فتح اله امی- استاد دانشگاه
افزایش ارزش پول ملی چشمگیر و تاریخی است که روز بعد از مذاکرات شنبه ایران و آمریکا در عمان در تاریخ اقتصاد ایران بی نظیر و نشاندهنده تاثیر سیاست در اقتصاد است.
آمریکا هر تصمیمی می گیرد بر مبنای مطالعات دقیق پژوهشگاه ها و مراکز مطالعاتی ذیربط است و به عبارت دیگر هر کاری انجام میدهد تصمیمی «درست» است و «غلط» نیست، بنابراین اینکه میگویند کاری درباره ایران نمیتواند بکند درست نیست.
تاثیر تحریم ها بر افزایش قیمت دلار و طلا و کاهش ارزش پول ملی که موجب افزایش تورم و فقر در کشور شد نشاندهنده این است که قطعنامه ها کاغذ پاره نبود بلکه موجب رکود اقتصادی شد .
تاثیر مفید جلسه اول مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا بر اقتصاد کشور آشکار است. این برداشت که آمریکا کاری انجام نمی دهد برداشت درستی نیست، زیرا تصمیمات در آن کشور برمبنای کارشناسی صحیح و درست است، ولی درک آن برای کاسبان تحریم ساده نیست و آن را کاغذ پاره میدانند.
امید است هیات مذاکرات این فرصت تاریخی را غنیمت دانسته و شرایط توافق و همکاری دو جانبه ایران و امریکا را مهیا کند تا شعار وفاق ملی رییس جمهور به وفاق بین الملی تبدیل شود. اینگونه تصمیم رییس جمهور برای همکاری با کشورهای همسایه و جهان تحقق مییابد.
بدیهی است هر نوع توافق بین ایران و آمریکا به ضرر اسراییل است که پیشنهاد مدل لیبی را برای ایران در مذاکرات به ترامپ داده بود یعنی بمباران مراکز هسته ای ایران و در مرحله دوم بمباران مراکز اقتصادی و نفتی و نیروگاهها و در مرحله سوم ترور !باید هوشیار بود که این سناریوها عملی نشود.
تجربه ژاپن بعد از بمباران اتمی هیروشیما و ترک مخاصمه با کشورهای همسایه و جهان موجب شد این کشور به شکوفایی اقتصادی در سطح بین الملل دست یابد بهگونه ای که امروز اول کشور طلبکار در دنیاست!
تاریخ معاصر نشان می دهد اگر قرارداد ترکمانچای منعقد نشده بود قطعا ایران تجزیه و به چند کشور کوچک تبدیل می شد.درایت فراهانی صدر اعظم موجب نجات ایران شد، همانگونه که قوام و مصدق هم در مقاطع دیگر تاریخ فرصت سوزی نکردند و ایران را از اشغال و تجزیه نجات دادند.
خردورزی در این پیچ تاریخی موجب شکوفایی اقتصاد و استعدادهای ایران خواهد شد و بهقول فردوسی پاکزاد دریغ است ایران که ویران شود .