دو سال از حادثه هواپیمایی اوکراین گذشت
اشاره: سانحه انهدام پرواز ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین در بامداد چهارشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۸ در ساعت ۶: ۱۹ دقیقه صبح رخ داد و همه را در شوک فروبرد. علت اصلی این حادثه پس از ۳ روز گمانهزنی و اخبار ضد و نقیض در ۲۱ دیماه با صدور بیانیهای از سوی ستاد کل نیروهای مسلح «هدف قرار گرفتن این هواپیمای مسافربری خطای انسانی» اعلام شد. در آن روز سردار امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران، مقابل دوربین قرار گرفت و گفت: «گردن ما از مو باریکتر است»، او همه مسئولیتهای این رخداد را پذیرفت. دیروز ۲ سال از این اتفاق هولناک که 176 قربانی داشت گذشت. خانوادههای بازماندگان این پرواز خواهان پاسخ روشن و صریح چگونگی این اتفاق هستند. روز گذشته تعدادی از خانوادههای قربانیان در محل حادثه حضور پیدا کردند و یاد و خاطره عزیزانشان را گرامی داشتند و گفتند ما غرامت نمیخواهیم اما رسیدگی عادلانه به پرونده را میخواهیم. در ادامه روایت محسن اسدی لاری پدر محمدحسین و زینب از کشتهشدگان پرواز ۷۵۷ اوکراین را درباره روز وقوع حادثه و روند رسیدگی به پرونده به نقل از ایلنا میخوانید.
محسن اسدی لاری پدر محمدحسین و زینب از کشتهشدگان پرواز ۷۵۷ اوکراین در گفتوگو با ایلنا گفت: این حادثه از روز ترور شهید سلیمانی آغاز شد یعنی روز ۱۳ دیماه. همه ما و اکثریت قابلتوجهی از مردم ایران تحت تأثیر این اتفاق قرار گرفتند. طبیعتاً در خانواده ما محمدحسین و زینب هم تحت تأثیر این ماجرا قرار داشتند به خصوص محمدحسین که در زمینه سیاست و حوزه سیاست بینالملل فرد قابلی بود و میدانست که چنین اتفاقی عواقب قابلتوجهی خواهد داشت. او درباره روز حادثه گفت: حدود ساعت یک ربع به سه بعد از عوارضی بودیم که زینب در توییتر دید که حملات موشکی ما به عین الاسد انجامشده است و آنجا بود که زینب و محمدحسین نگران شدند. بچهها میدانستند که ممکن است آمریکا هم عملیات متقابلی انجام دهد، زینب و محمدحسین نگران وضعیت خانواده و مردم ایران بودند. در طول راه سر این مسئله بحث شد و آنها میگفتند ترامپ دیوانه است و ممکن است اتفاق بدی بیفتد. قرار بود محمدحسین دو ماه بعد یعنی در فروردین ۹۹ مراسم عقد و ازدواجش را با یکی از عزیزان برگزار کند. پدر دو نفر از کشتهشدگان پرواز اوکراینی گفت: بعد از خداحافظی، من با بچهها در تماس بودم حدود ساعت سه و نیم تا چهار بچهها هنوز مشغول انجام کارهای داخل فرودگاه بودند بچهها در تماسهای خود دائماً ابراز نگرانی میکردند و از التهاب داخل فرودگاه برایم توضیح میدادند. اسدی لاری عنوان کرد: ساعت پنج و ربع پرواز بود. اما متوجه شدیم که پرواز تأخیر دارد تا اینکه ساعت ۶ و ۹ دقیقه محمدحسین آخرین پیامش را داد و به مادرش گفت که ما نماز صبح را هم خواندیم والان آماده رفتن به سمت باند فرودگاه هستیم و التماس دعا کرده بود این آخرین پیام محمدحسین بود. نهایتاً ساعت ۶ و ۱۲ دقیقه هواپیما پرواز کرده بود و ۴ دقیقه بعدازآن موشکها اصابت کرده بود.
بیش از ۱۰۰ خانواده شکایت کردند
اسدی لاری درباره رسیدگی به پرونده دو سال بعد از وقوع حادثه یادآور شد: بیش از ۱۰۰ خانواده شکایت کردند. یکی از قطورترین شکایتها نیز شکایت ما بود که بیش از ۱۰ صفحه دارد. اما به بخشی از موارد مورد شکایت ما و برخی اشخاص مورد شکایت ما رسیدگی نشد در صورتی که خود سردار حاجیزاده مسئولیت این فاجعه را برعهدهگرفته بود، اما با اصرار خانوادهها حدود ۳ ماه پیش تفهیم اتهام شد، بعدازآن منع تعقیب برای او صادر شد. عزیزان ما در این ماجرا مظلومترین افراد بودند، در طول تاریخ این حادثه با این جزئیات سابقه نداشته است. وی ادامه داد: پروندهای که خود دادگاه به آن رسیدگی میکند حدود ۸ جلد است این پرونده توسط خود بازپرس و دادسرا تهیهشده است البته در این پرونده به بسیاری از مسائل پرداخته نشده است ازجمله اینکه ما شنیدهایم در مورد شلیک موشک به عین الاسد که این فاجعه نیز در پی آمادگیهای بعدازآن رخ داد، مخالفتهایی وجود داشته است، اینکه برخی مقامات نسبت به این مسئله مخالفت داشتند و برخی اصرار بر این کار داشتند، اتفاقی که منجر به این شد که جان ۱۷۶ نفر بعلاوه یک جنین گرفته شود وگرنه آن طور که ما میدانیم این شلیک جان یک آمریکایی را هم نگرفته است چراکه در این محل کسی نبوده و این مکان قبلاً تخلیهشده بود. اقداماتی که در گروه طراحی و دستور و اجرای این شلیک وجود داشته در پرونده نیامده اتفاقات بعدازآن هم ازجمله پاکسازی صحنه و غارت اموال مسافران و تخریب و نگهداری برخی متعلقات آنها از مواردی است که باید در این پرونده میآمد. وی افزود: کتمان این فاجعه بزرگ طی سه روز و اینکه چه کسانی در این کتمان نقش داشتند و گزارشهای دروغ بعدی را باید این پرونده اضافه میکردند که متأسفانه در آن وجود نداشت که ما بیشترشان را مشاهده کردیم البته به صورت غیرمستقیم، موضوع این بود که دسترسی برای وکلا ایجاد نمیکردند البته فقط برای یکی، دوتا از وکلا که بعداً بقیه وکلا هم متوجه شدند.
