هرساله در تاریخ ۱۴ نوامبر «روز جهانی دیابت» در کشورها و مناطق مختلف دنیا با برگزاری مراسم و رویدادهای گوناگون و باهدف آگاهی بخشی بیشتر درباره این بیماری گرامی داشته میشود. سازمان جهانی بهداشت بهتازگی اعلام کرده است که تعداد افراد مبتلابه دیابت در جهان رو به افزایش است و بااینحال دهها میلیون نفر در شرایط کنونی قادر نیستند انسولین موردنیاز خود را تأمین کنند. به گزارش ایسنا به نقل از «اِن دی تی وی»، سازمان جهانی بهداشت توصیه میکند که مصرف «شکر افزوده به مواد غذایی» نباید بیش از دو قاشق چایخوری (۱۰ گرم) در روز باشد، زیرا مصرف بیشازحد شکر میتواند باعث ایجاد یا تشدید مشکلات مختلف سلامتی شود. همچنین شکر افزوده به غذاها و نوشیدنیها و نیز قندهایی که بهطور طبیعی در عسل، شربتهای طبیعی و آبمیوههای شیرین نشده، اسموتیها و پورهها یافت میشوند، نباید از پنج درصد کالری دریافتی روزانه فرد بیشتر شوند.
بنا بر استانداردهای فعلی بزرگسالان نباید بیش از ۳۰ تا ۳۵ گرم «قند آزاد» (شامل تمام قندهای افزوده به مواد غذایی و شیرینی طبیعی موجود در خوردنیهای مانند آبمیوه طبیعی) در روز مصرف کنند. همچنین کودکان بین چهار تا شش سال نیز نباید بیش از ۱۹ گرم قند آزاد در روز مصرف کنند درحالیکه کودکان بین هفت تا ۱۰ ساله میتوانند ۲۴ گرم قند آزاد استفاده کنند.
چند راهکار برای کاهش مصرف شکر در رژیم غذایی
۱. سعی کنید بیشتر کالری خود را از غذاهای نشاستهای (غلات کامل)، میوهها و سبزیجات دریافت کنید تا یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید.
۲. از دارچین، جوز هندی، عصاره بادام، وانیل، زنجبیل یا لیمو بهجای شکر استفاده کنید.
۳. بهجای نوشیدنیهای گازدار شیرین، آب، شیر کمچرب، رژیم غذایی بدون قند یا نوشیدنیهای بدون شکر را انتخاب کنید. درحالیکه شیر با چربی کامل و شیر کمچرب حاوی میزان مساوی از قند هستند، انتخاب شیر کمچرب، میزان مصرف چربی اشباعشده را کاهش میدهد.
۴. خلاق و مبتکر بوده و به دنبال دستورالعمل غذاهای متنوع باشید. تنوع بیپایانی از غذاهای لذیذ بدون نیاز به مصرف شکر وجود دارد!
به یاد داشته باشید که افزودن شکر به مواد غذایی بهغیراز شکر طبیعی اقلام در حد اعتدال مضر نیست و تنها در صورت مصرف بیشازاندازه از شکر است که سلامتی افراد به خطر میافتد. افراد باید قبل از ایجاد هرگونه تغییر اساسی در رژیم غذایی با یک پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنند.