سود نجومی غولهای واکسنسازی/ 190.000.000.000 دلار
اگر سال ۲۰۲۰ را سال «درد» بنامیم، سال ۲۰۲۱ را باید سال «درمان» نامید؛ چراکه تلاشها برای پیشگیری از بیماریهای ناشی از کروناویروس در ابتدای این سال نتیجه داد و شرکتهایی از کشورهای آمریکا، انگلستان، آلمان، فرانسه، چین، روسیه و ایران، انواعی از واکسنهای کووید ۱۹ را ساختند و موجب کنترل نسبی این ویروس شدند.
بازدهی ۴۴ دلاری به ازای هر دلار سرمایهگذاری در واکسیناسیون
هزینههای ناشی از بیماری کرونا و همچنین آثار اقتصادی که همهگیری این ویروس در دو سال اخیر به دنبال داشته، سرمایهگذاری در زمینه تولید واکسن را توجیهپذیر کرده است. به گزارش ایرنا، دراینارتباط مطالعهای که توسط دانشگاه جان هاپکینز انجام شده نشان میدهد انتظار میرود به ازای هر دلار سرمایهگذاری در واکسیناسیون در ۹۴ کشور کمدرآمد جهان، ۱۶ دلار آمریکا در هزینههای مراقبتهای بهداشتی، دستمزدهای ازدسترفته و کاهش بهرهوری به دلیل بیماری صرفهجویی شود. اگر مزایای گستردهتری را در نظر بگیریم، مانند ارزشی که مردم برای زندگی سالمتر و طولانیتر قائل هستند، بازده خالص در مورد واکسن به ۴۴ دلار آمریکا به ازای هر دلار سرمایهگذاری افزایش مییابد. بهاینترتیب، دانشمندان از ابتدای همهگیری کرونا دستبهکار شدند و اکنون درمجموع در دنیا ۲۳ واکسن برای پیشگیری کووید ۱۹ استفاده میشود. طبق گزارشها اکنون ۱۹۴ واکسن در مرحله پیش بالینی و ۱۳۷ واکسن نیز در مراحل آزمایشهای بالینی قرار دارند که باید فازهای نخستین را بگذرانند تا بتوانند مجوزهای لازم برای استفاده عمومی را پیدا کنند.
بازار ۱۹۰ میلیارد دلاری واکسن کرونا در ۲۰۲۱
بااینکه واکسن کووید ۱۹ مهمترین کالای استراتژیک همه مردم دنیا در سال ۲۰۲۱ بود، بازار این واکسن و هنوز اطلاعات دقیق و روشنی در این زمینه وجود ندارد. مهآلودی این بازار ناشی از این است که اولاً تعدادی از شرکتهای تولیدکننده اطلاعات روشنی در زمینه میزان تولید و قیمتها ارائه نکردهاند؛ علاوه بر این، قیمت واکسنها در طول سال نوسان داشته و برخی از واکسنها بهمرورزمان قیمت خود را کاهش داده و برخی افزایش دادهاند؛ علاوه بر این، نرخ عرضه واکسن در کشورهای مختلف تفاوت داشته است؛ به همین دلیل است که مثلاً قیمت واکسن سینوواک از۱۳.۶ تا ۲۹.۷۵ دلار نوسان قیمت داشته است. بااینحال، شبکه خبری «بلومبرگ» در گزارشی در خصوص بازار واکسن کووید ۱۹ اعلام کرد: تحلیلگران بازار، فروش سال ۲۰۲۱ واکسن کرونا در جهان را ۱۹۰ میلیارد دلار تخمین میزنند که دو شرکت چینی سینوواک و سینوفارم نزدیک به یکچهارم این بازار را در اختیار دارند. طبق این گزارش، ۹ شرکت از این شرایط جهانی سودهای هنگفت میبرند که در میان آنها فایزر، مدرنا، سینوواک و سینوفارم بیشترین منافع را کسب میکنند. گفته میشود با همین شرایط تولید واکسن، کسب ۱۱۰ میلیارد دلار سود برای این شرکتهای واکسن ساز قطعی است. این گزارش پیشبینی کرده است که شرکت سینوواک حدود ۲۵ میلیارد دلار و سینوفارم نزدیک ۲۳ میلیارد دلار از این بازار را به خود اختصاص بدهند. فایزر نیز ۴۴ میلیارد دلار و مدرنا ۳۴ میلیارد دلار از این بازار را در اختیار دارند.
تزریق بیش از ۸ میلیارد دز واکسن کرونا در جهان
از ابتدای واکسیناسیون کووید ۱۹ که تقریباً از یک هفته پیش از آغاز سال ۲۰۲۱ شروع شد – تاکنون ۸ میلیارد و ۸۰۶ میلیون دز واکسن کرونا در جهان تزریق شده است که بهاینترتیب ۳ میلیارد و ۷۶۶ میلیون نفر معادل ۴۸.۴ درصد کل جمعیت جهان بهطور کامل واکسینه شدهاند. بر اساس مطالعات انجام شده هزینه واکسن کووید-۱۹ بین ۴ تا ۳۷ دلار آمریکا متغیر است. بااینحال، در بسیاری از کشورهای کمدرآمد، کل بودجه سالانه مراقبتهای بهداشتی برای هر نفر تنها به ۴۱ دلار آمریکا محدود میشود. این هزینهها یکی از دلایل مهمی است که کشورهای فقیرتر مجبور شدهاند به کمکهای بینالمللی متکی باشند.
هر ثانیه یک هزار و ۸۳ دلار سود
برای سه شرکت واکسنسازی
مجموع سود پیش از مالیات سال ۲۰۲۱ برای شرکتهای مدرنا، بایوتک و فایزر ۳۴ میلیارد دلار تخمین زده شده است که نشان میدهد سود این سه شرکت در بازارهای جهانی واکسن کرونا، به ازای هر ثانیه یک هزار و ۸۳ دلار است. بایوتک هم در مدت مشابه ۱۶ تا ۱۷ میلیارد یورو درآمد واکسن را برای سال ۲۰۲۱ برآورد کرد که این شرکت در ۹ ماهه منتهی به ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۱، ۱۰.۳ میلیارد یورو سود به دست آورد که نشان میدهد حاشیه سود ۷۷ درصدی دارد. سود سهماهه سوم ۲۰۲۱ شرکت مدرنا نیز قبل از کسر مالیات ۷.۸ میلیارد دلار بود که حاشیه سود ۷۰ درصدی قبل از کسر مالیات را نشان میدهد.
لینک کوتاه:
http://www.setaresobh.ir/fa/main/detail/83091/