قیمت مسکن به روایت آمار
آمار جدید بانک مرکزی از تغییرات قیمت مسکن در تهران جالب است. بر اساس گزارش رسمی دولت، در آبان ماه سال ۱۴۰۲، تعداد آپارتمانهای مسکونی معاملهشده در شهر تهران به 3600 واحد مسکونی رسیده که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۵۵.۱ درصد کاهشیافته است.
همچنین در این ماه، متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معاملهشده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۷۵ میلیون تومان بود که حاکی از کاهش ۰.۴ درصدی نسبت به ماه قبل و افزایش ۶۲.۲ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل است. بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معاملهشده در آبان ماه سال جاری در شهر تهران به تفکیک عمر بنا حاکی از آن است که واحدهای تا ۵ سال ساخت با سهم ۲۸.۶ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند.
معاملات در مناطق تهران
توزیع تعداد معاملات انجامشده بر حسب مناطق تهران در آبان ماه سال جاری حاکی از آن است که از میان مناطق ۲۲ گانه شهر تهران، منطقه ۵ با سهم ۱۴.۷ درصدی از کل معاملات بیشترین تعداد قراردادهای مبایعه نامه را به خود اختصاص داده است.
همچنین مناطق ۱۰، ۲ و ۴ به ترتیب با سهمهای ۹.۲، ۸.۲ و ۷.۵ درصدی در رتبههای بعدی قرارگرفتهاند. بررسیهای بانک مرکزی نشان میدهد، در میان مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران، بیشترین متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی معاملهشده معادل ۱۳۵ میلیون تومان به منطقه ۳ و کمترین آن با ۳۵ میلیون تومان به منطقه ۱۸ تعلق داشته است.
افزایش اجارهبها
رشد شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری در ماه آبان نسبت به ماه مهر به ترتیب معادل ۲ و ۳ درصد بوده است.
رشد نقطه به نقطه شاخص مزبور در آبان ماه سال جاری در شهر تهران و کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۵۱.۶ و ۵۷.۷ درصد است.
کاهش قدرت خرید حقوقبگیران
فرشید پورحاجت، کارشناس بازار مسکن دراینباره میگوید: شرایط مالی مردم برای خرید مسکن مناسب نیست. این موضوع باعث شده که مسکن در ماههای گذشته کاهش قیمت داشته باشد. در حال حاضر قشر مصرفی، کارمند و کارگر دیگر نمیتوانند به راحتی صاحبخانه شوند.
بهطورمعمول جبران کمبود نقدینگی مردم برای خرید مسکن به دو شیوه بود؛ افزایش وامهای بانکی و افزایش دستمزد و حقوق. این در شرایطی است که هماکنون وامهای بانکی، شرایط مناسبی برای متقاضیان مسکن فراهم نمیکند. این مسائل باعث شده که توان خرید مسکن مردم کاهش پیدا کند.
شهریار شقاقی، عضو هیئتعلمی دانشگاه نیز دراینباره میگوید: وضعیت فعلی بیانگر آن است که مردم پول لازم برای تهیه خانه را ندارند و قیمتهای بازار نیز کاذب است. بازار مسکن باید به شکلی تنظیم شود که متناسب با دخلوخرج مردم باشد و شاهد کاهش قدرت خرید آنها نباشیم. (خبرآنلاین)
وام مسکن، یک جوک تلخ
یک کارشناس مسکن گفت: به نظر میرسد که وام مسکن یک جوک تلخ است؛ چراکه کارگر با حقوق ۱۰ تا 15 میلیون تومانی توان پرداخت وام ۳۵ میلیون تومانی را ندارد و حقوق یک کارگر درنهایت ۱۲ میلیون تومان میشود، پس با یک فرمول ساده میتوان دریافت که نمیتوان اقساط وام ۳۵ میلیون تومانی را پرداخت کرد. ناصر چمنی، در گفتوگو با اقتصاد آنلاین گفت: جامعه کارگری که ۵۰ درصد جمعیت ایران را تشکیل میدهند، متأسفانه با وضعیت فعلی قیمتها در بازار مسکن، حتی نمیتوانند به فکر خرید خانه باشند. وی افزود: در حوزه مسکن فقط دولت میتواند یک کار برای جامعه کارگری انجام دهد و آن اینکه با شرایطی مانند اجاره به شرط تملیک و مسکن مهر کارگران را صاحبخانه کند، هرچند طرح مسکن مهر احمدینژاد هم بحثهایی داشت؛ اما در نهایت یک تعداد مسکن ساختند و تحویل جامعه کارگری و کمدرآمد دادند.
این کارشناس مسکن با اشاره به اینکه طبق قانون اساسی دولت باید برای افراد کمدرآمد خانه بسازد، گفت: دولت میزان افزایش حقوق کارگران را ۲۰ درصد تعیین کرده است درحالیکه تورم 45 درصد است.