سید جلال ساداتیان سفیر پیشین ایران در انگلیس در گفتگو با ستاره صبح:
فضای بین المللی علیه ایران در حال شکل گیری است/اگر پارلمان اروپا بخواهد روابط خود را با ایران قطع کند شورای وزیران هم باید این مصوبه را تایید کند
ستاره صبح/پیام فیض:روبرتا متسولا، رئيس پارلمان اروپا میگوید تا اطلاع ثانوی ارتباطات و گفتگوهای مستقیم میان این نهاد اروپایی و جمهوری اسلامی ایران قطع میشود. او ضمن استقبال از اعمال تحریمها علیه جمهوری اسلامی تاکید کرد که نمایندگان پارلمان در همین راستا تصمیم گرفتند تا اطلاع ثانوی هیچ تماس مستقیمی میان پارلمان اروپا و همتایان رسمی در ایران برقرار نکنند.این اظهارات در حالی مطرح می شود که برخی کشورها مانند آلمان،کانادا و آمریکا تحریم هایی را علیه چندین فرد و نهاد ایرانی وضع کرده اند.در ارتباط با این موضوع ستاره صبح گفتگویی با سید جلال ساداتیان سفیر پیشین ایران در انگلیس داشته که در ادامه می خوانید:
به نظر شما قطع ارتباط پارلمان اروپا با جمهوری اسلامی چه عواقبی را به لحاظ بین المللی می تواند داشته باشد؟
آنچه که پارلمان اروپا علیه ایران مطرح می کند در شرایط موجود بیش از آنکه حقوقی باشد به صورت سمبلیک و سیاسی است.زیرا اگر قرار باشد پارلمان اروپا اقدام عملی انجام دهد باید شورای وزیران هم به آن رای دهد.آنچه پارلمان اروپا تصویب می کند جنبه اجرایی ندارد.به طور مثال اگر پارلمان اروپا بخواهد روابط خود را با ایران قطع کند شورای وزیران هم باید این مصوبه را تایید کند.
ایران پیش از این اعلام کرده بود که برخی از اعضای پارلمان اروپا را تحریم کرده است.لذا به نظر می آید هر دو طرف در پی اقداماتی هستند که بیش از صحنه اجرا خوراک رسانه ها را تامین می کند.
رویکرد پارلمان اروپا و برخی کشورهای دیگر که ایران را تحریم کرده اند حقوقی است و سیاسی؟
قطع ارتباط پارلمان و صدور قطعنامه شورای حکام دو مسئله جداگانه است.اروپا سمبلیک و سیاسی کار خود را انجام داده اما آژانس معتقد است بر اساس مسائل فنی و حقوقی قطعنامه صادر کرده است.یعنی آژانس ادعا کرده شواهدی دال بر آثار آلودگی در برخی سایت ها دریافت کرده است و به همین دلیل لازم است که آن سایت ها را بازرسی کند و اقدامات پادمانی خود را انجام دهد.
شورای حکام به دنبال آن است که مسائل پادمانی را حل و فصل کند.گروسی گزارشی به شورای حکام داده و شورا قطعنامه ای را صادر کرده است که این ظاهر قضیه است.اما به نظر می رسد فضای بین المللی علیه ایران در حال تحول است.این روند در چند وقت اخیر قابل لمس است.
پیش از این اروپا با میانجیگری بین ایران و آمریکا تلاش کرد با احیای برجام انتقال انرژی به اروپا از طریق ایران را تسهیل کند،روابط ایران با روسیه کاهش یابد و همچنین از هسته ای شدن ایران به تعبیر آنها جلوگیری شود.
متاسفانه با موضوع پهپادهای ایرانی که به روسیه منتقل شده بودند امید به از سرگیری مذاکرات برجام تا حد زیادی از دست رفت.هرچند که ایران اعلام کرده که انتقال پهپادها به روسیه پیش از جنگ اوکراین صورت گرفته اما آنها معتقدند که علاوه بر پهپاد، موشک هایی از ایران به روسیه بعد از جنگ منتقل شده که ایران نیز به صراحت آن را تکذیب کرده است.
علاوه بر این موضوع، اتفاقات اخیر در کشور بهانه حقوق بشری کشورهای غربی را علیه ایران فعال کرد و باعث شد که بیش از پیش روند از سرگیری مذاکرات به حالت اغماء در بیاید.مواضع نخست وزیر کانادا و یا وزیر خارجه آلمان نشان می دهد فضا علیه ایران از جنبه حقوق بشری در حال تند شدن است.
با توجه به اینکه رئیس پارلمان اروپا اظهاراتی هم درباره حق زنان در افغانستان داشته است آیا می توان اینگونه اظهارات را امری مداخله جویان در کشورهایی مثل ایران یا افغانستان دانست؟
موضع ایران مشخص است.همواره هرکشوری راجع مسائل حقوق بشری ایران صحبت کرده است از طرف مقامات ایرانی نفی شده و متقابلا گفته شده که دولت های اروپایی ناقذ حقوق بشر هستند.بنابراین کشوری که خودش حقوق بشر را رعایت نمی کند نمی تواند به ایران در این باره نقد کند.
اما واقعیت این است که کشورهای مختلف دنیا درباره مسائل حقوق بشر در هر کشوری اظهار نظر می کنند.برخی کشورهایی هم که این حقوق را کمتر رعایت می کنند معمولا معترض می شوند.اما این نکته هم نباید از قلم بیفتد که در مواقعی شاهد برخورد یا استاندارد دو گانه غرب علیه کشورها بوده ایم.
به طور مثال در جریان جمال خاشقچی آمریکا در ابتدا عربستان را تحت فشار قرار داد اما چندی بعد به راحتی از کنار این مسئله عبور کردند.ترامپ و بایدن هر دو از کنار مسئله بن سلمان گذشتند.این یعنی مسائل حقوق بشر خیلی هم مبنای تصمیم گیری غرب علیه کشورها نیست.در حقیقت روابط بین کشورها به لحاظ سیاسی بر مواضع حقوق بشری آنها بسیار موثر است.اما به هر حال غرب همواره پرچم حقوق بشر را بلند می کند.سازمان ملل هم فعالیت های حقوق بشری را دنبال می کند به همین دلیل کشور های عضو سعی دارند به تقلید از آن این مواضع را اتخاذ کنند.
لینک کوتاه:
http://www.setaresobh.ir/fa/main/detail/94360/