فشارهای روسیه و ایالات متحده آمریکا بر اوکراین در هفتهها و ماههای اخیر محبوبیت ولودیمیر زلنسکی را افزایش خواهد داد. در این مطلب با اشاره به اینکه «رئیسجمهور اوکراین در کشورش از یک محبوبیت ۶۷ درصدی برخوردار است»؛ این موضوع مورد تاکید قرار گرفته که «همزمان با افزایش روند نزدیکی بین واشنگتن و مسکو در ماههای اخیر، میزان محبوبیت ولودیمیر زلنسکی از زمان دیدار پرتنش او با دونالد ترامپ و جی.دی ونس در اواخر فوریه، بیش از ده درصد بیشتر شده است».
صحبت کردن درباره عدم مشروعیت رئیسجمهور اوکراین یکی از دغدغهها و وسواسهای فکری ولادیمیر پوتین در سالهای اخیر بوده است. یکی از آخرین اظهار نظرهای رئیسجمهور روسیه در مورد عدم مشروعیت ادعایی همتای اوکراینیاش- ولودیمیر زلنسکی- هم به ۲۸ مارس برمیگردد که در آن روز رهبر کرملین پیشنهاد کرد یک «دولت موقت» در اوکراین تحت نظارت سازمان ملل ایجاد شود و این دولت تنها وظیفهاش هم «برگزاری انتخابات دموکراتیک» باشد تا در نهایت «در کییف هم یک دولت کارآمد روی کار بیاید- که از اعتماد مردم برخوردار باشد». این پیشنهاد در آن زمان به عنوان گامی ضروری برای امضای توافق صلح ارائه شد.
این بیانیه با توجه به عادت همیشگی رئیسجمهور روسیه به زیر سوال بردن مشروعیت زلنسکی، حداقل در کییف باعث تعجب کسی نشد. به هر حال دوره ریاستجمهوری زلنسکی که قرار بود در بهار ۲۰۲۴ به پایان برسد، فعلا به دلیل وضعیت اضطراری زمان جنگ تمدید شده است. در این میان بعضی از ناظران صحبتهای پوتین را راهی برای خرید زمان- در مواجهه با فشار دونالد ترامپ برای حل مناقشه اوکراین و روسیه- دانستند. ترامپ هم که از درخواست روسیه ابراز ناامیدی کرده، این پیشنهاد را به سادگی و راحتی رد کرد.
با این وجود به نظر میرسد که دولت دونالد ترامپ پذیرای استدلالهای کرملین است. رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا در ماه فوریه از زلنسکی به عنوان «دیکتاتور بدون انتخابات» نام برد. چندین و چند نفر از نزدیکان رئیسجمهور آمریکا- از جمله استیو ویتکاف فرستاده ویژه ترامپ به روسیه- نیز در هفتههای اخیر در مورد احتمال برگزاری انتخابات قریبالوقوع در اوکراین صحبت کردهاند.
در شرایطی که جنگ در میدان نبرد ادامه دارد؛ طبق نظرسنجی ایپسوس که در اوایل ماه مارس انجام شده؛ بیش از ۶۲ درصد از مردم اوکراین با برگزاری انتخابات در زمان حاضر مخالف هستند و معتقدند که برگزاری انتخابات نه تنها شکافها و اختلافات موجود را عمیقتر خواهد کرد، بلکه در شرایط فعلی نیز، در کشوری که درگیر جنگ و آوارگی میلیونها نفر است، سازماندهی برگزاری آن بسیار دشوار خواهد بود. با این حال به نظر میرسد فشار ترکیبی ایالات متحده آمریکا و روسیه بر مقامات اوکراینی تأثیر گذاشته است. کارشناسان سیاسی اوکراین در این اواخر شاهد تجدید فعالیت و به عبارت بهتر احیای فعالیت سیاسی شماری از احزاب سیاسی اوکراینی بودهاند که به نوعی پایان جنگ را انتظار میکشند.
نشریه اکونومیست در این زمینه نوشت که در روز سیام ماه مارس چندین منبع رسمی ناشناس ادعا کردهاند که اگر در هفتههای آینده توافق آتشبس کامل بین طرفین درگیری حاصل آید، به احتمال زیاد در تابستان امسال شاهد برگزاری انتخابات ریاستجمهوری اوکراین خواهیم بود. این نشریه بریتانیایی همچنین از تلاشها و دیدارهای ولودیمیر زلنسکی برای سازماندهی انتخابات خبر داده بود. با این حال رای پارلمان اوکراین به تمدید حکومت نظامی حکایت از تعویق احتمالی این طرح میتواند داشته باشد. بر اساس این رای که پارلمان اوکراین در روز شانزدهم آوریل صادر کرد- که پانزدهمین رأیگیری پارلمان از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین بود- برگزاری هر نوع انتخاباتی در زمان جنگ ممنوع خواهد بود. گفتنی است که نمایندگان مجلس کییف در روز ششم آگوست دوباره برای رایگیری بعدی پارلمان فراخوانده خواهند شد.
منبع: شفقنا