تورم افزایشی
مرکز آمار ایران در نخستین گزارش سال 1404، نرخ تورم ماهانه فروردین را 3.9 درصد گزارش کرد که این رقم افزایش 0.7 واحد درصدی نسبت به ماه قبل از آن نشان میدهد. تورم نقطهبهنقطه در فروردین با 1.8 واحد درصد افزایش به 38.9 درصد رسیده است. تورم سالانه نیز با افزایش 0.7 درصد 33.2 درصد بوده است.
تورم مواد غذایی در صدر
جدیدترین گزارش مرکز آمار از شاخص قیمت مصرفکننده نشان میدهد که تورم مواد غذایی در محاسبات ماهانه روند صعودی به خود گرفته و از 4.1 درصد تورم ماهانه گذشت! در این میان میوه و خشکبار با تورم ماهانه 11.7 درصد رکورددار گرانی در سبد غذایی خانوار است. طبق گزارش رسمی مرکز آمار، رتبه دوم تورم ماهانه به گروه نوشابههای غیرالکلی شامل چای، قهوه، کاکائو، نوشابه و آبمیوه اختصاص دارد که در فروردین با تورم ماهانه ۵ درصد روبهرو شدند.
تورم نقطهبهنقطه
از منظر تورم نقطهبهنقطه نسبت به فروردین سال قبل، سبزیها و حبوبات با ۸۹.۱ درصد تورم در صدر گرانی گروههای خوراکی قرارگرفتهاند. میوه و خشکبار با تورم نقطهبهنقطه 65 درصد در رتبه دوم تورم نقطهای قرار دارند. غلامرضا خدامی، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آجیل و خشکبار تهران به ایرنا گفت: یکی از مهمترین عوامل جهش قیمت، افزایش نرخ ارز و صادرات بیرویه خشکبار توسط برخی شرکتها، تأکید میکند این مسائل عرضه داخلی را کاهش و در وضعیت کمبود قرار داده است. پس از میوه و خشکبار، نوشیدنیها و نوشابههای غیرالکلی با تورم 52.6 درصد در مرتبه سوم گرانی مواد غذایی قرار دارند. یکی از دلایل تورم نوشابه، افزایش نرخ ارز در فروردین است. بسیاری از مواد اولیه برای تولید نوشابه از خارج کشور وارد میشود. درنتیجه عدم ثبات نرخ ارزبر قیمت نوشابه تأثیر منفی گذاشته است.
بالاترین نرخ تورم مواد غذایی سالانه
در مقایسه تورم سالانه، یعنی تورم دوازدهماهه منتهی به فروردین ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل، همچنان سبزیها و حبوبات با ۵۹ درصد در صدر قرار دارند. پس از سبزیها و حبوبات میوه و خشکبار با ۳۷.۲ درصد و نوشابههای غیرالکلی با ۳۳.۸ درصد نیز در رتبههای دوم و سوم قرار میگیرند.
کمترین و بیشترین تورم در استانها
مرکز آمار در نخستین گزارش خود درباره شاخص قیمت مصرفکننده در سال 1404، نرخ تورم سالانه فروردین را نسبت به ماه قبل از آن (اسفند 1403) افزایشی اعلام کرد. در این میان، سیستان و بلوچستان و کرمانشاه کمترین نرخ تورم سالانه دارند و در مقابل، سمنان و آذربایجان غربی بیشترین درصد رشد قیمتها را تجربه کردهاند.