دکتر صباح زنگنه در گفت وگو با«ستاره صبح»:
شرایط برای ادامه مذاکرات مناسب نیست
اشاره:آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارشی اعلام کرد که پس از تعلیق برخی بازرسیهای این نهاد از فعالیتهای هستهای ایران، وظایف نظارتیاش در این کشور به طور جدی تضعیف شده است. رافائل گروسی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش خود مدعی شد که فعالیتهای آژانس در ایران به طور جدی تضعیف شده است. من به طور فزایندهای نگران هستم که مسائل مربوط به سایتهای اعلام نشده ، حل نشده باقی بماند و ایران باید آنها را هرچه سریعتر حل کند.کاظم غریب آبادی نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره گزارش اخیر «رافائل گروسی» گفت: جمهوری اسلامی ایران شفافترین کشور از منظر اجرای تعهدات هستهای است. ایران هیچ نکته و یا ابهامی در فعالیتهای جاری هستهای و اجرای تعهدات جاری هستهای با آژانس ندارد.این در حالی است که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا گفت: واشنگتن به مقطعی نزدیک میشود که تلاش برای رسیدن به توافق هستهای با ایران را رها کند.گفتنی است که مصوبه هسته های مجلس که درروز13 آذر سال گذشته تصویب شد کار بازرسی و همچنین ادامه تعامل با آژانس را برای دولت های دوازدهم و سیزدهم سخت کرده است و به نظر می رسد احتمالا شورای حکام قطعنامه ای علیه ایران صادر کند و پس از ناامید شده از توافق و همچنین مذاکرات وین پرونده هسته ای ایران بار دیگر مشابه آنچه در دولت احمدی نژاد اتفاق افتاد این بار در دولت رئیسی اتفاق بیفتد و تحریم ها بیشتر،مشکلات مردم بیشتر و سفره ها کوچک تر خواهد شد.ستاره صبح برای بررسی این موضوع با دکتر صباح زنگنه نماینده سابق ایران در سازمان کنفرانس اسلامی و تحلیل گر روابط بین الملل گفت وگو کرده که در ادامه می خوانید.
دکتر صباح زنگنه در این زمینه گفت:دو قطبی شدن جامعه آمریکا و تردیدهایی در بین تصمیم گیران آمریکا وجود دارد این شائبه را ایجاد کرده که شرایط اطمینان بخش نیست و نمی توان به راحتی درباره آینده اظهار نظرکرد.به همین دلیل حاکمیت سیاسی باید به صورت همزمان شرایط ایران و آمریکا را در نظر بگیرد. اینکه ما در داخل کشور به چه میزان می توانیم نسبت به معادلات بین المللی اجماع داشته باشیم از اهمیت بالایی برخوردار است.از سوی دیگر باید برای ما مشخص شود که به چه میزان می توان روی طرف مقابل حساب کرد. اگر این مورد را به خوبی محاسبه کنیم به نتیجه می رسیم که می توانیم درباره آن تصمیم گیری کنیم.بنده بعید می دانم تا دو طرف به این مرحله نرسند حاکمیت همه چراغ ها را برای طرف مقابل سبز کند.
وی ادامه داد:این احتمال وجود دارد که دولت آقای رئیسی قصد داشته باشد در مذاکرات روش دیگری در پیش بگیرد که طبیعی است و حق هر دولتی است که براساس رویکرد خود عمل کند.آقای رئیسی می تواند با استفاده از افرادی که شناخت دقیق و علمی از محیط بین المللی و فراز و نشیب های آن دارد به سمتی حرکت کند که چالش های بین المللی ایران به فرصت تبدیل شود.به همین دلیل دولت آقای رئیسی می تواند رویکردی در پیش بگیرد که تجربه مذاکرات گذشته را غنی تر کند.
این تحلیل گر روابط بین الملل تصریح کرد:رویکرد دولت رئیسی در زمینه سیاست خارجی علاوه بر کشورهای منطقه به قدرت های جهانی مانند آمریکا که به شکل های مختلف در معادلات منطقه تأثیرگذار هستند نیز چشم انداز آینده را نشان خواهد کرد که ایران قرار است در چه مسیری اهداف خود را دنبال کند.کشورهای منطقه با توجه به اعتمادی که به ایران دارند مطیع همه خواسته های تحمیلی قدرت های جهانی نخواهند بود.این روند به همین ترتیب ادامه خواهد داشت و می تواند روابط را توسعه بدهد. این معادله بسیار حساسی است و رویکردی که در این زمینه اتخاذ می شود دارای اهمیت زیادی است.
زنگنه با یادآوری اینکه تعامل با هر کدام از کشورهای جهان به شکلی قدرت جمهوری اسلامی را افزایش خواهد داد و بخشی از نیازهای اقتصادی و سیاسی آنرا تامین خواهد کرد، گفت: جمهوری اسلامی باید مراقب باشد تا در دام سیاستهای یکجانبهگرایانه نیفتد و از طریق بهبود روابط با روسیه، چین، اروپا و حتی تنشزدایی در روابط با آمریکا میتواند معادلات جدیدی را در منطقه رقم بزند و توازن و تعادل را در این روابط برقرار کند.
لینک کوتاه:
http://www.setaresobh.ir/fa/main/detail/78869/