تارنمای دی کریدل
برگردان علیاصغر شهدی
[email protected]
درآمد حاصل از فروش نفت ایران توسط کره جنوبی قرار بود در اوایل سال جاری بهعنوان بخشی از قرارداد مبادله زندانیان با آمریکا آزاد شود.
در 9 آذر (30 نوامبر)، مجلس نمایندگان ایالاتمتحده با 307 رأی موافق در برابر 119 مخالف لایحهای را تصویب کرد تا کاخ سفید را مجبور نماید بهطور دائمی 6 میلیارد دلار از سرمایههای ایران که در سپتامبر بهعنوان بخشی از یک معامله موفق مبادله زندانیان آزادشده بود را مسدود کند.
نماینده مایکل مک کال - که این لایحه را معرفی کرده بود - به خبرنگاران گفت: «اعطای دسترسی ایران به این منابع مالی به هر منظوری، به معنای استفاده از این پول برای فعالیتهای بدخواهانه، چون حمایت از نمایندگان نیابتی، مانند حماس و آنچه در 7 اکتبر شاهد آن بودیم میباشد».
سنای آمریکا قانون مشابهی را برای مسدود کردن منابع مالی و دارائیهای ایران ارائه کرده است، اما هنوز آن را از کمیته جهت طرح در صحن بیرون نیاورده است.
علیرغم اتهامات مقامات غربی، مقامات ایرانی معتقدند که هیچ اطلاع قبلی از برنامههای حماس برای آغاز عملیات طوفان الاقصی در هفتم اکتبر نداشتهاند و بارها تأکید کردهاند که تهران علاقهای به گسترش خصومتها به یک جنگ منطقهای ندارد.
در ماه شهریور (سپتامبر)، تهران و واشنگتن یک قرارداد مهم مبادله زندانیان را با میانجیگری قطر به امضاء رساندند که بر اساس آن قرار بود 6 میلیارد دلار از وجوه مسدود شده ایران در کره جنوبی به دلیل تحریمهای آمریکا توسط این کشور به بانکهای قطر انتقال یابد.
این میلیاردها دلار توسط سئول به حسابهای قطری چندین بانک ایرانی با استفاده از سیستم سوئیفت، ظاهراً به لطف معافیتهای تحریمی موردی ارائهشده توسط واشنگتن، منتقل شد.
علیرغم ادعای مقامات آمریکایی در پی توافق مبنی بر نظارت بر استفاده از این بودجه، مقامات ایرانی تأکید کردند که از این پولها برای به دست آوردن «هر آنچه مردم ایران نیاز دارند» استفاده میشود.
· در آن زمان، اندیشکدههای مستقر در واشنگتن این توافق را یک مانور نرمافزاری از سوی کاخ سفید برای شروع علنی کاهش تنشها با تهران میدانستند. این اقدام راهی برای دور زدن مقاومت نمایندگان کنگره و فشار تندروهای اسرائیلی علیه احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تلقی شد.
بااینوجود، چند روز پس از آغاز جنگ غزه و اسرائیل در 7 اکتبر، کاخ سفید اعلام کرد که ایران "فعلاً این پول را دریافت نخواهد کرد." در این زمان، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه، گفت که تهران «هنوز به پولها دست نزده است».