واکنش بازار به مصوبه پارلمان اروپا
ستاره صبح - مصطفی فروغی: افزایش قیمت طلا و دلار از چند هفته قبل آغازشده و در روزهای گذشته پس از آنکه خبر احتمال وضع تحریمهای جدید علیه ایران توسط اتحادیه اروپا و قرار گرفتن نام سپاه در میان سازمانهای تروریستی از سوی پارلمان اروپا ادامه داشت. این اقدام ضد ایرانی باعث شد تا بازار دچار نوسان شود. مشاهدات میدانی نشان می دهد که قیمت دلار روز پنجشنبه به مرز 43 هزار تومان رسید،اما خوشبختانه روز جمعه قیمت به مرز 42 هزار تومان بازگشت. همچنین قیمت هرگرم طلای 18 عیار افزایش یافت و وارد کانال دو میلیون تومان شد. قیمت سکه تمام بهار آزادی هم از مرز 23 میلیون تومان گذشت. انتظار می رود دستگاه دیپلماسی به گونه ای رفتار کند که جلوی التهاب بازار را بگیرد.تجربه نشان داده که تنش های سیاسی بر قیمت دلار و سکه و به طبع آن بر دیگر کالاها اثر منفی می گذارد. گزارش پیشرو به این موضوع میپردازد.
بازدهی بازار در هفته آخر دیماه
به گزارش تجارت نیوز بازدهی بازارها در آخرین هفته دیماه ۱۴۰۱ در تمامی بازارها مثبت بود. بیشترین بازدهی این هفته در مرتبه نخست در بازار سکه و در مراحل بعد مربوط به طلا، بورس و دلار بود. احتمال کنار گذاشتن برجام روند بازارها را صعودی کرد.
قیمت دلار
قیمت دلار در هفته گذشته بازدهی 3.47 درصد داشت. بازدهی این بازار در هفته سوم دیماه 2.72 درصد بود. صرافی ملی روز پنجشنبه، ۲۲ دی، قیمت دلار را ۴۰ هزار و ۴۷۰ تومان اعلام کرد. این در حالی است که قیمت این اسکناس آمریکایی روز گذشته ۴۱ هزار و ۹۸۳ تومان شد.
قیمت طلا
طلا در هفته گذشته بازدهی 6.54 درصد داشت، بازدهی این بازار در هفته سوم دیماه 5.8 درصد بود و بیشترین بازدهی را در بازارهای مالی به خود اختصاص داده بود. قیمت طلا در روز پنجشنبه، ۲۲ دی ۱۴۰۱، یکمیلیون و ۹۰۸ هزار تومان بود. این در حالی است که هر گرم طلا در روز ۲۹ دی ۱۴۰۱، ۲ میلیون و ۳۳ هزار و ۵۰۰ تومان معامله شد. طلا در هفته چهارم دیماه ۱۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان نسبت به هفته ماقبل گرانتر شد.
قیمت سکه
بازدهی بازار سکه در هفته چهارم دی رشد 11.27 درصدی داشت و بیشترین بازدهی در بازارهای مالی را به خود اختصاص داد. این در حالی است که این بازار در هفته دوم دیماه، 10.47 درصد بازدهی منفی داشت.
سکه نسبت به هفته قبل ۲ میلیون و ۳۹۵ هزار تومان گران شد. قیمت سکه امامی روز ۲۲ دیماه ۲۱ میلیون و ۲۵۴ هزار تومان بود و ۲۹ دیماه با قیمت ۲۳ میلیون و ۶۴۹ هزار تومان در بازار معامله شد.
خیز دلار به کانال 43 هزار تومان
قیمت دلار در آخرین معامله نقدی روز گذشته به محدود ۴۳ هزار تومان سرک کشید اما پسازاینکه درخواست لغو برجام در نشست پارلمان اروپا رأی نیاورد، دلار فردایی در محدوده پایینتر از قیمت مذکور معامله شد. با این وجود قیمت سکه همچنان روند صعودی دارد و در کانال ۲۳ میلیون تومان قرارگرفته است. این در حالی است که قیمت اونس طلا تا ظهر روز جمعه در محدوده ۱۹۳۲ دلار معامله شد.
سکه گرمی ۵ میلیون تومان
در آخرین هفته دیماه قیمت سکه امامی روند صعودی داشت. طی این مدت این قطعه از سکه یکمیلیون و ۸۹۵ هزار تومان گران شد. قیمت سکه امامی با افزایش ۸۷۳ هزار تومان در روز گذشته با قیمت ۲۳ میلیون و ۳۶۴ هزار و ۹۰۰ تومان معامله شد.
سکه بهار نیز یک کانال پیشروی کرد و با افزایش نزدیک به ۵۰۰ هزارتومانی، به قیمت ۲۲ میلیون و ۱۹۷ هزار تومان رسید. نیمسکه ۳۰۰ هزار تومان گران شد و ۱۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان معامله شد و ربعسکه نیز با ۲۰۰ هزار تومان افزایش قیمت به نیمه کانال ۹ میلیون تومانی رسید.
