کد خبر : 739555 تاریخ : 1404/5/13 - 02:00
تغییر رویکردها یا استیضاح وزرا؟ ستاره صبح-مصطفی فروغی: نمایندگان تمام اصولگرای مجلس دوازدهم که با عزم و اراده شورای نگهبان و بهره گیری از نظریه استصوابی کرسی‌های مجلس را تصاحب کرده‌اند، خیز برداشته‌اند تا عباس علی آبادی وزیر نیرو را که خودشان سال گذشته با 255 رأی موافق به وزارت رساندند حالا استیضاح کنند. در این زمینه 100 نماینده مجلس اقدام کرده‌اند.

انگیزه استیضاح کنندگان این است که علی آبادی عامل مشکل کمبود آب و برق که در کشور است. به نظر آن‌ها اگر او از وزارت عزل شود خاموشی‌ها کاهش می‌یابد یا قطع خواهد شد و مهم‌تر اینکه سایه کم آبی و تشنگی شهرها از سر مردم برداشته خواهد شد. این گزاره درست نیست چون ریشه مشکلات کنونی در سیاست خارجی نهفته است که چند دهه است بر کشور حاکم بوده است.

بانیان وضع موجود طلبکارند
کسانی که مسائل کشور را زیر ذره بین داشته و دارند می‌دانند وضع موجود زمانی کلید خورد که اصولگراها تمام قد محمود احمدی نژاد را به پاستور فرستادند و بعد از او سید ابراهیم رئیسی را. این جماعت گویی فراموش کرده‌اند که همواره مشت‌هایشان گره کرده علیه آمریکا و نابودی اسرائیل بوده است. این جماعت فراموش کرده‌اند که معاهده برجام را در صحن علنی مجلس آتش زدند. نتیجه این کارها بهانه به دست آمریکا و اسرائیل داد تا علاوه بر افزایش تحریم‌ها به ایران حمله هم کنند. نتیجه سیاست‌های داخلی و خارجی آثارش را در کم آبی، کمبود برق، ترافیک نفس گیر، کاهش ارزش پول ملی و کاهش قدرت خرید مردم نشان می‌دهد. مهم‌تر اینکه براساس آمار سالانه 70 هزار نفر ایرانی در تصادفات جان خود را از دست می‌دهند و خانواده‌هایشان داغ دار و اندوهگین می‌شوند.

اول ایران بعد جاهای دیگر
عملکرد مجالس و دولت‌های اصولگرا نشان داده است که آن‌ها به جای اینکه اولویتشان ایران باشد، فکر و ذهنشان متوجه بیرون است و اینکه در غزه، لبنان، یمن، عراق چه می‌گذرد. آن‌ها به جای اینکه به فکر حل مشکلات مردم باشند سودای نابودی اسرائیل و آمریکا را در سر دارند و حرف‌ها و شعارهایشان بسترساز تحریم و جنگ شده است که مردم هزینه آن را پرداخت می‌کنند. مشکلات ایران را حل کنید بعد بروید جاهای دیگر را آباد کنید.

استیضاح عبدالناصر همتی
عبدالناصر همتی رئیس کل پیشین بانک مرکزی و وزیر پیشین اقتصاد توسط همین مجلس استیضاح شد و با 182 رأی موافق از وزارت برکنار شد. استیضاح کنندگان بر این باور بودند که همتی عامل گرانی قیمت دلار، طلا، سکه، کالاها و ... بوده است. بدون تردید همتی یک کارشناس خبره مالی و پولی بود و زیر و بم اقتصاد را می‌دانست و در دوره وزارتش در دوره روحانی قیمت بازارهای ارزی و طلا را کنترل می‌کرد.
در عمل معلوم شد که وقتی همتی رفت قیمت دلار، سکه و تورم بالا رفت، پس مشکل وزیر نیست، مشکل جای دیگر است، یعنی مشکل تحریم، ادامه تخاصم با غرب و احتمال جنگ دوباره اسرائیل با ایران است.
مشکل دیگر آن است که بهره گیری از نظارت استصوابی شورای نگهبان مانع استفاده افراد تکنوکرات و ایراندوست برای بهبود امور کشور شده است. یعنی حذف نخبگان باعث شده تا «دایره تصمیم گیری» و « دایره تصمیم سازی» در دستان اقلیت به جای اکثریت قرار گیرد. ستاره صبح طرفدار عباس علی آبادی نبوده و نیست ولی بر این باور است که مشکلات کشور با استیضاح حل نمی‌شود، بلکه تغییر رویکردها در داخل و خارج می‌تواند مشکلات را کاهش دهد و از بین ببرد.

