هیئت تحریریه
13 مارس 2023
تارنمای المیادین
برگردان و کوتاهسازی علیاصغر شهدی
[email protected]
سقوط «بانک سیلیکون ولی» آمریکا زنگ خطر را در بخش فناوری اسرائیل و شاخصهای سهام خاورمیانه به صدا درآورد. به گزارش المانیتور، اسرائیل و چندین کشور حاشیه خلیجفارس در حال حاضر اثرات فروپاشی «بانک سیلیکون ولی» در روز جمعه را احساس میکنند. «بانک سیلیکون ولی» مستقر در کالیفرنیا روز جمعه تعطیل شد. این بانک توسط شرکت بیمه سپرده فدرال دولت ایالاتمتحده تحت «تسویه» قرار گرفت، رویهای که در آن نهادهای نظارتی داراییهای یک شرکت را برای کمک به طلبکاران در بازیابی پول در صورت نکول بدهی در اختیار میگیرند.
این تصمیم پسازآن اتخاذ شد که بانک سیلیکون ولی (SVB)، شانزدهمین بانک بزرگ ایالاتمتحده، با مشکلات مالی بزرگی مواجه شد که درنتیجه افزایش شدید نرخ بهره اخیر فدرال رزرو آمریکا برای مبارزه با تورم آغاز شد. هنگامیکه هزینههای وام افزایش یافت، سرمایهگذاران بهویژه آنهایی که در شرکتهای فناوری دره سیلیکون بودند، تمایلی به ریسک نداشتند.
استارتآپها که اکثر مشتریان «بانک سیلیکون ولی» را تشکیل میدهند، از هفته گذشته شروع به برداشت پول خود کردند، سرمایه بانک را تحلیل بردند و جرقهای را به راه انداختند. تا پایان روز پنجشنبه گذشته مشتریان مبلغ نجومی معادل 42 میلیارد دلار را از این بانک برداشت کردند. بانک حتی در روز جمعه به دنبال خریدار بود، اما نتوانست خریداری پیدا کند.
به گزارش المانیتور، قابلتوجه است که این بانک به بسیاری از مشاغل اسرائیلی خدماترسانی کرده و سقوط آن باعث ایجاد نگرانی در بخش فناوری اسرائیل شده است. روزنامه تایمز اسرائیل گزارش داد که بانکهای اسرائیلی از جمله «بانک لیومی» و «بانک هاپولیم» به دنبال کمک به شرکتها در انتقال وجه نقد از «بانک سیلیکون ولی» قبل از فروپاشی آن بودند، به طوری که بانک هاپولیم طبق گزارشها به مشتریان اسرائیلی کمک میکرد تا یک میلیارد دلار به «اسرائیل» بیاورند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل همچنین به مشتریان اسرائیلی «بانک سیلیکون ولی» به ویژه شرکتهای فناوری، اطمینان داده بود که طبق گفته دفتر وی، دولت به مشاغل آسیبدیده اسرائیلی کمک خواهد کرد. المانیتور تأکید کرد که در همین زمینه، آمارهای بازار حاکی از آن است که برخی از شاخصهای سهام خاورمیانه در روز دوشنبه در نتیجه سقوط SVB اندکی کاهش یافتند.
بلومبرگ روز یکشنبه گزارش داد که گروه سرمایهگذاری رویال گروپ به ریاست شاهزاده تحنون بن زاید آل نهیان، مشاور امنیت ملی امارات متحده عربی در نظر دارد بازوی بریتانیایی بانک سیلیکون ولی را خریداری کند. بااینحال به گزارش بیبیسی، بانک بریتانیایی اچ اس بی سی HSBC در نهایت روز دوشنبه این خرید را انجام داد.
به گزارش رویترز، علاوه بر این، بیشتر بازارهای سهام در خلیجفارس روز دوشنبه با کاهش شاخص و با افزایش زیانهای جلسه قبل روبرو شدند، زیرا سقوط «بانک سیلیکون ولی» ترس از یک بحران مالی جدید را افزایش داد.
به گفته فادی ریاد، تحلیلگر ارشد بازار در مؤسسه مالی گاپکس، ورشکستگیهای بخش بانکی ایالاتمتحده همچنان بر بازارهای سهام شورای همکاری خلیجفارس تأثیر میگذارد و بر ابهامات پیرامون سیاست پولی ایالاتمتحده میافزاید. وی گفت: «تحرکات قیمت انرژی نیز تحت نظارت است و میتواند بر فشارها بیفزاید.»
قیمت نفت - یک کاتالیزور کلیدی برای بازارهای مالی خلیجفارس - با سقوط «بانک سیلیکون ولی» 4 دلار کاهش یافت، اما بهبود تقاضای چین نقش حمایتی را بازی کرد.
ورشکستگی «بانک سیلیکون ولی» این نگرانی را ایجاد میکند که ایالاتمتحده ممکن است با بحران مالی دیگری مشابه آنچه در سال 2008 رخ داد، مواجه شود. شایانذکر است که «بانک سیگناتور» در نیویورک نیز روز یکشنبه درهای خود را بست.
کریستوفر مک گراتی، رئیس تحقیقات بانک ایالاتمتحده در «بانک سرمایهگذاری کی بی دبلیو» میگوید: «مسئله واقعی برای صنعت این است که یک بحران اعتماد در چسبندگی سپردهها وجود دارد و زمانی که این اعتماد از بین میرود، همهچیز میتواند سریع و سیلآسا حرکت کند.»