عراقچی در جلسه کمیسیون امنیت ملی چه گفت؟
اشاره: بعد از گذشت چند جلسه از جلسات کمیسیون مشترک برجام که در وین برگزار شد و رسیدن طرفهای مذاکره به نقاط مشترک، حالا به نظر میرسد وقت قانع کردن مجلس باشد. مجلسی که در آخرین اقدام خود، همان قانون راهبردی، برجام را تا مرز فروپاشی پیش برده بود. به نظر میرسد دولت قصد دارد نظر نمایندگان را هم در قضیه مذاکرات تأمین کند. در روزهای اخیر شنیدهها حاکی از آن بود که ایران با طرح پایبندی در برابر پایبندی بایدن کنار خواهد آمد اما روز گذشته که سید عباس عراقچی به کمسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس رفت. این توافق را رد کرد و گفت که باید همه تحریمها برداشته شود و طرح گامبهگام پذیرفته نیست که به نظر میرسد تغییری ناشی از همین دیدار باشد. گزارش پیش رو به این موضوع میپردازد:
شرح مذاکرات
سید عباس عراقچی پس از پایان نشست و در مصاحبه با خبرگزاری خانه ملت اظهاراتی داشت. رئیس تیم مذاکرهکننده ایران در وین یادآور شد: چالشهایی در مذاکرات وجود دارد البته در مسیری قرار گرفتیم که میتواند به سرانجام برسد اما درباره اینکه آیا میتوانیم بر چالشها و موانع فائق آییم، زود است لذا نمیتوان گفت که خوشبین یا بدبین هستیم اما ناامید نیستیم و به وظیفه خود پایبندیم. مواضع قطعی ما کاملاً روشن و مشخص است، تحریمها باید برداشته شود، راستی آزمایی انجام و سپس ایران به تعهدات خود بازگردد. در این خصوص ایستادگی کردیم و به نمایندگان هم توضیحات کاملی داده شد.
لیست تحریمها
عراقچی در ادامه در مورد لیست تحریمها گفت: این بحث در جریان است، تحریمهایی که آمریکا علیه ایران اعمال کرده دو نوع است؛ نخست تحریمهای موضوعی یا بهاصطلاح بخشی و موضوعی مانند تحریمهای نفتی، بانکی، بیمه، کشتیرانی، پتروشیمی، ساختمان و خودرو و دیگری تحریمهای مربوط به اشخاص حقیقی و حقوقی میشود. وی اضافه کرد: لیست تحریمی مربوط به اشخاص، لیست طولانی و حدود هزار و 500 مورد است اما ما در هر دو جهت حرکت میکنیم، تحریمهای بخشی همه باید برداشته شود و فکر میکنم در این زمینه تفاهمانی وجود دارد، تحریمهای اشخاص هم به همین ترتیب باید برداشته شود. مباحث پیچیدهای در این زمینه مطرح است که در حال بررسی آنها هستیم.
طرح گامبهگام و زمان احتمالی مذاکرات
عراقچی در ادامه و در مورد طرح گامبهگام گفت: طرح گامبهگام مدتهاست که کنار گذاشتهشده است. جمهوری اسلامی ایران پیش از عید نوروز پیشنهاد گامبهگام برای رفع تحریمها را رد کرد و در مذاکرات جاری موضوع گامبهگام بههیچعنوان مطرح نیست. مباحث پیرامون مرحله آخر ادامه توافق یعنی ترتیبات موردنظر جمهوری اسلامی در حال بحث و بررسی است.ما اجازه نخواهیم داد که مذاکرات فرسایشی شود، اگر احساس کنیم که در طرفهای مقابل ما جدیت وجود ندارد و یا دنبال خرید زمان یا افزودن موضوعات دیگر به مباحث هستند، مذاکرات را قطع خواهیم کرد، درعینحال عجله نمیکنیم و شتابزدگی نداریم، زیرا مباحث جدی در مذاکرات مطرح است که باید با دقت کافی موردنظر قرار گیرد و بحث و بررسی شود. بنابراین نه شتابزده خواهیم بود و نه اجازه فرسایشی شدن میدهیم لذا با دقت مذاکرات را ادامه میدهیم تا چالشها برطرف شود.
موضع کمیسیون
نماینده مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس در مجلس یازدهم در توضیح وقایع نشست و چالشهای پیش رو گفت: با توجه به اظهارات آقای عراقچی مذاکرات جنبه دیگری پیرامون تعهدات هستهای ایران دارد، ایران اعلام کرده که آماده بازگشت به تعهدات برجامی بعد از لغو تحریمها است، همینطور موضوع ترتیب اقدامات مطرح است و ایران بر انجام تعهدات آمریکا، راستی آزمایی و پسازآن بازگشت ایران به تعهدات برجامی تأکید دارد. وی گفت: عراقچی تأکید کرد که «همچنان اختلافنظرهای زیادی بین طرفین وجود دارد هرچند در مسیر هستیم لذا به سرانجام مذاکرات خوشبین یا بدبین نیستیم». سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: در این جلسه 24 نفر از نمایندگان به طرح دیدگاه و سؤالات از روند مذاکرات پرداختند که آقای عراقچی پاسخ داد، ازجمله محورهای موردنظر نمایندگان تأکید بر منویات مقام معظم رهبری، اصرار بر لغو تحریمها، ضرورت راستی آزمایی دقیق از لغو تحریمها، اجرای قانون اقدام راهبردی، نظارت مجلس بر روند مذاکرات و توافق احتمالی، تأکید بر بیاعتمادی به غربیها و توجه به تجربه گذشته بود.
طرح گامبهگام و موضع مجلس؟
علی خضریان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به پیشنهادات طرف غربی در مذاکرات وین و نسبت آن باسیاست قطعی نظام در خصوص مسئلهی بازگشت به برجام ، طرح گامبهگام را پرداختهی اتاقهای فکر آمریکایی دانست و تأکید کرد: پذیرش این طرح یا طرحهای مشابه، مطمئناً برخلاف قانون راهبردی لغو تحریمها و سیاست تعریفشده از سوی رهبر معظم انقلاب و به ضرر منافع ملی است.خضریان در ادامه با یادآوری مطالبهی لغو تمامی تحریمها و راستی آزمایی آن توسط ایران که سیاست قطعی و اعلامی نظام در قبال مسئلهی برجام است، پذیرش هرگونه طرح گامبهگام توسط تیم مذاکرهکنندهی ایران را نقض آشکار هر دو عنصر این سیاست قطعی، یعنی لغو یکبارهی تحریمها و راستی آزمایی آن توسط ایران دانست.
لینک کوتاه:
http://www.setaresobh.ir/fa/main/detail/74373/