معاون فنی گمرک هشدار داد
۴۰ میلیون دلار کالا در معرض فساد و متروکه شدن
اشاره: تغییر سیاستهای ارزی و محدودیتها از سال 97 باعث شده تا ورود بخشی از کالاها به کشور ممنوع شود، این در حالی بود که پیش از اعلام این سیاست بخش زیادی از این کالاها ثبت سفارش و به گمرک و بندرها آمده بود. در کنار کالاهای گروه ۲۷ که اولویت ارزی غیرفعال دارند، کالاهای گروه ۴ ممنوعه بوده و امکان واردات یا ترخیص آنها وجود ندارد، در گروه ۴ حدود ۸۰ میلیون دلار کالا قبل از ممنوعیت وارد گمرک شده بود که ترخیص آن متوقف شد. بخشی از کالاهای این گروه ترخیص ولی بخش زیادی گمرک باقی ماند که در بین آنها نیز کالاهای فاسدشدنی وجود داشت. اکنون برای ترخیص کالا باید سه نهاد گمرک، بانک مرکزی و وزارت صمت کد آزادسازی کالا را صادر کنند ولی بعضاً آنقدر این عملیات به تعویق میافتد که کالاها یا فاسد میشوند و یا نرخ آنها در بازار آزاد آنقدر زیاد میشود که واردکردن کالا بعد از چند ماه بهصرفه نیست و درنهایت کالا دپو شده و مصادره میشود. در این میان واردکنندگان کالا ضرر میکنند. در این ارتباط معاون فنی گمرک ایران از قرار گرفتن ۴۰ میلیون دلار کالاهای گروه ۲۷ در معرض فساد یا متروکه شدن خبر داد گفت: سیاستها و تصمیمات اخذشده در مورد ممنوعیت واردات برخی کالاها نهتنها مانع از خروج ارز نشده بلکه با ورود کالا از کانال قاچاق، موجب محرومیت دولت از اخذ حقوق عوارض شده است.
مهرداد جمال ارونقی-معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران- در گفتوگو با ایسنا با اعلام اینکه در حال حاضر حدود ۴۰ میلیون دلار کالای گروه ۲۷ با اولویت ارزی غیرفعال با حدود ۴۰۰ اظهارنامه وارداتی در گمرک وجود دارد، گفت: با توجه به اینکه این کالاها به گمرک اظهارشده و اغلب تشریفات گمرکی مربوط به آنها انجام و تمامی مجوزهای قانونی اخذ و ارائهشده، آماده ترخیص هستند، ولی ازآنجاییکه دارای اولویت ارزی غیرفعالاند کد رهگیری(ساتا) از سوی بانک برای تائید منشأ ارز آنها صادر نشده و امکان ترخیص قطعی پیدا نکردهاند.
متروکه شدن و ضبط کالا به نفع دولت
وی افزود: این حجم از کالا در آستانه فاسدشدن قرار دارند و با توجه به زمان طی شده از اظهار و عدم تعیین تکلیف، طبق قانون امور گمرکی و مصوبات ابلاغی، باید متروکه اعلام شوند که با این اقدام از سوی گمرک و اعلام به سازمان اموال تملیکی، نسبت به انجام تشریفات مزایده یا فروش آنها اقدام میشود. باید توجه داشت اگر در هنگام تنظیم اظهارنامه متروکه این کالاها، عنوان ممنوعه به آنها اطلاق شود، به صاحبان کالا فرصتی جهت مرجوع کردن کالا داده میشود و در صورت عدم اعاده کالا به خارج از کشور به ضبط قطعی دولت درمیآیند.
وزارت صمت و بانک چرا کد
ساتا صادر نمیکنند؟
معاون فنی گمرک ایران گفت: یکی از شروط ترخیص این کالاها موجود بودن آنها در گمرک است که گمرک مکلف شد تا آن را احراز و به وزارت صمت اعلام کند. در این راستا لیست اقلام و اظهارنامهها توسط گمرک ایران و گمرکات اجرایی در حداقل زمان ممکن احصاء و در اختیار وزارت صمت قرار گرفت. به گفته وی باید وزارت صمت لیست خود را به بانک مرکزی ارائه میکرد تا برای آن کد رهگیری صادر شود، ولی تاکنون اغلب صاحبان کالاها کد رهگیری بانک را به گمرک ارائه نکرده و صرفاً پیگیر ترخیص کالا بدون کد رهگیری بانک هستند که در این حالت امکان ترخیص کالا برای گمرک وجود ندارد، بنابراین باید وزارت صمت و بانک مرکزی در مورد عدم صدور کد ساتا پاسخگو باشند.
