اوضاع در شبه جزیره هند به شدت بحرانی است. پاکستان مدعی شده که هند تا چند روز آتی به این کشور حمله خواهد کرد. از سوی دیگر، نخستوزیر هند ضمن تاکید بر عزم این کشور برای مبارزه علیه تروریسم، به نیروهای مسلح کشورش آزادی عملیات را در پاسخ به حمله تروریستی «پهلگام» داده است.
پاکستان هند را تهدید کرده که در صورت حمله ممکن است از تسلیحات اتمی خود استفاده کند. با این حال، نمیتوان از آغاز جنگ توسط هند مطمئن بود. تاریخ نشان داده در شرایط حساس، پاکستان ترجیح میدهد آغاز کننده جنگ باشد و از حالت پدافندی به حالت آفندی تغییر وضعیت دهد.
جنگ های پاکستان و هند/ حملات سرعتی اسلام آباد و دفاع دهلی
کافی است مروری بر تاریخ جنگ های هند و پاکستان داشته باشیم. جنگ نخست این دو کشور در سال 1947 به وقوع پیوست. در آن جنگ پاکستان از طریق نفوذ در کشمیر جنگ را آغاز کرد. اسلام آباد ابتدا قبایل مسلمان متحد مردم کشمیر را راهی مرزهای این منطقه کرد و بعد از مدتی، ارتش پاکستان را نیز به کمک قبایل مسلمان و شورشی های کشمیر فرستاد.
جنگ دوم هند و پاکستان در سال 1965 به وقوع پیوست. در این جنگ، پاکستان آغاز کننده جنگ بود. ارتش پاکستان گمان داشت هند در وضعیت سختی است و به همین دلیل، یک عملیات سریع نظامی ترتیب داد تا ارتش هند را غافلگیر کند. اسلام آباد قصد داشت با یک عملیات سرعتی جامو و کشمیر را به تصرف خود درآورد و هند را تسلیم کند. با این حال، نقشه پاکستان با اشتباهات محاسباتی مواجه شد و اسلام آباد نتوانست در جنگ سال 65 پیروز شود.
جنگ سوم پاکستان و هند نیز توسط پاکستانیها آغاز شد. این جنگ در سال 1971 به وقوع پیوست و بیش از اینکه بر سر مسئله کشمیر به وقوع بپیوندد، معلول مسئله بنگلادش بود. بنگلادش که «پاکستان شرقی» نامیده و تحت حاکمیت اسلام آباد بود، در ابتدای دهه 70 شاهد شورش استقلال طلبان بود. هند از شورشیها حمایت میکرد. پاکستان خشمگین شد و به همین دلیل، در یک حرکت غافلگیرانه به هندوستان حمله کرد. این عملیات نیز با شکست مواجه شد و برای پاکستان مشکلات زیادی به وجود آورد.
جنگ چهارم هند و پاکستان نیز توسط پاکستان آغاز شد. پاکستان و هند درگیر اختلافات هستهای بودند. اسلام آباد گمان داشت هند به زودی به پاکستان حمله میکند. به همین دلیل، پیش دستی کرد و به کارگل هند حمله کرد. این جنگ نیز به نفع پاکستان تمام نشد و در نهایت به آتش بس موقتی منتج شد.
پاکستان دست پیش را میگیرد؟
بررسی تاریخ هند و پاکستان نشان میدهد که در اکثر موارد، این پاکستان بوده که جنگ را آغاز کرده است. اسلام آباد همواره این ترس را داشته که رقیبش جنگ را شروع کند و پاکستان مجبور شود حالت دفاعی بگیرد. به همین دلیل، عملیاتهایی سریع را ترتیب میداد تا در طول دو هفته بتواند هند را زمین گیر کند. البته این عملیاتها غالبا شکست میخوردند و اسلام آباد را با بحران مواجه میکردند.
بعید نیست در درگیری اخیر نیز پاکستان دست پیش را گرفته و جنگ را آغاز کند. بر اساس گزارش ها، نیروی دریایی پاکستان ناوها و زیردریایی های خود را در مکان های استراتژیک در بنادر مستقر کرده است، در حالی که نیروی هوایی بیش از نیمی از عملیات خود را کاهش داده و خود را به مأموریت های ضروری برای حفظ کنترل حریم هوایی محدود کرده است. نیروی زمینی پاکستان هم در حالت آماده باش قرار گرفته و تسلیحات زرهی و توپخانه پاکستان نیز در نزدیکی مرز کشمیر مستقر شدهاند.
تحولات اخیر پاکستان و هند در پی حمله تروریستی در منطقه پاهالگام در منطقه مورد مناقشه جامو و کشمیر در ۲۲ آوریل رخ داد. این حمله منجر به کشته شدن ۲۶ نفر شد که بیشتر آنها گردشگران بودند و خشم گسترده عمومی را در هند و خارج از آن برانگیخت.
منبع: خبر فوری