سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه پس از لغو سخنرانی خود در بنیاد کارنگی که قرار بود (دوشنبه ۱ اردیبهشت) به صورت مجازی انجام شود، متن سخنرانی خود را منتشر کرد. در متن سخنرانی وزیر امور خارجه آمده است تمرکز من بر تبیین ذهنیت ایران و اهدافی است که کشورم در پی دستیابی به آنهاست.بهعنوان یکی از بنیانگذاران معاهده انپیتی در دهه ۱۹۶۰، ایران همواره به اصول دسترسی همگانی به فناوری صلحآمیز هستهای و رد تسلیحات اتمی پایبند بوده است. «اقدامات ما گویای خود هستند: ما به تعهد خود در برجام مبنی بر عدم پیگیری تسلیحات هستهای پایبند ماندهایم و این موضوع اخیراً به صورت علنی توسط مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده تأیید شده است. از آنجا که ما حتی هفت سال پس از خروج آمریکا از برجام به تعهدات خود پایبند ماندهایم، ایران قابل اعتماد است و همواره به آنچه امضا میکند پایبند خواهد ماند. کسانی که خلاف این را ادعا میکنند، یا ناآگاه هستند یا عامدانه فریب میدهند.دو سوءبرداشت مهم دیگر نیز وجود دارد که باید به آنها پرداخته شود.اول، برخی گروههای ذینفوذ خاص بهطور آشکار در تلاشند روند دیپلماسی کنونی ایران و آمریکا را تحت تأثیر قرار دهند. تلاش آنها شامل طرح ادعای جعلی است مبنی بر اینکه توافق احتمالی جدید، همان برجام خواهد بود. گرچه برجام، دستاورد مهمی بود، اما میخواهم کاملاً روشن کنم که بسیاری در ایران معتقدند که برجام دیگر پاسخگوی نیازهایشان نیست. آنها خواهان توافقی تازه هستند که منافع ایران را تضمین کند و در عین حال به نگرانیهای همه طرفها نیز پاسخ دهد. من هم با این خواسته موافقم. اکنون نمیتوانم بهجای رئیسجمهور ترامپ صحبت کنم؛ اما با توجه به اقدامات گذشتهاش، میتوان با اطمینان گفت که او نیز خواهان تکرار برجام نیست».
مذاکرات هسته ای کشورهای خلیج فارس با چین
دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس در حاشیه اولین همایش این شورا و چین درباره استفاده صلح آمیز از فناوری هستهای با مدیرکل سازمان انرژی اتمی چین گفت و گو کرد. جاسم البدیوی دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس و شان ژوگ دی رئیس سازمان انرژی اتمی چین درباره همکاریهای مشترک در زمینههای مختلف از جمله استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای گفت و گو کردند.در این دیدار که شهر چنگدو چین برگزار شد، دو طرف بر اهمیت برگزاری اولین همایش شورای همکاری خلیج فارس و چین در زمینه استفادههای صلحآمیز از فناوری هسته ای، شامل کارگاهها و سمینارهایی که به تقویت همکاری بین شورای همکاری خلیج فارس و چین در این زمینه کمک میکند، تاکید کردند.
البدیوی گفت که دیدار با رئیس سازمان انرژی اتمی چین بخشی از نتایج بیانیه پایانی اجلاس ریاض و چین برای همکاری و توسعه است.وی افزود که این نشست با هدف تقویت مشارکت راهبردی موجود میان شورای همکاری خلیج فارس و چین و تاکید بر تعهد این کشور به سوق دادن آن به سمت افقهای جدید در زمینههای مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی برگزار شد.اولین همایش شورای همکاری خلیج فارس و چین درباره استفاده صلحآمیز از فناوری هستهای از روز دوشنبه در شهر چنگدو مرکز استان سیچوان چین آغاز شد و به مدت پنج روز ادامه خواهد داشت.بر اساس گزارش خلیج آنلاین، هدف این همایش تقویت گفت و گوهای سیاسی و تبادل تخصص و دانش در زمینه انرژی هستهای و ایجاد یک مشارکت راهبردی بلندمدت بین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و چین است.
پوتین برای گفتگوی مستقیم چراغ سبز داد
رئیسجمهور روسیه برای نخستینبار از اوایل جنگ، پیشنهاد گفتوگوی دوجانبه با اوکراین را مطرح کرد و همتای اوکراینیاش، ولودیمیر زلنسکی، اعلام کرد که کییف مشتاق بحث درباره توقف حملات به اهداف غیرنظامی است.به گزارش ایسنا، گرچه زلنسکی مستقیماً به پیشنهاد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه که میگوید آماده گفتوگوی مستقیم صلح با اوکراین است پاسخ نداد، اما در سخنرانی شبانهاش تأکید کرد که اوکراین «برای هرگونه گفتوگو» درباره آتشبسی که به حملات علیه غیرنظامیان پایان دهد، آمادگی دارد. هر دو رهبر تحت فشار ایالات متحده قرار دارند؛ کشوری که تهدید کرده اگر پیشرفتی حاصل نشود، از تلاشهای صلح عقبنشینی خواهد کرد. روسیه و اوکراین اعلام کردهاند که پس از آتشبس ۳۰ ساعته عید پاک که مسکو بهتازگی اعلام کرد، برای آتشبسهای بیشتر آمادگی دارند. هر دو طرف دیگری را به نقض این آتشبس متهم کردند.در همین حال، زلنسکی گفت که اوکراین روز چهارشنبه در لندن در مذاکرات با آمریکا و کشورهای اروپایی شرکت خواهد کرد. این گفتوگوها ادامه نشست هفته گذشته در پاریس است که در آن ایالات متحده و کشورهای اروپایی درباره راههای پایان دادن به جنگ بیش از سهساله بحث کردند.ولادیمیر پوتین روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگار تلویزیون دولتی روسیه گفت پس از آتشبس عید پاک که روز شنبه بهصورت یکجانبه اعلام کرده بود، نبردها از سر گرفته شدهاند. او گفت مسکو به هرگونه ابتکار صلحی گشوده است و انتظار دارد کییف هم همینگونه باشد.پوتین به خبرنگار تلویزیون دولتی پاول زاروبین گفت: «ما همیشه گفتهایم که نسبت به هر ابتکار صلحی نگرشی مثبت داریم. امیدواریم نمایندگان رژیم کییف هم چنین احساسی داشته باشند.»