ناگواریهای کاندیداتوری نظامیان
رهامی در پاسخ به سؤالی درباره ورود نظامیان به انتخابات ضمن اعلام مخالفت گفت: سیاست حوزه چانهزنی، حوزه لابی کردن و حوزه روشهای متعادل است. در دولت آقای احمدینژاد، تا حدی دولت نظامی را امتحان کرده و متوجه شدیم که آنان خیلی به قوانین پایند نبوده و ممکلت را به هم میزنند. اگر به کشورهای دیگری مانند ترکیه و پاکستان، چه در دوره نظامیها و چه در دوره غیرنظامیها نگاه کنید؛ زمانی که ژنرالها برای اداره کشور روی کارآمدند؛ در گفتگو با دنیا موفق عمل نکردند.
ایراد بزرگ در اداره کشور
این فعال اصلاحطلب با انتقاد به وضع اداره کشور و انزواجویی گفت: نمیتوان کشور را در دوران صلح با قواعد جنگ اداره کرد و این بزرگترین ایراد کشور ما است که دوران صلح را با قواعد جنگ اداره میکنیم. اینکه ما بزرگترین دشمن آمریکا هستیم و بخواهیم رابطهمان را با همه دنیا قطع کنیم چه مزیتی محسوب میشود. متأسفانه ما دور کشور یک حصار کشیدهایم، بهنحویکه به کره جنوبی یا هندوستان و چین نفت میفروشیم، ولی نمیتوانیم پول خود را بگیریم.
روش درست حکمرانی
رهامی با انتخاب دیدگاه چپ در موضوع فرهنگ و راست در موضوع اقتصادی افزود: دیدگاههای مختلف در اداره کشور باید دخالت داده شوند. جریان چپ، که عنوان اصلاحطلب را یدک میکشند قائل بهنوعی سوسیالیسم اقتصادی هستند، قائل به تعامل با دنیا، برقرار روابط سیاسی صحیح و توأم باعزت و استقلال با تمامی کشورها هستند. در مقابل محافظهکاران بهنوعی لیبرالیسم اقتصادی و حاکمیت بازار اعتقاددارند. البته لزومی ندارد حکومت مثلاً در امور حوزه و تربیت طلاب در دخالت کندیا مثلاً پلیس به امور حجاب و پوشش زنان ورود کند.باید بعضی از حوزهها را به مردم واگذار کنیم. یعنی دولت باید حداقل دخالت را در زندگی مردم داشته باشد.
راهحل افزایش مشارکت
نکته مهم دیگر است که آیا مشکل جامعهای که با صندوقهای رأی قهر کرده، با این سازوکارهای اجماعی حل میشود، خیر؟ اضافه کردن چند نفر بهعنوان شخص حقیقی در شورای سیاستگذاری یا نهاد مشابه، در دیدگاههای انتقادی مردم نسبت به اصلاحطلبان، تأثیر چندانی ندارد و اینها سازوکارهای درونحزبی است. جامعه باید به این نتیجه برسد که رأی مردم حرف اول و آخر را در اصلاح امور و در اداره کشور میزند. مردم میپرسند ما برای چی باید در انتخابات شرکت کنیم؟؛ آرای ما چه تأثیری در اصلاح اوضاع و تغییر وضعیت زندگی ما داشته است؟ مردم سوال نمیپرسند که چه تعداد نفر به نهاد اجماع ساز اضافهشده است یا آقای بهزاد نبوی رئیس این نهاد است یا شخص دیگری.