لوگو
1404 سه‌شنبه 10 تير
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • سخن‌گاه
  • اقتصاد
  • شهروند
  • بین الملل
  • فرهنگ و هنر
  • سلامت
  • علم و فناوری
  • ورزش
  • خواندنی‌ها
  • آرشیو روزنامه
1401/07/10 - شماره 1891
نسخه چاپی

تأثیر گیاهخواری بر سلامت و محیط‌زیست

هر ساله در تاریخ یک اکتبر «روز جهانی گیاه‌خواری» گرامی داشته می‌شود. به گزارش ایسنا، این روز جهانی به‌منظور آگاه‌سازی عمومی در مورد مزایای گیاهخواری مانند کاهش خطرات بیماری‌های قلبی و سایر عوارض سلامتی، گرامی داشته می‌شود.
گیاهخواری همچنین منجر به حفاظت از حیوانات شده و نقش چشمگیری در کاهش خطر انقراض آن‌ها نیز دارد. در همین حال گیاهخواری، روند تولید گازهای گلخانه‌ای را که مسئول تسریع گرمایش جهانی هستند، کاهش می‌دهد.
روز جهانی گیاهخواری در سال ۱۹۷۷ میلادی توسط انجمن گیاهخواران آمریکای شمالی (NAVS) به‌منظور برجسته کردن فواید گیاهخواری ازجمله نجات جان حیوانات، تعیین و به دنبال آن نیز در سال ۱۹۷۸ میلادی از سوی اتحادیه بین‌المللی گیاهخواران تأیید شد. از آن زمان تاکنون هر ساله در تاریخ اول اکتبر، این مناسبت جهانی گرامی داشته می‌شود.
هدف اصلی از گرامیداشت این روز جهانی ایجاد آگاهی در مورد مزایای متعدد گیاهخواری و ایجاد شبکه‌های حمایتی برای گیاهخواران در سراسر جهان است. با کاهش مصرف گوشت می‌توان اثرات مضر آن بر محیط‌زیست را نیز کاهش داد. علاوه بر این، گیاهخواری خطر ابتلا به عفونت، آنفلوانزای پرندگان و بیماری‌های منتقله از طریق ماهی را از بین می‌برد. چندین مطالعه نشان داده‌اند که رژیم گیاهخواری به حفظ سلامت قلب کمک می‌کند و خطر ابتلا به دیابت را نیز کاهش می‌دهد.

مهم‌ترین عوامل ابتلا به سرطان
تمامی سرطان‌ها نتیجه‌ پیدایش نقص یا جهش ژنتیکی در سیستم دی‌ان‌ی سلولی هستند. سلول‌های سرطانی رشد می‌کنند و با تشکیل تومور همچون ارتشی مخرب بدن فرد مبتلا را از پا درمی‌آورند. بعضی سرطان‌ها عامل ژنتیکی دارند و ازاین‌رو از کنترل ما خارج‌اند. بااین‌حال بسیاری دیگر از سرطان‌ها از عوامل محیطی، نوع تغذیه یا مصرف برخی مواد خاص نشئت می‌گیرند.
نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که سیگار و افزایش سن دو عامل مهم افزایش خطر ابتلا به سرطان هستند. محققان می‌گویند پزشکان باید به چربی اضافی بدن، سابقه خانوادگی و چندین عامل دیگر توجه کنند تا به بیماران کمک نمایند تصمیم بگیرند که آیا به غربالگری و مداخلات پیشگیرانه اضافی نیاز دارند یا خیر.
دکتر «آلپا پاتل»، سرپرست تیم مطالعه و معاون ارشد علوم جمعیت در انجمن سرطان آمریکا، گفت: «یافته‌های ما دلگرم‌کننده هستند، زیرا در حال کار برای تعریف زیرگروه‌هایی در جمعیت عمومی هستیم که می‌توانند از غربالگری و پیشگیری سرطان پیشرفته بهره ببرند.» برای شناسایی فاکتورهای مرتبط با بیش از ۲ درصد ریسک ابتلا به سرطان در طول پنج سال، محققان دو مطالعه را تجزیه‌وتحلیل کردند که شامل حدود ۴۳۰ هزار شرکت‌کننده بدون سابقه شخصی سرطان بود. آن‌ها تا پنج سال تحت نظر بودند. در طول این مدت بیش از ۱۵ هزار نفر مبتلابه سرطان تشخیص داده شدند. خطر نسبی سرطان برای سیگاری‌های فعلی در مقایسه با افرادی که هرگز سیگار نمی‌کشیدند، قوی‌تر بود. در طی پنج سال، خطر مطلق تقریباً برای همه افراد بالای ۵۰ سال و برخی از افراد جوان‌تر به ۲ درصد رسید. این افراد شامل سیگاری‌های فعلی یا سابق زیر ۵۰ سال و غیر سیگاری‌های طولانی‌مدت بودند که اضافه‌وزن داشتند یا والدین، خواهر و برادر یا فرزندشان سابقه سرطان داشتند.  در مردان، مصرف الکل، سابقه خانوادگی، مصرف گوشت قرمز و کم‌تحرکی نیز با خطر ابتلا به سرطان مرتبط بود. در زنان، افزایش خطر با BMI (شاخص توده بدنی)، دیابت نوع ۲، هیسترکتومی (برداشتن رحم) و بستن لوله‌ها، سابقه خانوادگی، فشار خون بالا و عدم فعالیت بدنی مرتبط بود. خطر مطلق پنج ساله در مردان ۲۹ درصد و در زنان ۲۵ درصد بود.

 

Facebook Twitter Linkedin Whatsapp Pinterest Email

دیدگاه شما

دیدگاه شما پس از بررسی منتشر خواهد شد. نظراتی که حاوی توهین یا الفاظ نامناسب باشند، حذف می‌شوند.

تیتر خبرهای این صفحه

  • رابطه مصرف قهوه و افزایش طول عمر
  • خبر کوتاه
  • خبر کوتاه
  • ربات انسان نمای تسلا در راه است
  • تأثیر گیاهخواری بر سلامت و محیط‌زیست
لوگو
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • همکاری با ما
  • تعرفه آگهی
  • نمایندگی‌ها
  • شناسنامه
  • مرامنامه
  • آرشیو
  • RSS

1401© :: کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به روزنامه ستاره صبح بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلا مانع است.