گروه اجتماعی: گردهمایی اصحاب علوم اجتماعی در روز علوم اجتماعی با همکاری انجمن جامعهشناسی، انجمن انسانشناسی، انجمن جمعیتشناسی، انجمن فرهنگ و ارتباطات در خانه اندیشمندان علوم انسانی در روز 13 آذر همزمان با زادروز دکتر غلامحسین صدیقی برگزار شد. در این نشست دکتر ازکیا، تنهایی، خانیکی، علینقیان و کاظمی به طرح بحث پرداختند.
شکاف بین نسلی
هادی خانیکی بر این باور بود که علوم اجتماعی مسئله گریز است. علوم اجتماعی از ابتدای انقلاب درگیر این مسئله بود که کجا و چگونه به مسئله بپردازد که ناشی از ابهام در نسبت دین و جامعهشناسی است و درنهایت با شکل نگرفتن گفتوگو میان حوزه و دانشگاه به درج پاورقیهایی از دو حوزه در متون رسید. سیستم سیاسی متصلب شکافی بین نسلی به وجود آورده، درحالیکه نسل جدیدی شکلگرفته که دانش خوبی دارد و مسئله را میفهمد و ما باید راهی پیدا کنیم تا با ارتباط با آنها به چالشها غلبه کنیم.
نظام منافع
آرمان ذاکری در این نشست گفت: من بر اساس تجربه خودم معتقدم علوم اجتماعی کنونی توان بازاندیشی در خود را ندارد. برای بحث درباره این موضوعات لازم است متن را از حاشیه جدا کنیم، متنی که محافظهکار است و حاشیهای که گاهی مهمتر از متن است. آنچه اجازه نمیدهد تا علوم اجتماعی در خود بازاندیشی کند، نظام منافع است و ما هر چه به نسلهای قبلتر بازمیگردیم این درگیری را در نظام منافع بیشتر شاهد هستیم. آنچه در دانشگاه علیه استادان عمل میکند هم همین نظام منافع است. علوم اجتماعی در دهههای گذشته گرفتار فرهنگ گرایی شده است. فرهنگگرایان معتقدند اگر این فرهنگ استعلایی تغییر کند، علوم اجتماعی بهتر عمل خواهد کرد. از طرف دیگر این فرهنگ در اختیار حاکمیت است و به همین دلیل است که پاسخ نهایی، فرهنگسازی و گفتوگو است.
استادان جوان در موضع اخراج
علیمحمد حاضری در این نشست گفت: تأکید بر استادان جوان است که اغلب فریادگرند و در موضع اخراج یا منع جذب قرار دارند. اگر همچنان سکوت و مماشات نسبت به گروه فریادگر وجود داشته باشد، این گروه خفه خواهند شد و اگر چنین نشود هم کار به جایی نخواهند برد. طلایهداران فریادگری تبدیل به منتقدان ساکت یا مظلومی میشوند که حتی دسترسی به رسانهها هم ندارند.
صدای جامعه رانمی شنویم
سارا شریعتی با اشاره به صداهایی که شنیده نمیشود، بر این باور بود که ما صدای بخشی از جامعهشناسی را که مربوط به حیات روزمره نیست، نمیشنویم. جامعهشناسی وجه انتقادی، مردمدار و پرسشگر خود را در جریان مسلط از دست داده است و ما برای اینکه شنیده شویم نیاز داریم خصلت انتقادی، برملا کننده و پرسشگر را که در بنیان این دانش وجود داشته فعال کنیم تا دانش جامعهشناسی فقط محصول دانشگاه باقی نماند.
تناقض میان گفتمان رسمی و مسائل اجتماعی
نعمتالله فاضلی نیز به تقابل میان ناسازگاری و ناسا زواره اشاره کرد و گفت: تصور حکومت این نبود که درون جامعه ناسا زواره وجود دارد. گفتمان رسمی بر آن بود که مسائل را به رسمیت نشناسد. تناقض میان گفتمان رسمی و مسائل اجتماعی و واقعیت اجتماعی شکلگرفته و بر این اساس بود که ناسازگارها شناختهشده و حذف میشدند. ازاینرو ناسا زوارههای اجتماعی و سیاسی به رسمیت شناخته نشدند. نظام دانشگاهی نیز بر اساس عناصر ناسازگار و سازگار طبقهبندی میشود.