داریوش گل علیزاده، در جلسه کارگروه ملی آلودگی هوا که دیروز با حضور نمایندگانی از سازمانها و وزارتخانههای مسئول در قبال قانون هوای پاک در سازمان حفاظت محیطزیست برگزار شد، اظهار داشت: مصرف بیرویه گاز در کشور یکی از علتهای اصلی افزایش اکسیدهای نیتروژن است. البته ترکیبات فرار و اکسیدهای نیتروژن با طرح کهاب و معاینه فنی قابلکنترل هستند. برای اجرای ۶۲ حکم احصا شده، ۱۰۷ هزار میلیارد تومان و ۳ میلیارد دلار برآورد هزینه شده بود که به سازمان برنامه و بودجه ابلاغ شد و این اتفاق که ستونی برای اجرای قانون هوای پاک است برای نخستین بار در بودجه سال ۱۴۰۲ قرار دادهشده است.
اجرای طرح کهاب
رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم با اشاره با اجرای طرح کهاب گفت: وزارت نفت قرار بود که تا پایان سال ۱۴۰۱ این طرح را در ۲۰۰ جایگاه انجام دهد اما بررسیهای ما نشان میدهد که در حال حاضر تنها در ۱۱۰ جایگاه کشور این طرح اجرا میشود.
وی تصریح کرد: توسعه وسایل حملونقل عمومی به میزان ۱۰.۹ درصد در افزایش کیفیت هوا تأثیر داشته است اما عملکرد کشور در این زمینه در سالهای اخیر ضعیف بوده است.
اسقاط خودروهای فرسوده
گل علیزاده عدم اسقاط خودروهای فرسوده را یکی از معضلات اصلی در جهت اجرای قانون هوای پاک دانست و گفت: در سال گذشته کمتر از ۲۵ هزار خودرو اسقاط شد این در حالی است که یکمیلیون خودرو پلاک گذاری شد که این موضوع نگرانکننده است.
نا ترازی انرژی
وی افزود: ما نا ترازی شدیدی در بخش انرژی داریم و موضوع مصرف بیرویه انرژی در واحدهای تجاری و خانگی یکی از معضلات اصلی آلودگی هواست. از مقدار ۸۵۰ میلیون مترمکعب گازی که در کشور مصرف میشود، ۶۵۰ میلیون مترمکعب در بخش خانگی و تجاری مصرف میشود که اگر تنها ۲۰ درصد در این مقدار صرفهجویی شود، سوخت موردنیاز نیروگاههای بخاری ما قابل تأمین است.
نیاز به 9000 اتوبوس در تهران
گل علیزاده ادامه داد: توسعه ناوگان حملونقل عمومی مهم است اما در این زمینه خوب عمل نکردهایم. بهعنوانمثال در شهر تهران نیاز به ۸ تا ۹ هزار اتوبوس است اما این شهر تنها ۱۹۰۰ دستگاه اتوبوس دارد که بخش زیادی از آنها نیز فرسوده هستند. ما باید فاصله هر فرد تا یک وسیله نقلیه عمومی را به ۵۰۰ متر برسانیم و بر روی توسعه مترو و اتوبوسهای برقی و گازسوز و همچنین اسکوتر و دوچرخه برقی برای مسیرهای کوتاه تمرکز کنیم تا اتفاق خوبی در کاهش آلایندگی از منابع متحرک بیفتد.
وی بابیان اینکه نیروگاههای ما فرسوده هستند و راندمان پایینی دارند گفت: نیروگاههای ما نیاز به نصب تجهیزات کنترلی دارند اما به این دلیل که طراحی آنها قدیمی است، نصب تجهیزات کنترلی بر روی آنها پیشبینینشده و این مورد مشکلساز است.
ضرورت کاهش استفاده
از انرژی فسیلی
رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۹۴ درصد انرژی ما بر پایه نیروگاههای فسیلی تأمین میشود که اگر از این مقدار کم کنیم و به سمت توسعه انرژیهای تجدید پذیر برویم، میتوانیم زودتر به اهداف خود در قانون هوای پاک برسیم. اکنون هشت درصد انرژی ما توسط انرژی پاک تأمین میشود در حال که طبق قانون هوای پاک باید ۳۰ درصد باشد.
کارنامه دستگاهها در اجرای هوای قانون هوای پاک
گل علیزاده اظهار داشت: به لحاظ اثربخشی، گزارش عملکرد دستگاهها به این صورت بود که سازمان ملی استاندارد ۱۶ تکلیف داشت که ۱۲ تکلیف خود را کامل و چهار تکلیف را به خوبی انجام داده بود، در این راستا وزارت کشور هشت برنامه داشت که از این میان پنج برنامه را بهطور ضعیف یک برنامه را به صورت متوسط یک برنامه را بهطور کامل و یک برنامه را به خوبی انجام داده بود.
وی افزود: وزارت نیرو نیز از میان پنج برنامهای که بر عهده داشت دو مورد را ضعیف یک مورد را متوسط و یک مورد را بهطور کامل به سرانجام رساند. گل علیزاده اظهار داشت: سازمان محیطزیست که یک نهاد نظارتی است اما ۱۹ برنامه در راستای تحقق قانون هوای پاک بر عهده داشت که از این میان ۱۶ برنامه بهطور کامل، یک برنامه قابلقبول و دو برنامه به صورت ضعیف انجام شد که بهبود این عملکرد درگرو تأمین منابع مالی است.