سکه گرمی که یک ماه گذشته کمترین افزایش قیمت را در خانواده خود داشت با افزایش ۳۰۰ هزارتومانی قیمت، به کانال ۵ میلیون تومانی ورود کرد.
افزایش حباب سکه
حباب سکه نیز افزایش داشت و بیشترین سهم، متعلق به سکه امامی با بیش از یکمیلیون تومان افزایش بود. حباب سکه بهار هم ۶۳۰ هزار تومان گران شد. اما همچنان پرچمدار بیشترین مقدار حباب در قطعات سکه، متعلق به ربعسکه است. روز گذشته قیمت هر مثقال طلا با قیمت ۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان معامله شد و هر گرم طلای ۱۸ عیار در کانال ۲ میلیون تومان تثبیت و به قیمت ۲ میلیون و ۳۳ هزار و ۵۰۰ تومان معامله شد. طلای دست دوم هم دیروز به محدوده ۲ میلیون تومان رسید.
بازار؛ قربانی هیجانات منفی
بررسی بازار طلا و ارز نشان میدهد این دو بازار همواره در دورههایی تحت تأثیر هیجانات ناشی از خبرهای سیاسی قرارگرفته و جهش داشتهاند.
بهطورکلی اما به دلیل وضعیت اقتصادی کشور و بحرانهایی که طی دهههای اخیر از سر ایران گذشته است، این دو بازار همواره روندی صعودی را طی کرده و افزایشی بودهاند. با این حال مقایسه رشد این دو بازار در ایران با رشد قیمت طلا در بازار جهانی نشان میدهد اقتصاد ایران تا چه میزان قربانی هیجان است و معاملات در آن تحت تأثیر چشماندازهای تورمی و هیجانات منفی صورت میگیرد.
رشد قیمت سکه و دلار در 20 سال گذشته
یک بررسی نشان میدهد قیمت سکه از 70 هزار تومان در سال 1381 به بیش از 22 میلیون و 500 هزار تومان در سال جاری رسیده که حاکی از رشد 321 برابری است! البته باید اشاره داشت که بیش از نیمی از این رشد مربوط به یک سال اخیر و حرکت شارپی بازار طلا و سکه است؛ سال گذشته قیمت سکه حدود 11 میلیون تومان بود.
عصر ایران دراینباره نوشته است قیمت دلار از سال 1381 که 801 تومان بود، تا امروز حدود 53 برابر شده است. به عبارت دیگر رشد قیمت سکه حدود 6 برابر رشد دلار بوده است!
شاید گفته شود قیمت جهانی طلا هم بالا رفته است؛ حالآنکه در سال 1381 متوسط قیمت هر اونس طلا 314 دلار بوده است و امروز انس جهانی به حدود 1905 تا 1915 دلار رسیده که نشان میدهد انس جهانی طلا هم 6 برابر افزایش داشته است.
مقایسه رشد 6 برابری انس جهانی طلا در برابر ثبت بازدهی 53 برابری دلار و از آن شگفتانگیزتر افزایش 321 برابری قیمت سکه نشان میدهد این بازار تا چه میزان طی 20 سال گذشته داغ بوده است.
به ویژه اینکه بر اساس آنچه گفته شد، این بازار از یک سال گذشته بدین سو رشد 100 درصدی داشته است.
تأثیر فروش سکه در بورس
به گزارش تجارت نیوز؛ به نظر میرسید سیاست بازار ساز برای فروش ربعسکههای بورس کالا، به منظور مدیریت بازار باشد اما شرایط حراج بهگونهای پیش رفت که این گمان را برای فعالان بازار به وجود آورد که بازار ساز درصدد فروش به بالاترین قیمت و جبران کسری بودجه است. هرچند تحلیلگران بازار معتقدند، به هر میزانی که بانک مرکزی موفق به فروش سکه شود، سرمایه جذبشده نمیتواند کمکی به کسری بودجه دولت کند.
فروش۵۰ هزار ربعسکه
طی ۳ روز در طرح عرضه گواهی سپرده سکه طلای ربع بهار آزادی در بورس کالا، ۵۰ هزار ربعسکه به فروش رفت. این در حالی است که بانک مرکزی از عرضه ۵۰۰ هزار ربعسکه خبر داده بود. ربعسکههای دولتی مورد استقبال قرار نگرفت و معاملهگران ترجیح دادند در بازار آزاد معامله کنند.
به نظر میرسد اقدامات انتظامی بازار ساز طی ماههای گذشته در بازار دلار باعث شده، خریداران از خرید در بازارهای رسمی منصرف شوند تا از دردسر مالیات و قطع یارانه و بگیر و ببندهای دولتی مصون بمانند.
همچنین گفته میشود که معاملهگران بزرگ، نمیخواهند دولت را نسبت به حسابهای خود حساس کنند و به همین دلیل ترجیح میدهند خریدهای خود را از بازار غیررسمی و در فضایی با شفافیت کمتر انجام دهند.
لینک کوتاه:
http://www.setaresobh.ir/fa/main/detail/96316/