کد خبر : 739164 تاریخ : 1404/4/25 - 02:32
پیش‌بینی‌هایی که باور نشد علی اکبر صالحی درباره اوضاع فعلی منطقه گفت: یک فرضیه که روز به روز به واقعیت نزدیکتر می‌شود اجتناب ناپذیر کردن اصل درگیر شدن ایران با اسرائیل و از آن طریق درگیر شدن با حامیانش یعنی غرب است. بر اساس این فرضیه اسرائیل ایران را جدی‌ترین و قوی‌ترین دشمن خود می‌داند و از دید خود چنانچه اسرائیل بتواند ایران را با غرب در‌گیر کند، برای چند دهه برایش مصونیت ایجاد خواهد شد.

گروه سیاسی: روابط خارجی علم پیچیده‌ای است که عده‌ای معدود در دایره آن قرار می‌گیرند. این علم مشابه دیگر شاخه‌های علوم انسانی مبتنی بر پیش فرض درست و سنجیده به دور از شعار و هیجان است. مشکل روابط خارجی در کشور، افتادن آن در تله آرمان گرایی بر پایه سیاست تهاجمی در روابط خارجی است.

اصولگراها همواره به دنبال تنش با غرب و سرشاخ شدن با آمریکا و اسرائیل بوده و هستند. این سیاست نه تنها نتیجه نداده بلکه شرایط بین‌المللی را به ضرر ایران تغییر داده و برای اسرائیل امنیت سازی کرده است. وقتی شعار نابودی اسرائیل داده می‌شود غرب پشت سر اسرائیل قرار می‌گیرد و ایران را «تهدید» و «تحریم» می‌کند و در جنگ هم به جای بی طرفی، طرف اسرائیل را می‌گیرد. سیاستمداران دانش لازم برای پیش بینی رویدادهای خرد و کلان که در اطراف ما می‌گذرد را ندارند. علی اکبر صالحی دانش آموخته رشته فیزیک در دانشگاه‌های معتبر در ایران و خارج از کشور و به دلیل سابقه‌اش در وزارت خارجه و حضور در کشورهای خاورمیانه با سیاست آشناست و نقطه نظرهایش را به صراحت بازگو هشدار می‌دهد.

وی در دولت احمدی نژاد وزیر خارجه بود و در دولت حسن روحانی رئیس سازمان انرژی اتمی بود. صالحی در برجام مسئولیت فنی مذاکرات را با همتای آمریکایی «ارنست مونیز» داشت. وی معمار و طراح غنی سازی 3.67 درصدی در معاهده برجام است. علی اکبر صالحی در مهرماه 1403 در گفت‌وگو با پایگاه خبری انتخاب آینده تنش میان ایران و آمریکا و اسرئیل را پیش بینی کرد. به لحاظ اهمیت این پیش بینی‌ها ستاره صبح آن را باز نشر می‌کند تا درس عبرتی برای سیاست مداران باشد.
صالحی درباره اوضاع فعلی منطقه گفت: یک فرضیه که روز به روز به واقعیت نزدیکتر می‌شود اجتناب ناپذیر کردن اصل درگیر شدن ایران با اسرائیل و از آن طریق درگیر شدن با حامیانش یعنی غرب است. بر اساس این فرضیه اسرائیل ایران را جدی‌ترین و قوی‌ترین دشمن خود می‌داند و از دید خود چنانچه اسرائیل بتواند ایران را با غرب در‌گیر کند، برای چند دهه برایش مصونیت ایجاد خواهد شد.
*یک سناریو این است که ایران خدای ناکرده غافل و یا منفعل باشد و طرف مقابلش بر اساس اصل غافل گیری زمان و مکان درگیری را بر اساس حد اکثر کردن دست آورد و حداقل کردن ضرر و زیانش تعیین کند. آخرین مصداق برای این امر، حمله پیجری و سپس هوایی اسرائیل به لبنان است.
*سناریوی دیگر داشتن یک تحلیل عمیق، گسترده و دقیق از اوضاع منطقه و جهان برای اتخاذ یک تصمیم صائب است. یکی از این موارد در جریان بودن فعالیت‌های انتخاباتی در امریکا است که این کشور را مشغول خود کرده است.
*موضوع دیگری که در این تصمیم گیری باید مورد توجه قرار گیرد، قضیه چین و تایوان و چالش دریای چین بین امریکا و چین و نیز رقابت جدی اقتصادی بین این دو کشور و همچنین بحران جنگ اوکراین و مشکل بین روس‌ها از یک طرف و امریکا و اروپای غربی از طرف دیگر و بحران‌های جدی غزه و لبنان و امکان سر ریز این بحران به مناطق دیگر از دیگر موضوعی است که ما باید به آنها توجه کنیم.
*اهمیت استراتژیک منابع انرژی فسیلی در منطقه خلیج فارس برای جهان بخصوص برای چین و نیز بحث مهم موضوع امنیت غذایی برای کشور‌ها و تهدید آن بخاطر بحران‌های موجود هم نباید از نگاه تصمیم گیران ایران دور بماند.
با در نظر گرفتن مواردی که به آن‌ها اشاره شد در مجموع تا حدودی آشفته بودن شرایط بین‌المللی بهتر است که ایران باید یک بررسی و تحلیل دقیق از شرایط داشته باشد و نگذارد که اسرائیل تعیین کننده زمین بازی باشد. ایران باید توجه داشته باشد که زمان و فرصت‌ها به سرعت در حال گذار است.