رشد سرسامآور و بلا وجه مسکن دلیلی ندارد
مهرداد بذرپاش گفته طی روزهای آینده در شهر جدید پردیس ۱۰ هزار واحد مسکونی تقدیم مردم میشود. الآن در بعضی شهرهای جدید با خانههای خالی مواجهیم. عرضه انجامشده اما واحدها خالی است. با مکانیسمهای تنظیمی که داریم این واحدها به بازار عرضه میشود. در حال حاضر در همه کشور خبرهای خوبی از کاهش قیمت مسکن شنیده میشود و باز هم باید کاهش پیدا کند. این موضوع اثر مستقیم بر بازار اجاره خواهد داشت. وزیر راه و شهرسازی بابیان اینکه رشد سرسامآور و بلا وجه مسکن دلیلی ندارد گفت: بخش زیادی از این رشدها ناشی از کاهش عرضه زمین بود. تصمیمی که ما گرفتهایم عرضه گسترده زمین در استانها است که تا پایان سال ۵۰۰ هزار قطعه زمین در روستاها به مردم واگذار میکنیم. بذرپاش بیان کرد: در هفتههای آینده حدود ۷۰ هزار هکتار قطعه زمین در خراسان رضوی واگذار میکنیم. در کنار زمینهای شهری، زمین های روستایی نیز واگذار میشود. این احتکاری که در محدودههای شهری ایجادشده بود در حال شکسته شدن است.
رکود در بازار مسکن
ستاریان، کارشناس بازار مسکن در پاسخ به این سؤال که آیا شواهدی از کاهش قیمت مسکن را مشاهده میکنید؟ گفت: هر آنچه میبینیم نشان از رکود این بازار است. در سایهی رکود شاید قیمت برخی خانهها برای پول لازمها کاهش داشته است اما مسئله اینجاست که رکودهای اینچنینی وقتی ایجاد میشود که قیمت بالاتر از قدرت خرید است و این اتفاق در ایران رخداده است.
وی با تأکید بر اینکه تا زمانی که بازارهای دقیقی برای افزایش قدرت خرید مسکن فراهم نشود، سخن گفتن از کاهش قیمت مسکن نوعی نقض غرض است، گفت: در این فضا چطور میشود از کاهش قیمت مسکن گفت وقتی قیمت دور از دسترس متری صد میلیون تومان وجود دارد، قیمتها بالاست و درنتیجه استفاده از صفت ارزانی برای مسکن نوعی شوخی است. وی گفت: یک روز پلتفرمهای را متهم میکنند که سبب افزایش قیمت مسکن شدهاند، یک روزبه مشاوران املاک گیر میدهند و روزی دیگر از بورس کالا و نقش آن در افزایش قیمت میگویند درحالیکه مهمترین دلیل رشد قیمت مسکن رشد تورم و عدمحمایت از سرمایهگذار بوده است.
او با اشاره به اینکه کسادی بازار، دورهی خواب سرمایه را طولانی میکند، گفت: وقتی سرمایهگذار با حبس نقدینگیاش مواجه شود، در دورهای طولانیتر دست به ساخت مسکن جدید میزند و درنهایت حجم سرمایهگذاری در این بازار کاهش مییابد. این کاهش سبب میشود تولید مسکن کاهشیافته و توازن عرضه و تقاضا بیش از پیش به هم بریزد و درنهایت مسکن باز هم گران شود.
مدت زمان خانهدار شدن ۹۰ تا ۱۲۰ سال
مجتبی یوسفی، عضو هیئترئیسه مجلس پیش از این گفته بود: حقوقبگیر و کارمند اگر تمام درآمد خود را پسانداز کند میتواند پس از ۴۰ سال خانهدار شود اما با توجه به اینکه یکسوم درآمد خود را میتوانند برای خرید مسکن پسانداز کنند، مدت زمان انتظار خرید خانه برای آنها به بیش از ۹۰ سال [به ۱۲۰ سال] میرسد. (خبر آنلاین)
اجاره خانه، یک هیولاست!
آیت اسدی، عضو کارگری شورای عالی کار گفت: یکی از مهمترین مشکلات کارگران امروز بحث مسکن است؛ هزینههای مسکن به اثرگذارترین مؤلفه در سبد معیشت کارگران شاغل و بازنشسته بدل شده، به خصوص وقتی در نظر بگیریم که حداقل ۶۰ درصد کارگران مستأجر و فاقد خانه ملک هستند. در این شرایط، تأمین مسکن برای کارگران، یکی از مهمترین اولویتهاست و باید در دستور کار دولت قرار بگیرد؛ دولت نهتنها به وعدههای خود در زمینه تأمین مسکن عمل نکرد بلکه نتوانست تورم بخش مسکن را مهار کند؛ در ماههای گذشته، اجاره خانه تبدیل به هیولایی مهارنشدنی شد. او بابیان اینکه «کالابرگ با همه تبلیغاتی که صورت گرفته، کارکرد مؤثری ندارد» افزود: متأسفانه اثر اجرای کالابرگ را در سفرههای مردم نمیبینیم؛ آنچه با کالابرگ عرضه میشود یازده قلم کالا به نرخ شهریور ۱۴۰۰ نیست، نرخها بالاتر است ضمن اینکه کالابرگ فقط برای دهکهای پایین است و همه کارگران را دربرنمیگیرد. امروز کارگران دو مشکل عمده دارند، اول هزینههای سنگین اجاره خانه و دوم گرانی کالاهای اساسی در بازار. کارگران با دستمزدی که میگیرند نمیتوانند از پس هزینههای این دو بخش بربیایند. (ایلنا)