یک مطالعه جدید نشان داده است که درحالیکه مصرف کالری نامتوازن ممکن است تأثیری بر کاهش وزن نداشته باشد، اما میتواند منجر به کاهش قابلتوجه اشتها در طول روز شود و یک صبحانه سنگین و کامل به افراد چاق کمک میکند تا اشتهای خود را بهمنظور کاهش وزن سرکوب کنند. به گزارش ایسنا و به نقل از نیو اطلس، اکنون یک پژوهش جدید با بررسی تأثیرات رژیمهای غذایی نامتوازن که وابسته به یک صبحانه سنگین است، بینش جالب و جدیدی را در این موضوع به ارمغان آورده است. نتایج بهدستآمده در این پژوهش نشان میدهد، اگرچه یک صبحانه سنگین، پتانسیل واقعی برای کاهش وزن را ارائه نمیدهد، اما میتواند اشتهای ما را در طول روز سرکوب کند.
این ایده ممکن است یادآور آن جمله معروف قدیمی باشد که میگوید «صبحانه را مانند یک پادشاه، ناهار را مانند یک شاهزاده و شام را مانند یک فقیر بخورید» و فرض میکند که این عادت غذایی با گره خوردن به ریتم شبانهروزی یا ساعت بدن باعث میشود متابولیسم ما برای سوزاندن کالری مؤثرتر عمل کند.
پروفسور «الکساندرا جانستون» نویسنده ارشد این پژوهش میگوید: افسانههای زیادی در مورد زمان خوردن غذا و تأثیر آن بر وزن یا سلامت بدن وجود دارد. این تا حد زیادی به ریتم شبانهروزی بدن مربوط است؛ اما تصمیم گرفتیم نگاه دقیقتری به نحوه تعامل زمان با متابولیسم بدن بیندازیم.
جانستون و تیمش برای انجام این کار، ۳۰ فرد دارای اضافهوزن یا چاق شامل ۱۶ مرد و ۱۴ زن را انتخاب کردند که بهطور تصادفی به دو گروه رژیم غذایی صبحگاهی یا یک گروه رژیم غذایی شبانه تقسیم شدند. هر دو رژیم شامل تعادل تقریباً برابری از پروتئین، کربوهیدرات و چربی بود و برای یک دوره چهارهفتهای قبل از یک دوره شستشوی یکهفتهای مصرف متعادل کالری در طول روز دنبال شد. سپس شرکتکنندگان، رژیم غذایی گروه مقابل را برای یک دوره چهارهفتهای اتخاذ کردند. دانشمندان، مصرف انرژی افراد را از طریق روشی ردیابی کردند که گردش هیدروژن و اکسیژن بدن را اندازهگیری میکند. دانشمندان هیچ تفاوتی بین این دو رژیم غذایی ازنظر مصرف انرژی یا کاهش وزن پیدا نکردند، بهطوریکه افراد در طول هر یک از این دو رژیم غذایی چهارهفتهای بهطور متوسط کمی بیش از ۳ کیلوگرم وزن کم کردند. بااینحال دانشمندان اثرات زمانبندی وعدههای غذایی را بر کنترل اشتها ردیابی کردند، چیزی که به گفته آنها تاکنون موردبررسی قرار نگرفته بود، زیرا پژوهشهای قبلی اغلب فاقد معیارهای زمانی برای رصد اشتها هستند. آنها این کار را با اندازهگیری اشتهای افراد در فواصل زمانی، از زمان بیدار شدن تا زمان خواب برای ۳ روز متوالی و در فواصل ۳۰ دقیقهای در آزمایشگاه در هرروز انجام دادند. آنهایی که در گروه رژیم غذایی صبحگاهی بودند، سطح گرسنگی بهمراتب کمتری را در طول روز نشان دادند. جانستون میگوید: شرکتکنندگان گزارش دادند که در روزهایی که صبحانه بزرگتر و سنگینتری میخوردند، اشتهایشان بهتر کنترل میشد و در بقیه روز احساس سیری میکردند. این میتواند در مقایسه با محیط تحقیقاتی که ما در آن کار میکردیم، در دنیای واقعی بسیار مفید باشد. البته اندازه این مطالعه کوچک است و محققان خاطرنشان میکنند که این مطالعه بهجای یک محیط آزمایشگاهی کاملاً کنترلشده در شرایط آزادانه انجام شده است، اما سرنخی برای تفکر به این موضوع ارائه میدهد.