رئیسکل سازمان نظام پزشکی هشدار داد
خطر اعزام بیماران به خارج از کشور
سکونت ۴۲ درصد متخصصان در ۵ کلانشهر
رئیسکل سازمان نظام پزشکی در یک نشست خبری درباره خالی ماندن ظرفیت برخی رشتههای فوق تخصصی پزشکی و خطر اعزام بیمار به خارج در آینده، لزوم اجرای برنامه پزشک خانواده، خسران ناشی از مهاجرت پزشکان، توزیع نامتناسب نیروی متخصص در کشور هشدار داد. دکتر محمد رئیسکل در نشست خبری در پاسخ به سؤالی درباره برنامه وزارت بهداشت برای اجرای برنامه پزشک خانواده شهری و برآورد سازمان نظام پزشکی از نسخه جدید این برنامه گفت: در اینکه «پزشک خانواده» طرحی لازم برای کشور است، شکی نیست و اجرای این برنامه جزو تکالیف حوزه سلامت است. همچنین اجرای صحیح آن به کاهش هزینهها، حفظ سلامتی مردم و همچنین پیشگیری از پیشرفت بیماریها بسیار کمک خواهد کرد؛ اما مهم آن است که این برنامه درست اجرا شود؛ چراکه اجرای ناقص آن گرفتاریهایی را به دنبال خواهد داشت؛ همانطور که حدود ۱۰ سال از اجرای این برنامه در دو استان فارس و مازندران میگذرد و همچنان چالشهایی را در این دو استان شاهد هستیم. اجرای شعاری و بدون منابع برنامه آسیب بیشتری را وارد میکند. در طرحی که نامش «پزشک خانواده» است، نمیتوان «مراقب سلامت» را در خط اول ارائه خدمت و جایگزین پزشک قرارداد. البته هنوز نسخهای جامع و نوشتاری مدون، از طرح ندیدهام و به ما تحویل نشده و بر همین اساس نمیتوانم آن را قضاوت کنم و در رابطه با وسعت اجرای آن اظهارنظر کنم.
کمبود نیروی بهداشت و درمان
رئیسکل سازمان نظام پزشکی همچنین در ادامه این نشست در پاسخ به سؤالی درباره خروج پزشکان از کشور به دلیل مسائل اقتصادی و مقایسه آن با سایر کشورها، گفت: برخی برآوردهای جهانی حاکی از آن است که تا سال ۲۰۳۰ حدود ۱۸ میلیون کادر تخصصی بهداشتی و درمانی در دنیا کمبود خواهد داشت؛ بنابراین بحث کمبود نیروی بهداشت و درمان در دنیا بحثی جدی است. آمار در دنیا، نشان میدهد که ما هم باید متناسب با این نگرانی حرکت کنیم. بنابراین هم لازم است تلاش کنیم تا نیروهای خود را در داخل کشور نگهداریم و هم اینکه اگر با مشکلی مواجه شدیم، بهموقع چارهاندیشی شود. خروج حتی یک نفر از آنها برای ما خسران است و جایگزینی آنها نیز دشوار است.
قانون اجرا و کسبوکار تسهیل شود، مهاجرت کم میشود
وی ادامه داد: شکستن شان جامعه پزشکی به نفع کسی نیست. جامعه پزشکی اضافه بر حقوحقوق قانونی و مصوب خود چیزی نمیخواهد. قانون رعایت شود و فضای کسبوکار تسهیل شود، مهاجرت کم خواهد شد. برای اینکه دارو یا هر کالایی قاچاق نشود، یارانه آن را بالا میبریم، اما برای حفظ نیروی انسانی کار نمیکنیم و لازم است در این زمینه مسئولان تمهید کنند.
۴۲ درصد متخصصان در ۵ کلانشهر
رئیسکل سازمان نظام پزشکی در ادامه در پاسخ به سؤال ایسنا درباره لزوم توزیع عادلانه پزشکان و دسترسی به پزشک در تمام مناطق و عدم تمرکز در مناطق برخوردار، به آماری از جراحان مغز و اعصاب کشور و مقایسه آن با سالهای ابتدایی انقلاب پرداخت و گفت: سال ۵۷ و اوایل انقلاب، ۴۵ نفر جراح مغز و اعصاب در کشور داشتیم که جمعیت آنها ۱.۲ به ازای هر میلیون نفر جمعیت بود. این در حالی است که توصیه سازمان جهانی بهداشت ۴.۵ به ازای هر میلیون نفر جمعیت و نرم جهانی آن نیز ۶.۳ به ازای هر میلیون نفر جمعیت است. در حال حاضر آمار جراحان مغز و اعصاب در کشور ۱۳ به ازای هر میلیون نفر جمعیت است؛ یعنی بیش از دو برابر نرم جهانی. ۳۵ مرکز پرورش جراح مغز و اعصاب نیز داریم که این آمار حاکی از آن است که جامعه پزشکی در بحث پرورش نیروی تخصصی و فوق تخصصی عالی کارکرده است.
لینک کوتاه:
http://www.setaresobh.ir/fa/main/detail/99561/