ورود توده جدید گرد و خاک به 11 استان کشور
تهران در وضعیت قرمز
اشاره: روز گذشته کارشناس سازمان هواشناسی از ورود توده جدید گرد و خاک به ایران خبر داد که 11 استان لرستان، مرکزی، قم، اصفهان، تهران، البرز، قزوین، زنجان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، بوشهر را دربرمی گیرد و منجر به افزایش آلودگی هوا خواهد شد و نفس کشیدن شهروندان به شماره میافتد. شاخص آلودگی هوا بعدازظهر دیروز بر روی عدد ۱۶۰ قرارگرفته و وضعیت هوای تهران به حالت قرمز درآمده و برای همه افراد جامعه آلوده است. به نوشته نشریه اکونومیست جان مردم خاورمیانه در خطر است زیرا با طوفانهای گرد و غبار زندگی در این منطقه مختل و تعطیل میشود. از سوی دیگر محمدجواد عسکری رئیس گروه کشاورزی مجلس دراینباره گفت: کانونهای تولید گرد و غبار به نزدیکی پایتخت رسیدهاند. این در حالی است که بارها رسانهها و کنشگران خواستار فعال شدن دیپلماسی محیطزیست با کشورهای ترکیه، عراق و عربستان شدهاند اما تاکنون اقدام عملی برای مهار کانونهای گرد و غبار در غرب و جنوب غربی کشور صورت نگرفته و جلسات و رایزنیها هم تاکنون نتیجهای نداشته است.
ورود گرد و غبار به کشور
به گزارش همشهری آنلاین، محمد اصغری کارشناس سازمان هواشناسی کشور منشأ گرد و خاک را در کشورمان چشمههای تولید گرد و خاک در عراق، سوریه، کویت و اخیراً شمال عربستان دانست. وی گفت: پیشبینی میکنیم استانهای لرستان، مرکزی، قم، اصفهان، تهران، البرز، قزوین، زنجان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، بوشهر با گرد و خاک درگیر خواهند شد. اصغری همچنین اظهار کرد: در کشور خودمان چشمههای گرد و خاک در شمال و شرق استانهای یزد و اصفهان و شمال و غرب استان خراسان جنوبی داریم که فعال میشوند. وی با اشاره به اینکه شاخص آلودگی هوا در پی وضعیت اعلامشده به شکل بارزی رشد خواهد کرد، به همه گروههای جامعه هشدار داد که از حضور در فضای باز خودداری کنند. این کارشناس هواشناسی همچنین از تشدید بادهای ۱۲۰ روزه و طوفان شن در استانهای سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی خبر داد. سازمان هواشناسی با هشدار نسبت به تشدید فعالیت سامانه بارشی در برخی مناطق کشور از وقوع طوفان گردو خاک و کاهش کیفیت هوا در مناطق شرقی خبر داد.
اکونومیست: جان خاورمیانه
در خطر است
اکونومیست نوشت: آسمان نارنجی شد و بیمارستانها پر از هیاهو شدند. هزاران عراقی با عجز از اینکه نمیتوانند نفس بکشند به اورژانس رفتند. برخی از آنها را باید روی دستگاه تنفس قرار میدادند. شرکتها به کارگران گفتند در خانه بمانند. مدارس هم تعطیل و فرودگاهها پروازها را لغو کردند. زندگی در میان گردابی از غبار متوقف شد. به گزارش «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: چنین صحنههایی از آوریل تقریباً هر هفته در عراق رخداده است. در دهههای گذشته، هر سال دو یا سه طوفان شن بزرگ پیشبینی میشد. عراق در بهار امسال حداقل هشت مورد را ثبت کرده است. دو نفر در مرز سوریه جان باختند. طوفانهای مکرر باعث بدبختی میلیونها نفر شده و میلیاردها دلار خسارت وارد میکند. طوفانهای شن همیشه بخشی از واقعیت زندگی در این منطقه بوده است. صحرا، بزرگترین صحرای گرم جهان، و صحرای عربی که رتبه سوم را به خود اختصاص داده است، منبع شن و ماسهاند. هر سال باد حدود ۶۰ میلیون تن گرد و غبار صحرا را تا دوردستها و حتی دریای کارائیب پخش میکند. در برخی از کشورها بادهای خشک و غبارآلود بهاندازهای رایج است که نامی برای آنها انتخابشده است. اعراب خلیجفارس به آن «شمال» میگویند که از شمال غرب وارد این منطقه میشود. درنتیجه، آسمانخراشهای سر به فلک کشیده در شهرهایی مانند دبی و منامه، پایتخت بحرین، پشت پردهای از ریز گرد و خاک ناپدید میشوند. مصریها آن را «خمین» مینامند، زیرا در بهار تقریباً پنجاه روز با این شن و گرد و خاک مواجهاند. یک مطالعه بانک جهانی در سال ۲۰۱۹ نشان داد که اقدامات انسانی، مانند بهرهبرداری بیش از حد از رودخانهها و دریاچهها، یکچهارم گرد و غبار خاورمیانه را تولید میکند. ایران تالابها را برای کشاورزی خشک کرده است. صدام حسین باتلاقهای جنوب عراق را