ورود بسیج به بنگاههای خصوصی
اشاره: مسعود امراللهی، مدیرکل بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت کشاورزی، سهشنبه هفته گذشته در نامهای خطاب به سرپرستان سازمانهای جهاد کشاورزی استانهای سیستان و بلوچستان، چهارمحال و بختیاری، کرمان و خوزستان و رئیس این سازمان در جنوب کرمان خواست تا در کارخانههای شاخص آنها از حداقل دو نیروی بازرس با همکاری بسیج اصناف برای ارائه گزارش هفتگی مستقر شوند. در این ارتباط علی شریعتی، عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران نسبت به این رویکرد واکنش نشان داد و گفت: بهتر است مشکل فساد به صورت ریشهای توسط دولت حل شود. دولت با استفاده از واژههای ارزشمند بسیج و ارشاد به عملکرد بخش خصوصی توهین میکند.
نظارت بسیج بر فعالیت بخش خصوصی
بسیاری از واحدهای تولیدی این نامه را در راستای نظارت بسیج بر فعالیت بخش خصوصی تعبیر میکنند. چراکه دلیل چنین تصمیمی جلوگیری از بروز هرگونه تخلف تلقی میشود. اما آیا با حضور نیروهای بسیج در کارخانهها، میزان تخلفات کم میشود؟ آیا حضور بازرسان جدید آنقدر که هزینهبر است، بازدهی دارد؟ همچنین تابهحال واحدهای تولیدی باید پاسخگوی سازمانهای مختلف، ازجمله مالیات، استاندارد، شهرداری و … باشند. سازمانهایی که اگر وظایف خود را بهراستی انجام دهند راه تخلفات بسته میشود. حال با ایجاد واحد جدید نظارتی علاوه بر تداخل وظایف، سازوکار تولید نیز فرسایشیتر میشود. این در حالی است که دولتها در طول سالهای اخیر همواره بر چابکسوار تأکید داشتند.
ریشه فساد را حل کنید
علی شریعتی، عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران، درباره بخشنامه جدید وزارت کشاورزی به تجارت نیوز گفت: در بخشنامه قیدشده که هدف از استقرار ناظران جدید ایجاد آرامش و جلوگیری از تخلف است، حتماً نیت آنها خیر است. اما برای بررسی فساد و تخلف بهتر است کمی به عقب برگردیم و با انجام واکاوی دلایل بروز فساد و تخلف را علتیابی کنیم. او با اشاره به دلایل بروز تخلفات تشریح کرد: عمده مشکلات و فسادها از چند جانب است. یکی به موضوع ارز چند نرخی بازمیگردد که ریشه آن مربوط به قانونگذار است و تولیدکننده نقشی در آن ندارد. زمانی که با رانتهای گسترده، گندم ۴۰۰ دلاری را با نرخ ۱۰۰ دلار میفروختند باید با فساد مبارزه میشد. وی ادامه داد: همچنین زمانی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی منابع کشور را حراج کردند و همه از آن نفع میبردند خبری از مبارزه با فساد نبود؛ اما حالا که دولت ارز ترجیحی را حذف کرد یادشان افتاده با فساد مبارزه کنند. این فعال بخش خصوصی تصریح کرد: وقتی به فسادهای اخیر که در بازار کالاهای اساسی رخ داد و منجر به دستگیری شاهان مختلف در صنایع غذایی شد، دقت میکنیم، نام افرادی به چشم میخورد که شباهت چندانی به فعالان بخش خصوصی ندارند. اتفاقاً افراد متظاهر هستند در فهرست متخلفان دیده میشوند. بنابراین بهتر است واژههایی که برای مردم مقدس و ارزشمند هستند را دستمایه قرار ندهیم و از آنها به عنوان اسم رمز استفاده نکنیم.
ارشاد بخش خصوصی
شریعتی بابیان اینکه نباید به مردم آدرس غلط بدهیم تأکید کرد: چنین بخشنامههایی این ذهنیت را به مردم میدهد که عدهای متخلف و مفسد بخش خصوصی را در اختیار گرفتهاند که دولت میخواهد با استفاده از واژههایی ارزشمند در میان عامه مردم آنها را ارشاد و هدایت کند. این یک توهین به بخش خصوصی است. چهبسا افرادی از بخش خصوصی که در راه اسلام و نظام جان خود را از دست دادند. مگر کم هستند جانبازانی که جزو سرمایهگذاران خوشنام بخش خصوصی شناخته میشوند؟
دولت بسیج ادارات را تقویت کند
او درباره تداخل نقش سازمانهای نظارتی توضیح داد: یکزمانی است که بازرسان بیمه، مالیات، استاندارد و … فعالیت کارخانههای را رصد میکنند که این بحث متفاوتی است. اما نامه اخیر وزارت جهاد کشاورزی بیشتر به ایجاد «ایست بازرسی» در اقتصاد بخش خصوصی شباهت دارد. با توجه به تجربیات شاید بهتر باشد که دولت بسیج ادارات را تقویت کند. وی درباره نتایج این تصمیم نیز عنوان کرد: بعید به نظر میرسد که حضور بسیج اصناف در کارخانههای خروجی خاصی داشته باشد. این امر بیشتر منجر به آسیبهای روحی و فکری فعالان بخش خصوصی میشود. از سوی دیگر، باید شاهد اتلاف هزینهها باشیم. دولت هرگاه توانست بخشنامههای فسادزا، امضاهای طلایی و … را جمع کند، آنگاه میتواند کنترل بخش خصوصی را در دستور کار قرار دهد. شریعتی اضافه کرد: راهکار مبارزه با تخلف حضور بسیجیها نیست. متأسفانه قرار هم نیست که کارخانهها متخلف رصد شوند، بلکه کارخانههای منتخب، حتی عاری از فساد تحت رصد قرار میگیرند. ازاینرو انتظار میرود که این بخشنامه زودتر لغو شود. چراکه این کارخانهها خود بسیجی در حال تأمین امنیت غذایی کشور هستند. ما باید به قداست کلمات توجه داشته باشیم تا مردم را به آنها بدبین نکنیم.
برگرفته از تجارت نیوز
لینک کوتاه:
http://www.setaresobh.ir/fa/main/detail/92286/