علی بیگدلی، روزنامه نگار و استاد دانشگاه
اخبار و زمزمه های سقوط بالگرد حامل رییس جمهور و همراهانش از ساعت ۱۶:۳۰ روی خروجی خبرگزاری ها قرار گرفت. ولی اخبار منتشر شده به سرعت تکذیب و تایید شدند. خبر ها و شایعاتی که پیرامون حادثه منتشر می شد تا ساعاتی در رفت و برگشت رسانه ای بودند.
از این رو نگارنده هنوز نمی تواند در این خصوص اظهار نظر قطعی داشته باشد، زیرا هیچکدام از منابع خبری رسمی تا این لحظه که روزنامه زیر چاپ می رود، حادثه را تایید نکرده و هر سخنی در این رابطه صرفا نظر شخصی است و شاید انطباقی با واقعیت ماجرا نداشته باشد.
اولین مساله ای که پس از شنیدن این شایعه توجه نگارنده را به خود جلب کرد چینش مقاماتی بود که در بالگرد حضور داشتند. به نظر می رسد ضرورتی نداشت که حسین امیرعبدالهیان وزیر امور خارجه در این برنامه حضور داشته باشد زیرا رییس جمهور برای مذاکراتی سیاسی راهی نقطه مرزی نشده بود و درجه اهمیت موضوع نشان نمی دهد که حضور وزیر امور خارجه در این سفر الزامی بوده است. رئیس جمهور برای افتتاح سد مرزی «قیز قلعه سی» به آذربایجان شرقی سفر کرده بود. قرار نبود آنجا کار دیپلماتیکی صورت گیرد.
مساله ابهام آمیز بعدی حضور سه هلیکوپتر در این سفر و سقوط یکی از آن ها است که حامل شخصیت های مهمی چون ابراهیم رییسی، رییس جمهور کشور و حسین امیرعبدالهیان، وزیر امورخارجه دولت است. آیت الله آل هاشم، امام جمعه تبریز نیز با اختلاف محبوبترین امام جمعه کشور بود که در انتخابات خبرگان رهبری رکورد آرای تمام دوره های پیشین را شکسته بود. نگارنده در جریان یک سخنرانی در دانشگاه تبریز با ایشان دیدار داشت و وی را انسانی با اخلاق و یک روحانی خوش خلق شناخته بود.
استاندار جدید آذربایجان شرقی نیز که از جوانترین استانداران دولت سیزدهم بود و اخیرا پس از فوت زین العابدین خرم رضوی استاندار پیشین،مسئولیت او را بر عهده گرفته بود در کنار رییس جمهور و در بالگرد حادثه دیده بود. بالگردی که مقاماتی در این سطح را جا به جا می کند باید از پیشرفته ترین انواع هلیکوپتر ها باشد.
نکته برجسته بعدی در این حادثه خبر وضعیت نامساعد جوی است درحالیکه برنامه ریزی برای چنین سفری باید با پیش بینی های لازم صورت بگیرد و وضعیت آب و هوایی در مسیر تردد هلیکوپتر رییس جمهور پیش از حرکت چک شود. آن طور که در اخبار شنیده می شود هلیکوپتر در یکی از سختترین نقاط منطقه سقوط کرده است. بخشی که هم از نظر دسترسی صعب العبور است و هم به دلیل آب و هوای سرد، مه آلود و بارانی منطقه دسترسی به حادثه دیدگان را دشوار کرده است. بخش عمده ای از ابهام در اخبار به دلیل همین مساله است چون نیروهای امدادی تا این لحظه به محل حادثه دسترسی پیدا نکرده اند.
نوع انتشار اخبار در این حادثه اگر چه مورد نقد است، اما این شیوه اطلاع رسانی بی سابقه نیست. گاهی در چنین مواقعی فضا را آماده می کنند تا التهابات اولیه فروکش کند و ذهن جامعه برای پذیرش خبر آماده گردد. آنچه تا این لحظه شنیده شده به تکه های پازلی می ماند که وقتی همگی را کنار هم می چینیم از خبری بد حکایت دارند گویی کار از کار گذشته است. کندی در اطلاع رسانی برای نگارنده عجیب نیست. چنین اخباری با تاخیری قابل توجه اعلام می شوند که عادی است و اشکالی ندارد.
ساعاتی است که زیر نویس شبکه ها در صدا و سیما مردم را به دعا فرا خوانده است اعلام شده که برنامه های جشن میلاد امام رضا لغو شده است. این نشانه های فرهنگی به ما می گوید که اتفاق ناگواری رخ داده است به ویژه که خبر تشکیل جلسه شورای عالی امنیت ملی با حضور رهبری در رسانه ها منتشر شده است. سران سیاسی دیگر کشور ها نیز رفته رفته به حادثه واکنش نشان می دهند. باید منتظر بود و اخبار را رصد کرد.