کار را سخت کار و پیچیده‌تر خواهد کرد.