بارش باران در غرب و شمال کشور
احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی در رابطه با بارشهای کشور طی ۲ هفته آینده، گفت: در هفته جاری در غرب، شمال غرب و سواحل دریای خزر بارندگی داریم. این در حالی است که متاسفانه در نوار جنوبی بارش نخواهیم داشت. تقریباً از کل کشور یک سوم بارندگی نسبتاً خوب است و دو سوم بدون بارش پیش بینی میشود. وی افزود: در مناطق مرتفع استانهای چهارمحال، خوزستان، کرمانشاه، شمال، ایلام، کردستان، همدان، لرستان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، ارتفاعات شمالی تهران، سمنان تا خراسان شمالی بارش داریم؛ این بارشها نه زیاد و نه کم و متناسب با فصل است.
افزایش خشکسالی
در استان های پهناور
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی با تاکید بر اینکه در استانهای پهناور کشور طی دو هفته آینده بارندگی نداریم، اضافه کرد:با توجه به کمبودهایی که در پاییز، زمستان و بهار امسال وجود داشته و نبود بارندگی دو هفته آینده، شدت خشکسالی در این مناطق شدید میشود. این مناطق با خشکسالی بسیار شدید تا استثنایی مواجه خواهند شد. این یک تغییر ناخوشایندی برای این مناطق است.
کم بارشی در جنوب کشور
وظیفه با بیان اینکه برای فصل اردیبهشت خوشبین هستیم که بارش نرمال سال را دریافت کنیم گرچه گرایش به کمبارشی است، گفت: در عرضهای جنوبی کشور طی اردیبهشت ماه بارندگی نخواهیم داشت. در استانهای هرمزگان، کرمان، جنوب فارس، سیستان و بلوچستان بوشهر بارشها ۵۰ تا ۷۶ درصد زیر نرمال است. از این رو حتی اگر کل اردیبهشت هم در این مناطق بارندگی داشته باشیم، کمبارشیها جبران نمیشود.
تابستان سخت
وظیفه با تاکید بر اینکه بنابراین تابستان سختی را پیش رو خواهیم داشت، یادآور شد:در جنوب غرب و غرب نیز کمبود بارش جدی است. در این مناطق بارش برف خیلی کمتر از معمول بوده است. بهعنوان مثال در تهران میزان بارشها ۴۰ درصد زیر نرمال است. یا در استانهای آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی بارشها ۴۰ تا ۵۰ درصد زیر نرمال است. استانهای مرکزی و قم شرایط خوشایندی به لحاظ بارشها ندارند، احتمال جبران بارشها در اردیبهشت ضعیف است. از سوی دیگر وضعیت سدها هم خوشایند نیست. واقعیت آن است که کمبود آب و کسری مخازن جدی است و میطلبد برای سپری کردن تابستان بخشهای مختلف با همدیگر همکاری داشته باشند.
وضعیت مخازن تهران مناسب نیست
وظیفه با بیان اینکه وضعیت مخازن استان تهران مناسب نیست، تصریح کرد: در تهران ۵۰ درصد آب مصرفی برای شرب و ۵۰ درصد مابقی برای کشاورزی و صنعت است. با توجه به جمعیت متراکم تهران باید در مصرف آب صرفه جویی کنیم.
وظیفه با یادآوری اینکه کمبود برف در مناطق کوهستانی و مرتفع همه مناطق ایران باعث میشود رودخانهها وضعیت خوبی نداشته باشند، اظهار کرد: با توجه به پیشبینی دما نیم تا ۱.۵ درجه بالاتر از نرمال، برف مناطق مرتفع زودتر آب شده و با انباشت ضعیف برف، آورده رودخانه کاهش یافته و تغذیه سدها کمترمیشود. دمای بالاتر از نرمال یعنی تبخیر بالاتر و تقاضای بیشتر برای آب. این وضعیت به خصوص در تهران تنش آبی را تشدید میکند.
پاییز کم بارش در راه است
وی با اشاره به پیشبینیهای اقلیمی برای پاییز امسال گفت: امسال انتظار داریم به دلیل پدیده لانینا، تغییرات جوی خاصی در ایران رخ دهد. در فصول اخیر، همبستگی با موسم هند و پدیده لانینا در شبهقاره هند باعث کاهش بارشها در این مناطق، از جمله جنوبشرق ایران، خواهد شد. همچنین، به دلیل واچرخند قوی جنب حارهای، شرایط فرونشینی ایجاد میشود که باعث کاهش ابرناکی و بارشها میشود. این واچرخند به عرضهای شمالیتر گسترش مییابد و بهطور خاص موجب کاهش بارشها در سواحل شمالی ایران خواهد شد. این تغییرات به همراه کاهش فعالیت موسم هند موجب خواهد شد که سامانههای جوی پاییزی با تأخیر وارد ایران شوند.
وظیفه تأکید کرد: برای مقابله با تنشهای آبی و بحرانهای احتمالی، باید پیشآمادگیهای لازم را از هماکنون شروع کنیم. پس از تابستان، با شرایط پاییزی خشک و کمبارش روبهرو خواهیم شد. بنابراین، لازم است که مدیریت منابع آب بهویژه برای تأمین آب کشاورزی و مصارف دیگر در پاییز آینده بهطور جدی مدنظر قرار گیرد.