علی رهبری، رهبر مشهورترین اپرای جهان:
هنرمندان بزرگ نیاز به کمک سیاستمداران ندارند
اشاره: والری گرگیف، مدیرکل هنری مجموعه مارینسکی در سنت پترزبورگ چندی پیش علی رهبری را بهعنوان رهبر دائمی میهمان اپرای مارینسکی، مشهورترین اپرای جهان اعلام کرد. حاصل این همکاری اجرای ۱۰ کنسرت یا اُپرا در طول هر فصل هنری خواهد بود. مجموعه مارینسکی حدود ۴۰۰ نوازنده و ۲۰۰ خواننده گروه کر ۳ سالن اُپرا و چند سال کنسرت دارد. دراینارتباط در شرایطی که روسیه در وضعیت تحریم به سر میبرد، خبرگزاری خبر آنلاین گفتوگویی با علی رهبری داشته که در ادامه گزیدهای از آن را میخوانید.
رهبری در ابتدا درباره ماجرای دعوتش توسط گرگیف به روسیه توضیح داد: «بیش از چهل سال است که آقای گرگیف را میشناسم. زمانی که ایشان در هلند رهبر ارکستر بودند و من هم در بروکسل (پایتخت بلژیک) رهبر ارکستر بودم، به مدت ۱۲ سال یکدیگر را از تلویزیون میدیدیم و اینگونه باهم تماس داشتیم. ایشان چند سال پیش این مسئله را عنوان کردند که قصد دارند من را به روسیه دعوت کنند، ولی هر بار که منشی ایشان مسئله را پیگیری کردند به دلیل مهیا نبودن شرایط بهجایی نرسیدند. تا اینکه چندی پیش دعوت شدم و با خوشحالی این دعوت را پذیرفتم؛ زیرا سنپترزبورگ بالاترین قله برای یک رهبر ارکستر است. ارکستر اپرای مارینسکی 400 عضو دارد و از بزرگترین مجموعههای کلاسیک در دنیا است تا حدی که چند اپرا همزمان میتوانند در سالنهای متفاوت آن درحالیکه همه صندلیها پر شدهاند، به روی صحنه بروند. البته در حال حاضر برخی مؤسسات و ارکسترها در اروپا من را تهدید کردهاند که در صورت حضور در روسیه، دیگر با من همکاری نخواهند داشت که برایم اهمیتی ندارد.» وی تصریح کرد: «سنپترزبورگ شهری است که آهنگسازانی همچون چایکوفسکی، کورساکف، شوستاکوویچ، راخمانینف و تمام آهنگسازان بزرگ مشهور در آن به روی صحنه رفتهاند.» در ادامه این هنرمند به مسئله دیدگاه خود نسبت به حضورش در روسیه باوجود تحریم بودن این کشور پرداخت و توضیح داد: «زمانی که سه ماه پیش آقای گرگیف را به نادرستی تحریم کردند، خیلی ناراحت شدم و در مصاحبهای با مجله موسیقی «نورمن لبرک» در لندن این مسئله را محکوم کردم و گفتم که تحریم شدن یک هنرمند یا ورزشکار به هر دلیلی قابلقبول نیست. اگر قرار باشد یک هنرمند روسی بهواسطه اقدامات کشورش تحریم شود پس بسیاری از هنرمندان آمریکایی و انگلیسی هم به علت اقدامات این دو کشور در حوزه بینالملل باید پیش از هر جای دیگر تحریم میشدند.»
با تحریم مخالف هستم
او بابیان اینکه با تحریم مخالف است، بیان کرد: تحریم یعنی یک وسیله شکنجه است و هیچ اسم دیگری نمیتوان روی آن گذاشت. متأسفانه این تحریمها سالهاست علیه ایران هم اعمال میشود که بیتأثیر روی سیاستمداران و ثروتمندان بوده و تنها به قشر ضعیف و عادی جامعه آسیب زده است. به عقیده من آنهایی که تحریم میکنند اصلاً فکر نمیکنند. زمانی که فردی همچون آقای گرگیف تحریم میشود، باید دید که چه نتیجهای خواهد داشت؟ و فعلاً که نتیجه این امر محروم ماندن مردم غرب از کنسرتهای درجهیک این هنرمند بوده است. افرادی مانند آقای گرگیف و خیلی از هنرمندان بزرگ نیازی به کمک هیچ سیاستمداری ندارند. زمانی که آقای گرگیف یک هنرمند بزرگ جهانی بود، تمام سیاستمدارانی که اکنون در جهان روی کار هستند، شهرتی نداشتند و یا اصلاً در این شغل نبودند.
هیچ دخالتی در سیاست نداشتهام
این رهبر ارکستر تصریح میکند: «زمانی که هنرمندان حرفهای و مشهور باشند، این سیاستمداران هستند که میخواهند با آنها عکس بگیرند، نه هنرمندان؛ بنابراین اگر یکزمانی هنرمندی عکسی با سیاستمداری دارد که بعداً به علت اختلافات سیاسی بایکوت میشود، نباید این امر را دستمایه تحریم آن هنرمند قرار داد. در تمام عمرم هیچ دخالتی در سیاست نداشتهام و نخواهم داشت و به هنرمندان توصیه میکنم که همینگونه عمل کنند زیرا آنها بالاتر از سیاستمداران هستند. سیاستمداران امروز تصمیم میگیرند یک نفر بد است و او را تحریم میکنند و فردا با او دوست میشوند. هنرمندان، فرهنگیان و ورزشکاران نباید بازیچه دست این افراد شوند؛ زیرا کار آنها حسابوکتاب ندارد. هنرمندان و فرهیختگان باید کار خود را انجام دهند و برای مملکتشان افتخارآفرینی کنند.» علی رهبری آهنگساز و رهبر ارکستر، فارغالتحصیل هنرستان عالی موسیقی ملی و آکادمی موسیقی و هنرهای زیبای شهر وین، رئیس هنرستان عالی موسیقی ملی و کنسرواتوار تهران در سن ۲۵ سالگی به مدت سه سال، برنده مدال طلا برای ایران در مسابقات جهانی رهبری ارکستر در فرانسه، برنده مدال نقره برای ایران در مسابقات جهانی رهبری ارکستر در سویس، دعوت شده از طرف بیش از ۱۲۰ ارکستر سمفونیک جهان ازجمله وین، زالسبورگ، برلین، لندن، آمستردام، بروکسل، تورنتو، توکیو، مکزیک و... است. او رهبر میهمان دائم فیلارمونیک چک، بلگراد و بروکسل و رهبر دائم و مدیر هنری ارکسترهای سمفونیک در شهرهای بروکسل، پراگ، زاگرب، مالاگا و تهران بوده است.
لینک کوتاه:
http://www.setaresobh.ir/fa/main/detail/90483/