شناسایی «آبله میمون» در آمریکا، انگلیس، کانادا و فرانسه
چندین مورد از ابتلای انسانی به بیماری نادر و گاهی وخیم «آبله میمونی» در روزهای اخیر در چند کشور اروپایی و آمریکای شمالی گزارش شده و نگرانیهای را برانگیخته است. روز گذشته فرانسه اعلام کرد که اولین مورد مشکوک به آبله میمون در این کشور شناسایی شده است.
با افزایش سرعت شیوع بیماری آبله میمون در سراسر جهان تاکنون کشورهایی مانند آمریکا، انگلیس، کانادا شناسایی مواردی از این بیماری را تائید کردهاند. آبله میمونی از این لحاظ به این نام خوانده شده است که برای نخستین بار در سال ۱۹۵۸ در میان میمونهایی که برای پژوهش نگهداشته میشدند، شناسایی شد و تنها بیش از یک دهه بعد بود که نخستین مورد انسانی آن در کشور آفریقایی جمهوری دموکراتیک کنگو کشف شد.
آبله میمون شبیه به آبله انسانی است. این بیماری در بسیاری از مناطق جهان سالها است که ریشهکن شده و نمونه تازهای از آن گزارش نشده است؛ بااینحال طی سالهای اخیر بهویژه پس از همهگیری ویروس کرونا، نگرانی از شیوع این ویروس بیشتر شده است. پژوهشهای آزمایشگاهی نشان میدهد که ویروس آبله میمون، علاوه بر انسانها میتواند موشها و خرگوشها را نیز مبتلا کند. علائم اولیه آبله میمون شامل تب، سردرد، درد عضلات، کمردرد، تورم غدد لنفاوی، لرز و خستگی است. التهابات پوستی نیز ممکن است ایجاد شود که معمولاً روی صورت قبل از انتشار به سایر قسمتهای بدن شروع میشود. درنهایت یک دلمه تشکیل میدهد و میافتد.
عفونتهای آبله میمونی معمولاً برای دو تا چهار هفته طول میکشند و با علائمی شبیه آنفلوانزا و تورم غدد لنفاوی شروع میشوند. درنهایت تاولهای پر از مایع یا «آبله» ها در سراسر پوست انتشار پیدا میکنند. این بیماری میتواند از طریق تماس با حیوانات، انسانهای دارای عفونت و مواد مورداستفاده افراد دارای عفونت به انسانهای دیگر منتقل شود.
آبله میمونی میتواند مرگبار باشد، اما دو سویه عمده ویروس میتوانند خطرات متفاوتی ایجاد کنند. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، حدود یک نفر از هر ۱۰ نفری که در دچار عفونت با سویه «حوضچه کنگو» میشوند، میمیرد، درحالیکه کشندگی سویه «آفریقای غربی» این ویروس فقط حدود یک مورد در هر ۱۰۰ مورد عفونت است. پرسش این است که آیا پاندمی دیگری در راه است؟ دراینارتباط کارشناسان تأکید میکنند که آبله میمونی با کروناویروسی که جهان را زانو درآورد، متفاوت است. آبله میمونی بیماری کاملاً مرئی ایجاد میکند، بنابراین ردیابی افراد در تماس با فرد آلوده و ایزوله کردن آنها آسانتر است.