ستاره صبح- احمد توکلی مبارز پیش از انقلاب بود که هفته گذشته در سن 74 سالگی درگذشت. گزارش پیش رو به فراز و فرود زندگی او میپردازد: احمد توکلی سال 1330 در بهشهر استان مازندران متولد شد. جدش از تجار اصفهان بود که به مازندران مهاجرت کرده بود. او پیش از انقلاب به دانشگاه پهلوی (شیراز کنونی) راه یافت و در رشته مهندسی برق تحصیل کرد. وی مذهبی سفتوسخت بود و به دلیل مبارز بودن وزیر کار در دولت میرحسین موسوی شد؛ اما به دلیل اختلافش با نخستوزیر بر سر قانون کار از سمت وزارت کنارهگیری کرد و روزنامه راستگرای رسالت و بعدها روزنامه فردا را تأسیس کرد. توکلی طرفدار پروپاقرص روحانیت و مرجعیت بود و عضو فعال جریان راست و وی یکی از تئوریسینهای این جریان بهحساب میآمد. توکلی فعالیت علیه رژیم پهلوی را از دانشگاه شیراز آغاز کرد، به همین دلیل بازداشت و از دانشگاه اخراج شد. در رشته اقتصاد درس خواند و سال 1375 مدرک دکترا را از دانشگاه ناتینگهام انگلستان گرفت و استاد اقتصاد شد. توکلی پسر دخترخاله برادران لاریجانی بود، همسرش دخترخاله آنهاست. زهیر پسر توکلی داماد صادق زیباکلام است.
فعالیتهای سیاسی توکلی در دوران تحصیل در دانشگاه شیراز با سازمان مجاهدین خلق آشنا شد و از طریق آقا سید رضا دیباج با آن سازمان مرتبط و عضو سازمان مجاهدین خلق شد. البته بعدها از این سازمان فاصله گرفت.
فعالیتهای بعد از انقلاب *توکلی پس از پیروزی انقلاب رئیس شهربانی، رئیس کمیته انقلاب و دادیار در بهشهر بود و در اجرای حکم قصاص و قطع دست دزد شهرت داشت به همین دلیل از این سمت عزل شد. توکلی در دوره اول مجلس نماینده مردم بهشهر و عضو هیئترئیسه شد و در مجالس هفتم، هشتم و نهم نیز نماینده تهران و رئیس مرکز پژوهشهای مجلس بود. وی همچنین عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز بوده است. *توکلی دو دوره نامزد ریاست جمهوری شد، پس از هاشمی رفسنجانی و سید محمد خاتمی نفر دوم بود. او در انتخابات نهم ریاست جمهوری کاندید بود و به نفع محمدباقر قالیباف کنارهگیری کرد. *توکلی مؤسس و اولین مدیرمسئول سایت «الف» است و مؤسس و رئیس هیئتمدیره «دیده بان شفافیت و عدالت» بود. وی رئیس هیئتامنای مجتمع فرهنگی و آموزشی «معلم» بود که سال 1369 تأسیس شد. *احمد توکلی در اردوگاه اصولگرایان قرار داشت و برخوردش با مخالفان انقلاب در دهه اول خشن بود. * احمد توکلی در مجلس هفتم مبدع و مبتکر طرح تثبیت 9 قلم کالا ازجمله قیمت بنزین بود که برای کشور خسارت فراوان داشت و آثارش هنوز پاک نشده و یکی از علتهای ناترازی انرژی است که امروز با آن دست و پنجه گرم میکنیم. *احمد توکلی بعدها عقایدش تغییر کرد و نسبت به آزادی و عدالت حساسیت پیدا کرد و به مبارزه برای آزادی و فساد پرداخت. وی چند بار با صادق لاریجانی پسرخالهاش که رئیس قوه قضائیه بود و با روزنامهها برخورد چکشی میکرد درگیر شد و از روزنامههای بیپناه اصلاحطلب حمایت کرد. *توکلی در دهه پایانی عمرش از بنیاد گرایی به آزادی خواهی و عدالت خواهی روی آورد که نشان از تغییر عقیده وی داشت.