برخی تائید ارز شدند
تبعیض در ترخیص کالاهای گروه ۲۷ موضوع دیگری است که معاون فنی گمرک به آن اشاره داشت و اعلام کرد که با وجود غیرفعال بودن اولویت ارزی این گروه، گمرک گاهی با اظهارنامههایی مواجه میشود که کد رهگیری بانک برای آنها صادر و قابلیت ترخیص پیدا میکنند، درحالیکه اگر قرار است طبق مقررات اقدام شود باید این رویه برای تمامی واردکنندگان رعایت شود نه اینکه رفتارهای دوگانه و تبعیضآمیز صورت بگیرد.
ورود قاچاق و محرومیت دولت
از حقوق ورودی
وی به جریان فروش کالاهای ممنوعه در سطح شهر اشاره کرد و گفت: با وجود ممنوعیتهای لحاظ شده در مورد برخی اقلام ازجمله گروه ۲۷ و یا گروه ۴ که ممنوعه است، شاهد آن هستیم که اغلب این کالاها ازجمله لوازم خانگی و امثال آن بهوفور در ویترین فروشگاههای شهر و بازار با حجم تجاری دیده میشود، درحالیکه امکان ورود این حجم کالای تجاری ممنوعه از مبادی رسمی و گمرک وجود ندارد؛ بنابراین یک بررسی ساده منشأ و نحوه ورود این اقلام ممنوعه را به داخل کشور نشان خواهد داد.
جلوی خروج ارز گرفته نشد
ارونقی یادآور شد: با توجه به اینکه این قبیل کالاها در زمان ممنوعیتها از مبادی رسمی وارد نشدهاند، وجود قابلتوجه آنها در فروشگاهها نشان میدهد بهنوعی از کانال قاچاق واردشدهاند، این وضعیت نشانگر این است که تصمیمات اتخاذشده در خصوص ممنوعیت برخی از کالاها، نهتنها مانع از خروج ارز و ورود کالاهای مذکور نشده بلکه فقط دولت را از دریافت حقوق ورودی آنها محروم کرده است.
ارز نمیخواهیم، کالایمان
را ترخیص کنید
معاون فنی گمرک در ادامه بابیان اینکه برخی اعلام میکنند این کالاهای ممنوعه توسط عدهای متخلف واردشده تا با رسوب آنها در بندرها و گمرکات کشور دولت تحت فشار مجبور به آزادسازی این اقلام شود تصریح کرد: این در حالی است که بررسیها نشان میدهد این موضوع ارتباطی به یکدیگر ندارد، بلکه زمانی که یک مرجع رسمی مجوز ورود کالا را صادر میکند و متعاقب آن صاحبان کالا مجوزهای قانونی لازم برای ترخیص آن کالا را اخذ و ارائه میکنند، طبیعتاً باید شرایط ترخیص این اقلام نیز فراهم شود. روزی نیست که صاحبان این کالاهای در معرض فساد به گمرک مراجعه نکرده و اعلام نکنند که «ارز برای کالا از دستگاه بانکی نمیخواهیم، اجازه بدهید کالاهایمان را ترخیص کنیم.» با توجه به مهلت ماندگاری این کالاها در بندرها و گمرکات، بهطور حتم ارز این اقلام نیز قبلاً از طریق صرافی و... جابجا شده تا جایی که صاحبان کالا ارزی از دستگاه بانکی مطالبه نمیکنند. به گزارش ایسنا، گروه کالایی ۲۷ گروهی با اولویت ارزی غیرفعال است. این کالاها عبارتاند از لوازم آرایشی و بهداشتی، لوازمالتحریر، دستگاه تهویه هوا، کیسه پالایه صنعتی، پارچه روبلی، ماشینآلات راهسازی، وسایل ورزشی، وسایل جانبی لوازم خانگی، تجهیزات و لباس ایمنی، میوه موز و کمپوت آناناس و برخی اقلام دیگر که اکنون در گمرک ماندهاند.
لینک کوتاه:
http://www.setaresobh.ir/fa/main/detail/70804/