قاسم محبعلی در رابطه با اهمیت توافق با آمریکا گفت: طرف اصلی مناقشات هسته ای جهان، آمریکا است. ولی به دلیل ماهیت امنیتی مساله، دیگر کشور های جهان نیز دخیل و ذی نفع هستند. ولی معمولا توافق آمریکا با هر کشوری از نظر دیگر قدرت های جهانی نیز تامین کننده امنیت قلمداد می شود و پذیرفته است.
وی افزود: در مورد ایران، اگر صلح آمیز بودن فعالیت هسته ای به اروپا ثابت شود و از عدم انحراف برنامه هسته ای به سمت نظامی اطمینان حاصل کنند، از توافق ایران و آمریکا استقبال خواهند کرد و گمان نمی کنم از سوی اروپاییان کارشکنی ببینیم.
محبعلی با تایید نقش آژانس در نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا گفت: آژانس بین المللی انرژی اتمی در مذاکرات نقش دارد. آمریکا و اروپا در شورای حکام آژانس حضور دارند. آژانس مرجع تایید عدم انحراف در برنامه هسته ای ایران است. وی متذکر شد: اروپا نظر آژانس را قبول دارد و در صورت نظر مثبت این نهاد بین المللی، زمینه عدم انتقال پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت فراهم می شود. فعال شدن مکانیسم ماشه توسط اروپا و بستگی به نظر آژانس دارد.
وی در این رابطه افزود: از این رو ظرفیت کارشناسی آژانس بین المللی انرژی اتمی یکی از پایه های توافق میان ایران و آمریکا خواهد بود. گزارشی که آژانس به شورای حکام ارائه می دهد تعیین کننده توافق است.
دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه در رابطه با تفاوت دیدگاه آمریکا و اروپا نسبت به توافق با ایران گفت: از سوی دیگر، اروپا می خواهد منافع اش در توافق ایران و آمریکا مورد توجه قرار بگیرد. در مورد اروپا پرونده هسته ای ایران یک مساله و حمایت ایران از روسیه در جریان جنگ اوکراین مساله ای دیگر است. موضوع امنیت خاورمیانه نیز پرونده ای جداگانه است.
وی در این رابطه اضافه کرد: امروز برای اروپا، مقابله با جاه طلبی پوتین، اتمام جنگ اوکراین و دفع خطر روسیه، اولویت بیشتری دارد. درحالیکه پرونده هسته ای و امنیت خاورمیانه برای آمریکا مهم تر است. قاسم محبعلی در پایان سخنان خود تاکید داشت: اگر بین اروپا و آمریکا در مورد ایران همکاری و توازن ایجاد شود. هم مساله اوکراین سریعتر حل و فصل می شود و هم نگرانی غرب از قرار گرفتن جمهوری اسلامی در کنار روسیه بر طرف خواهد شد.