توضیحات بازپرس برای ما قابلقبول نبود
اسدی لاری ادامه داد: هنگامیکه دادگاه برگزار شد، قبلش جلسهای با رئیس محترم دادگاه داشتم و یکسری مسائل را آنجا عنوان کردم. جلسه اول در سیام آبان ماه برگزار شد و در جلسه خصوصی که بعدش رئیس محترم دادگاه با وکلای پرونده داشتند ۱۰ موضوع در آنجا عنوان شد که همه را رئیس محترم دادگاه پذیرفتند.
وی ادامه داد: جلسه دوم دادگاه هفتم آذرماه بود، تا آن زمان هم گزارش در اختیار خانوادهها قرار نگرفت. در جلسه دوم رئیس محترم دادگاه گفتند که گزارش کارشناسی در اختیار وکلا و خانوادهها قرار بگیرد اما این اتفاق نهتنها همان لحظه نیفتاد، بلکه فردا، پسفردا و در روزهای آتی هم که پیگیری کردیم اتفاق نیفتاد. خودم بهشخصه و مابقی خانوادهها هم مطمئن هستم که این موضوع را پیگیری کردند، وکلا هم به دنبال این موضوع بودند اما گزارش در اختیار آنان قرار نگرفت و اخیراً هم متوجه شدیم که بازپرسی پرونده را به دادگاه ارجاع داده است و منتظر تصمیم دادگاه هستند. اسدی لاری ادامه داد: البته بنده با بازپرس محترم به صورت مفصل صحبت کردم ایشان هم توضیحات مشابهی دارند که قابلقبول برای ما نبود، زیرا ما همه گزارش کارشناسی را میخواهیم و خلاصه گزارش را نمیخواهیم. به هر حال خود مقامات قضایی به صرافت افتادند با توجه به اشکالاتی که گرفتهشده این گزارش نمیتواند گزارش کارشناسی باشد و میخواهند اسمش را به گزارش تخصصی تغییر دهند چراکه گزارش کارشناسی باید از طرف کارشناسان معتمد دو طرف نوشته شود و یکطرف نمیتواند آن را بنویسد گزارش کارشناسی که در حال حاضر وجود دارد از سوی کارشناس یکطرف نوشتهشده است گزارش سازمان هوانوردی هم ناقص است.
وی گفت: بحث دیگر گزارش «تور آم ۱» است، که در این قضیه متخصصترین فرد که آقای «خ» که متهم ردیف اول است در دادگاه ما تا حدوی نیمرخ و پشت سر ایشان را مشاهده کردیم گفته میشود وی متخصصترین فرد نهتنها در ایران بلکه در منطقه است در خصوص هدایت تور آم ۱ است. آقای «خ» اپراتور نیست بلکه فرمانده گردان و متخصصترین فرد در تور آم ۱ است، اما عملاً نمیتواند گزارش کارشناسی در این قضیه دهند و حتی مواردی وجود دارد ما اطلاع نداریم. وی تأکید کرد: گزارش تخصصی یا کارشناسی در اختیار وکلا قرار نگرفته است و دستور است که در اختیار قرار ندهند در صورتی که انجام این کار حداقل کاری است که آقای رئیسی میتواند انجام دهد. ایشان جمعهشب در قم بین خانوادهها قول دادند که امکانات برای رسیدگی به خونهای این مظلومان بیگناه در اختیار قرار بگیرد؛ البته آن زمان آقای رئیسی رئیس قوه قضائیه بودند. اسدی لاری درباره دریافت غرامت از سوی خانواده بازماندگان هواپیمای اوکراینی عنوان کرد: بههیچعنوان نهتنها در اینجا بلکه در هیچ جای دیگر غرامت را نخواهیم پذیرفت این در شأن بچهها نیست. بسیاری از خانواده بازماندگان هم به همین ترتیب به موضوع نگاه میکنند که شان و شئونشان بالاتر از غرامتی است که میگویند. من شخصاً فقط و فقط به دنبال شفافیت، روشن شدن موضوع، پیگیرت واقعی و محاکمه طراحان، آمران و عاملان این ظلم هستم. وی تأکید کرد: البته بههیچعنوان این مطلب در بین خانوادهها تابو نیست و هرکسی هم بر حسب مسائل خودش این موضوع را پیگیری میکند، ولی واقعیت این است که هیچکس را نهتنها تشویق نمیکنیم به این روش جلو برود بلکه سعی کردیم روشنشان کنیم خون مظلومان و عزیزان که هر کدام برای خودشان افراد مؤثری بودند با طرح غرامت بسیار فاصله دارد.
لینک کوتاه:
http://www.setaresobh.ir/fa/main/detail/84083/