برای تنبیه ساکنان آن خشک کرد. سدهای ترکیه بر روی دجله و فرات به معنای بسترهای خشکتر رودخانهها در پاییندست است. همه اینها به این معنی است که گرد و غبار بیشتری توسط باد ایجاد میشود. بهعنوانمثال، سوریه از سال ۲۰۰۱ حدود ۲۵ درصد از جنگلهای خود را از دست داده است که بیشتر آن به دلیل آتشسوزیهای تابستانی است. تغییرات آب و هوایی این مشکل را تشدید خواهد کرد. برای کسانی که بیرون از خانه کار میکنند، زندگی غیرقابلتحمل میشود. برخی از مطالعات نشان دادهاند که بیش از ۱۰ درصد از سعودیها آسم دارند. به نظر میرسد حداقل بخشی از این میزان از آسم، ناشی از گرد و غبار است. طوفانهای شن ذرات ریز را وارد ریهها میکنند. سازمان جهانی بهداشت میگوید که بیش از پنج میکروگرم در مترمکعب ذرات ریز هوا را ناسالم میکند. قطریها هشت برابر بیشتر، آن را تنفس میکنند. بانک جهانی تخمین میزند که آلودگی هوا باعث مرگ زودرس ۳۰۰۰۰ نفر در سال در خاورمیانه میشود و این مقدار افزایش مییابد. درنتیجه، هزینههای اقتصادی نیز افزایش خواهد یافت، چراکه کارگران در خانه باید بمانند. محصولات زیر گرد و غبار مدفون میشوند. فرودگاهها اغلب پروازها را لغو میکنند. سازمان ملل هزینه مستقیم اقتصادی ریز گردها در خاورمیانه را ۱۳ میلیارد دلار در سال با هزینههای غیرمستقیم چندین برابر بیشتر میداند. طوفانهای گرد و غبار گاه به گاه یک ناراحتی هستند. اگر مکرر رخ دهد، یک بیمار مزمن و شدید خواهد بود.
کانون ریز گردها به اطراف تهران رسیده
محمدجواد عسکری رئیس گروه کشاورزی مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه کانون ریز گردها به دلیل خشکسالیهای پیدرپی به اطراف تهران رسیده است، گفت: گروه بهداشت و درمان مجلس از تمامی ابزارهای نظارتی خود برای حل مشکل گرد و غبار در کشور استفاده میکند و ما حداکثر فشار خود را به دستگاههای متولی میآوریم تا به نقطه مطلوب برسیم. به گزارش «انتخاب»، محمدجواد عسکری با اشاره به آلودگی هوای کشور در پی ورود گرد و غبار به ایسنا گفت: گرد و غبار دو منشأ داخلی و خارجی دارد در دولت گذشته ما در مأموریتی کانونهای آلوده ریز گردها در خوزستان را شناسایی کردیم که تقریباً پنج منطقه بود آنها را به همراه راهکار به دولت قبل اعلام کردیم اما اتفاقی رخ نداد. اکنون به دلیل خشکسالیهای پیدرپی کانونهای ریز گرد به اطراف تهران رسیده است. وی اضافه کرد: نگاه و رویکرد ما حل و برطرف شدن مشکل است، لذا بحث استفاده از ظرفیتهای علمی را به صورت جدی دنبال میکنیم که مالچپاشی و کشت درختان مثمر و غیرمثمر را در دستور کار قراردادیم در همین راستا دو جلسه با دستگاههای متولی یعنی سازمان محیطزیست و سازمان جنگلها و مراتع برگزار شد و بر لزوم ارائه راهکار عملیاتی بر اجرایی کردن این موضوع تأکید داشتیم.رئیس گروه کشاورزی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: خوشبختانه از دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و نخبگان کمک گرفتیم تا کار را دنبال کنند، در بحث منشأ خارجی، گرد و غبار از کشور عراق و عربستان سعودی میآید لذا در حوزه دیپلماسی با وزارت خارجه وارد مذاکره شدیم و جلساتی با وزیر خارجه داشتیم و قرار شد در کمیتهای وزارت خارجه و گروه حضورداشته و موضوع را پیگیری کنند.عسکری همچنین گفت: یکی از پیشنهادهای ما این است که در اولین فرصت نشست مشترکی با همتای عراقی برگزارشده تا حوزه مأموریتهای طرفین مشخصشده و هر کدام به سهم خودکار را دنبال کنند که بتوان بر مشکل غلبه کرد و دغدغه مردم برطرف شود.نماینده مردم داراب در مجلس درباره راهکار کوتاه مدت برای مقابله با پدیده گرد و غبار گفت: در بحث کوتاه مدت میتوان مالچپاشی را دنبال کرد البته که این رویکرد ایراداتی در حوزه زیستمحیطی دارد اما در مواردی چارهای نداریم و حتماً باید به سمت مالچپاشی اراضی برویم که قابل کشت نیست و شوری آن بسیار زیاد است، متأسفانه اینها جزو کانونهای آلوده هستند که میتوان با مالچپاشی کنترل کرد. از طرفی دیگر در اراضی دارای وضعیت خاک مطلوب باید به سمت مشجر کردن آنها و کشت درختان مقاوم کم آبی و خشکی حرکت کنیم.
لینک کوتاه:
http://www.setaresobh.ir/fa/main/detail/88132/