واکنش سه نماینده مجلس به استیضاح وزیر نیرو
*برق دزدی
روح الله لک علی آبادی نماینده مجلس با انتقاد از جمع آوری امضا توسط برخی از نمایندگان برای استیضاح وزیر نیرو تاکید کرد: ساده انگارانه است که امضا برای استیضاح وزیر نیرو جمع شده است؛ آیا اگر وزیر نیرو را استیضاح کنیم، برق برمی گردد و آب پشت سدها می‌آید؟ متأسفانه بی برقی زندگی مردم را مختل کرده است. عده‌ای بی سر و صدا با مجوز یا بدون مجوز در مزرعه‌های بزرگ، بیت کوین استخراج و برق یارانه‌ای را به دلار تبدیل می‌کنند و ثروت‌های هنگفتی به جیب می‌زنند. بیایید با مردم صادق باشیم؛ استیضاح وزیر نیرو پاک کردن صورت مسئله است.

*برنامه‌ شعاری
رضا سپهوند درباره ناترازی‌های به وجود آمده گفت: موضوع ناترازی به عدم سرمایه‌گذاری مناسب در چند دهه گذشته بازمی‌گردد. متأسفانه ما در چند دهه گذشته سرمایه‌گذاری که باید طبق شش دوره برنامه توسعه انجام می‌دادیم، انجام نداده‌ایم. زمانی که وزیر نیرو رأی اعتماد گرفتند، برنامه‌هایی را مطرح کردند، به ویژه چندین بار که به کمیسیون انرژی آمدند، از اجرای ۱۴ مگاپروژه برای تولید برق صحبت کردند که با اجرای آنها باید تا الان بالغ بر ۱۰ هزار مگاوات برق را وارد مدار می‌کردند. سپهوند گفت: بنابراین، اقدامی که در مورد استیضاح وزیر نیرو کردند، به عملکرد ایشان برمی‌گردد که بنده هم جز استیضاح‌کننده‌ها هستم و فکر می‌کنم که به هر حال ایشان بیشتر برنامه‌هایشان شعاری بود تا اینکه عملیاتی باشد.

*ریشه مشکلات کجاست؟
مصطفی پوردهقان، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس و یکی از امضاکنندگان طرح استیضاح وزیر نیرو درباره دلایل استیضاح وزیر نیرو گفت: نمایندگان مجلس از ابتدای آغاز به کار، بر اساس نظرات و منویات رهبر انقلاب، تصمیم گرفتند با دولت همکاری داشته باشند و امور را با تسامح و تعامل پیش ببرند. وی افزود: با وجود تنوع سلایق و گروه‌های سیاسی در مجلس، فضایی فراهم کردیم تا دولت بتواند وظایف خود را با دست باز انجام دهد. با این حال، پس از گذشت یک سال، عملکرد برخی از وزرا نشان می‌دهد که سطح عملکردشان بسیار پایین‌تر از حد انتظار است.
می‌دانیم بخشی از مشکلات وزارت نیرو ریشه در دولت‌های پیشین دارد، اما نمایندگان بر این باورند که طی یک سال گذشته هیچ نشانه‌ای از اصلاح، بهبود یا تغییر در سیاست‌ها و رویکردهای این وزارتخانه مشاهده نشده و شرایط روز به روز بدتر شده است.

استیضاح همتی به بهانه گرانی دلار
12 اسفند 1403، عبدالناصر همتی از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی استیضاح شد. آرایش مخالفان دولت چهاردهم و نزدیکان به جبهه‌ی پایداری در روز استیضاح نشان از آن داشت که مجلس برای تکمیل حلقه‌ی فشار و خداحافظی با همتی مصمم است.
دفاعیات همتی و پزشکیان نیز در این عزم خللی ایجاد نکرد. پزشکیان صراحتاً اعلام کرد وقتی در جنگ هستیم، می‌خواهید وزارت امور اقتصادی و دارایی را متزلزل کنید؟ این سؤال البته جوابی مثبت با عملکرد نمایندگان دریافت کرد. همتی در حالی با ۱۸۲ رأی موافق استیضاح نمایندگان از وزارت امور اقتصادی و دارایی خارج شد که تنها شش ماه از حضور وی در وزارت امور اقتصادی و دارایی می‌گذشت.